Nazad

Aktuelno

Osigurati istovjetna prava i uvjete za obrazovanje djece u RS
04 Sep 2015

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke poziva nadležne obrazovne vlasti u Republici Srpskoj da hitno poduzmu neophodne aktivnosti kako bi bila osigurani istovjetna prava i uvjeti obrazovanja za svu djecu u Republici Srpskoj, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost. Također, zbog i dalje prisutnih problema u obrazovanju djece povratnika u tom entitetu, Federalno ministarstvo smatra da je krajnje vrijeme da pitanju reagira i međunarodna zajednica, te predlaže što skorije održavanje zajedničkog sastanka svih zainteresiranih strana u cilju iznalaženja konačnih rješenja.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke podsjeća na Privremeni sporazum o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece povratnika iz 2002. godine, koji su usaglasili tadašnji entitetski i svi kantonalni ministri obrazovanja. U ovom dokumentu se kaže da će, uzimajući u obzir ustavno pravo povratnika i njihove djece na adekvatno obrazovanje, odnosno uočavajući potrebu za zadovoljavanjem posebnih potreba i prava djece povratnika, biti ponuđena jednaka privremena rješenja za sve i garantirana prava svih konstitutivnih naroda.

Tako se u tački 2. Sporazuma navodi: „U vezi s tzv. nacionalnom grupom predmeta (jezik i književnost, historija i geografija, odnosno priroda i društvo u početnim razredima osnovne škole, te vjeronauka), roditelji će imati mogućnost da biraju između entitetskog, odnosno kantonalnog ili nastavnog plana i programa po vlastitom izboru“.

U Sporazumu je navedeno i da će se entitetska ministarstva obrazovanja odmah angažirati kako bi pronašla trajnija rješenja za pitanja obrazovanja povratnika i zadovoljavanje posebnih potreba i prava svih konstitutivnih naroda. To zahtijeva, naprimjer, usvajanje novih zakona u oblasti obrazovanja, izradu novih planova i programa, kao i udžbenika koji neće sadržavati nikakve sporne materijale, uz opće poštivanje ljudskih prava učenika/studenata, roditelja i nastavnika, te će biti omogućeno ponovo zapošljavanje nastavnika u školama u kojima su predavali prije rata. Ovaj sporazum će, također je istaknuto, ostati na snazi dok ne budu ispunjeni navedeni uvjeti.

Također, Planom provedbe Privremenog sporazuma o zadovoljavanju posebnih potreba i prava djece-povratnika, je, između ostalog, navedeno da u su škole, u kojima ima 18 ili više učenika u razredu (ili minimalan broj propisan zakonom koji se traži za mješovite razrede), dužne organizirati redovnu nastavu za pomenute predmete. Škole u kojima je manje od 18 učenika u razredu su dužne nastavu organizirati prema odluci nadležnog ministarstva. Svi predmeti nacionalne grupe predmeta bit će predavani u školskim prostorijama. Škole će osigurati da, u cilju racionalizacije izvođenja nastava, umjesto prijevoza učenika za prisustvo predavanju nacionalne grupe predmeta, nastavnici dolaze učenicima.

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ovim putem želi informirati javnost da se nacionalna grupa predmeta, u onim područjima i mjestima gdje je za to iskazan interes učenika i roditelja, za učenike srpske nacionalnosti i dalje izučava u školama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Stoga će se Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke i dalje, u okviru svojih nadležnosti, zalagati za ukidanje svakog vida diskriminacije i segregacije u obrazovanju, saopćeno je iz ovog ministarstva.
 

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE