Nazad

Aktuelno

Redovni izvještaj o stanju u FBiH za 28./29.9.2014. do 10.00 sati
29 Sep 2014

Izvještaji kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a i FHMZ-a:

POPLAVE-VODOSTAJI (LP - 2)
Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u laganom opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.
Visina vodostaja izmjerena u 08.00 sati:

  • Bosanski Brod …………………….... 737 (pripremno stanje),
  • Bosanski Šamac …….……................ 582 (pripremno stanje) i
  • Orašje ……....……………………..... 818 (pripremno stanje).

Unsko-sanski kanton
Općina Bihać
- Vodostaj rijeke Une, izmjeren jutros u 08.00 sati, iznosi 54 cm (kritična tačka je 100 cm).

Tuzlanski kanton
Vodostaj na brani HA Modrac u 07.00 sati iznosio je 198,76 m.n.m. (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer u 07.00 nivo je identičan. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 11,2 m3/s.

Hercegovačko-neretvanski kanton
Vodostaj rijeka u 07.00 sati:
Neretva - Mostar: 310 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 850 cm),
Trebižat - Humac: 179 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 280 cm),
Krupa - Dračevo: 51 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 300 cm) i
Bregava - Stolac: 50 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 110 cm).

POŽARI (LP - 3)
Bosansko-podrinjski kanton
Općina Goražde
- Na osnovu informacije dobijene od Službe civilne zaštite Općine Goražde oko 13.30 sati došlo je do požara na porodičnoj kući vlasnika Poturak Hameda u naselju Zupčići. Odmah nakon dojave na lice mjesta izašli su pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice. Požar je ugašen u 14.25 sati. U akciji je učestvovalo sedam vatrogasaca i tri motorna vozila. Od posljedica požara izgorjele su dvije prostorije u potkrovlju kuće i dio krova. Uzrok požara će utvrditi nadležni organi.

Zeničko-dobojski kanton
Općina Kakanj
- U ulici Selima ef. Merdanovića, vatrogasci su intervenisali na gašenju manjeg požara, na stambenom objektu (kuća). Povrijeđenih nije bilo. Pričinjena manja materijalna šteta.

Kanton Sarajevo
Profesionalna vatrogsna jedinica Kantona Sarajevo u izvještajnom period imala je deset manjih intervencija.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA – NUS (LP – 19)
Bosansko-podrinjski kanton
Općina Goražde
- Dana 26.9.2014. godine dobili smo dojavu o pronalasku NUS-a u naselju Dubište općina Goražde. Odmah nakon dojave A tim je izašao na lice mjesta i preuzeo jednu ručnu bombu koju su naknadno uskladištili.

BIHAMK
Izvještaj o stanju na putevima u 08.30 sati

Prema informacijama kojim raspolaže Informativni centar BiHAMK-a saobraćaj se ovoga jutra odvija po pretežno suhom kolovozu uz pojačan promet vozila. Magla i niska oblačnost smanjuju vidljivost na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove. Sporiju i oprezniju vožnju vozačima savjetujemo na dionicama koje vode kroz usjeke, zbog mogućih odrona.
Na dionici regionalnog puta R-467 Olovo-Ribnica (u Podkamenskom) saobraćaju putnička vozila i autobusi, dok je za teretna vozila saobraćaj i dalje obustavljen. Na istoj dionici u mjestu Čuništa, zbog klizišta saobraćaj se odvija otežano.
Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene saobraćajne signalizacije, a izdvajamo putne pravce: Odžak-Svilaj, Tuzla-Šićki Brod, Sarajevo-Trnovo, Bosansko Grahovo-Livno i Čapljina-Ljubuški.
Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD
Jutros je u Bosni po kotlinama i uz riječne tokove maglovito i sa niskim oblacima, u ostatku zemlje pretežno vedro. Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 956 hPa, za 14 hPa je viši od normalnog i lagano raste.
Prognoza vremena za danas: Danas će u našoj zemlji preovladavati sunčano vrijeme. U Bosni, dio prijepodneva, po kotlinama sa maglom ili niskim oblacima. Vjetar, slab, promjenljivog smjera. Dnevna temperatura od 18 do 23, na jugu zemlje do 26 °C.
U Sarajevu pretežno sunčano. Dnevna temperatura oko 20 °C.
Prognoza vremena za naredne dane:
U utorak, 30.9.2014., pretežno sunčano. U Bosni, u jutarnjim satima i dio prijepodneva, sa maglom ili niskim oblacima. Jutarnje temperature od 4 do 10, na jugu do 15, a dnevne od 21 do 27 °C.
U srijedu, 1.10.2014., pretežno sunčano. U Bosni, u jutarnjim satima, sa maglom ili niskim oblacima. Do kraja dana, u većem dijelu zemlje, postepeno naoblačenje. Jutarnje temperature od 5 do 12, na jugu do 16, a dnevne od 21 do 27 °C.
U četvrtak, 2.10.2014., u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Tokom dana, ponegdje, u istočnim i centralnim područjima može pasti malo kiše. Jutarnje temperature od 8 do 12, na jugu do 18, a dnevne od 19 do 23, na jugu do 27 °C.
 

 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE