Nazad

Aktuelno

Početak izgradnje dionice Zenica jug – Zenica sjever na Koridoru Vc
30 Sep 2014

Predstavnici Javnog preduzeća Autoceste FBiH danas su na prigodan način obilježili početak radova na novom investicionom ciklusu izgradnje autoceste na koridoru Vc, uvođenjem u gradilište izvođača radova koji će raditi na poddionci autoputa „Zenica jug - Zenica sjever“, dužine oko tri kilometra.

Posao za izvođenje radova na ovoj poddionici, kao i nadzor nad izgradnjom autoceste na ovoj dionici, pripao je domaćim kompanijama „Hering" Široki Brijeg“ i „Divel" Sarajevo, koje su izabrane tokom tendereske procedure. Rok za izgradnju ove veoma zahtjevne poddionice je 30 mjeseci, a na njoj se nalaze objekti dva vijadukta Perin Han i Klopče, te most Drivuša, čija će gradnja koštati oko 33 miliona eura - za izvođenje radova, i dva miliona za poslove nadzora.

U prisustvu zvanica i predstavnika medijskih kuća izvođače radova su pozdravili premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić, ambasador Kuvajta u BiH Nasser Riden Thamer Almotairi i direktori „Heringa“ Ladislav Bevanda i „Divela“ Elmedin Voloder.

Po riječima izvođača radova na gradnji poddionice kod Zenice biti će angažovano više od 200 radnika, kojima će u nekim fazama gradnje pomagati lokalni podizvođači radova.

- Danas prisustvujemo početku realizacije onoga što smo najavili, da je plan u naredne četiri godine dalja izgradnja ceste na koridoru Vc. Koristim se prilikom da čestitam „Autocestama“, „Heringu“ i „Divelu“ što su, kao domaće kompanije, dobile ovaj posao na međunarodnom tenderu. Na ovakav način su pokazali da je bila opravdana politika Vlade, ministarstva i „Autocesta“ kada smo nakon propasti SCT-a insistirali na snižavanju uslova i insistiralali na tome da u ugovor ugradimo klauzule, koje su nam omogućile nakon propasti „Primorja“, da naše kompanije preuzmu posao i steknu reference na osnovu kojih mogu učestvovati na ovakvim tenderima i dobijati poslove. Koliko je god važno da se dalje gradi autocesta isto toliko je bitno da to rade domaće kompanije - kazao je premijer Nikšić.

JP Autoceste FBiH početkom gradnje ove poddionice započinju izgradnju Zeničke zaobilaznice i nastavak izgradnje autoceste prema sjeveru Bosne i Hercegovine.

Kako je najavio direktor Karić početkom naredne godine slijedi nastavak izgradnje autoceste do Donje Gračanice, a za završetak Zeničke zaobilaznice završen je otkup zemljišta i procedura osiguranja sredstava za izgradnju, tako da će se u novom investicionom ciklusu graditi dodatnih 80 kilometara autoceste A-1.

 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE