Nazad

Aktuelno

U Moštrama dodijeljene elektronske zdravstvene kartice
29 Sep 2014

 

Prve elektronske zdravstvene kartice dodijeljene su danas u Zeničko-dobojskom kantonu, a dobilo ih je 250 registrovanih pacijenata ambulante porodične medicine Moštre, Dom zdravlja Visoko, koja je ispunila sve uvjete za uvođenje ovog informatičkog sistema.

Naime, u okviru Projekta jačanja zdravstvenog sektora (HSEP) koji implementira Federalno ministarstvo zdravstva, provodi se program informatizacije primarne zdravstvene zaštite u Federaciji BiH. U vezi s tim, nabavljena je i isporučena IT i mrežna oprema za sve domove zdravlja i ambulante porodične medicine u Federaciji BiH (491 lokacija), te je, kao idući korak, u toku proces nabavke softverskih aplikacija za primarnu zdravstvenu zaštitu.

Obzirom na to da Dom zdravlja Visoko već posjeduje softversku aplikaciju, te da je u okviru ovog projekta dobio potrebnu opremu, stekli su se svi preduvjeti da registrovani pacijenti ambulante Moštre dobiju na korištenje elektronske zdravstvene kartice, koje se ne moraju ovjeravati i koje će korisnicima omogućiti brže i efikasnije korištenje zdravstvenih usluga.

-Informatizacija je jedan od naših osnovnih prioriteta jer nam omogućava brži, efikasniji i racionalniji zdravstveni sistem – kazao je prilikom svečane dodjele elektronskih kartica federalni ministar zdravstva Rusmir Mesihović.

On je naglasio da je Federalno ministarstvo zdravstva kroz nabavku IT i mrežne opreme zaokružilo proces čija daljnja i krajnja implementacija najvećim dijelom zavisi od angažmana kantonalnih zdravstvenih vlasti. Izrazio je zadovoljstvo što je izdavanje elektronskih zdravstvenih kartica počelo u ZDK, te dodao da se ubrzo očekuje početak izdavanja kartica i u drugim kantonima.

Današnjoj dodjeli i prezentaciji funkcioniranja ovog informatičkog sistema, pored ministra Mesihovića, prisustvovao je i premijer ZDK Munib Husejnagić, te brojni drugi kantonalni i općinski zvaničnici.

Također, danas je svečanim presijecanjem vrpce otvorena ambulanta porodične medicine Bjelavići u općini Kakanj koja je građevinski renovirana i opremljena u okviru Projekta jačanja zdravstvenog sektora.

Realizacija projekta je počela 2007. godine – saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.
 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE