Nazad

Aktuelno

Održan „Dan otvorenih vrata“
29 Sep 2014

U Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije drugi put ove godine održan je „Dan otvorenih vrata“, kao program neformalnog obrazovanja.

Ovaj program svjesnog i ciljanog učenja, te usavršavanja kroz praktičan rad, namijenjen je srednjoškolskim ustanovama koje rade i po bosanskom i po hrvatskom planu i programu na području Grada Mostara.

Na „Danu otvorenih vrata“ sudjelovalo je 16 učenika iz devet srednjoškolskih ustanova: Koledža ujedinjenog svijeta, Druge gimnazija Mostar, Srednje prometne škole, Srednje strojarske škole „Fausta Vrančića“, Srednje elektrotehničke škole „Ruđera Boškovića“, Srednje elektrotehničke škole, Srednje građevinske škole, Srednje medicinske škole, Srednje ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole.

Kroz prezentaciju su srednjoškolci mogli dobiti adekvatne informacije o zakonom propisanim nadležnostima Ministarstva, Zavoda za mjeriteljstvo i Federalne direkcije za namjensku industriju, te o drugim federalnim upravama i upravnim organizacijama, značaju Vlade Federacije i njenom budžetu, te o privrednim društvima u kojima ovlaštenja po osnovu učešća državnog kapitala vrši Ministarstvo, a samim tim i o Koncernu JP Elektroprivrede BiH d.d. Sarajevo.

Srednjoškolci su posjetili HE Mostar koja je u značajnoj mjeri kontinuiranim radom pridonosila ukupno ostvarenoj proizvodnji električne energije proteklih godina. Na pristupačan način su upoznati s nizom zanimljivosti o ovoj hidroelektrani, procesima rada i proizvodnje, kao i drugim poslovima koji za cilj imaju održavanje visoke pogonske spremnosti.

Ovom prilikom je naglašena važnost kvalitetnog održavanja programa neformalnog obrazovanja, a Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će i dalje podržavati rad s mladima uz prepoznavanje njihovih vrijednosti, razvijanje participativnih struktura u obrazovanju i saradnju između viših i nižih nivoa vlasti, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE