Nazad

Aktuelno

Ministar Lasić razgovarao sa ambasadorom Španije
04 Sep 2015

Federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić sastao se danas, u sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu, sa ambasadorom Španije u Bosni i Hercegovini Boscom Gimenezom Sorianomom.

Ambasador Soriano se je iskazao želju da Španija aktivno učestvuje u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, te da dvije zemlje ojačaju ekonomske odnose kroz investicije i infrastrukturne projekte.

Ministar Lasić je zahvalio ambasadoru na nesebičnoj pomoći koju Španija pruža Bosni i Hercegovini i na dokazanom prijateljstvu dviju zemalja, koje se ogleda i u centralnom mostarskom trgu koji nosi ime Španski trg.

Ministar je ambasadora upoznao s planiranom dinamikom izgradnje Koridora Vc.

- Vlada Federacije BiH će kroz aktivnosti Federalnog ministarstva prometa i komunikacija i kroz ispunjavanje zakonskih preduslova učiniti sve da španski investitori i kompanije budu jedan od partnera u ovoj značajnoj oblasti - rekao je ministar Lasić.

Ambasador Sorianoje istaknuo da Španci, odnosno Evropljani, vide strateški značaj izgradnje Koridora Vc koji se ogleda kroz ekonomsko i geopolitičko povezivanje ljudi, te ponudio iskustva i znanja koja je Španija stekla na svom putu ka Evropskoj uniji.

Također, na sastanku je bilo riječi i o projektu TALGO i načinima na koje bi vlade Španije i Federacije BiH, kroz zajedničku saradnju, riješile dugogodišnji problem, a na dobrobit građana i korisnika usluga željezničkog prevoza.

Federalni ministar i španski ambasador dogovorili su za naredne mjesece intenziviranje saradnje i mogućnost sastanka španskih i bosanskohercegovačkih kompanija, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.
 

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE