Nazad

Aktuelno

Jablanica i Konjic domaćini ovogodišnjih Dana evropskog naslijeđa
25 Sep 2014
Tradicionalna kulturna manifestacija „Dani evropskog naslijeđa - Kulturno-historijsko naslijeđe i razvoj lokalne zajednice“, ove godine će biti organizirana u Konjicu i Jablanici. Tim povodom je danas u Federalnom ministarstvu kulture i sporta organizirana press konferencija na kojoj je predstavljen ovogodišnji program.

Nakon niza uspješno realiziranih Dana evropskog naslijeđa na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo će ovogodišnju, 18. manifestaciju po redu, realizirati 30. septembra i 1. oktobra uz brojne sadržaje.

-Jablanica i Konjic su lokalne zajednice koje mogu biti primjer kako se treba odnositi prema kulturno-historijskom naslijeđu, te smo zbog svih bogatih sadržaja koje mogu ponuditi posjetiocima odlučili da upravo ove dvije općine budu domaćini ovogodišnjih Dana evropskog naslijeđa - istakao je federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan.

Zaslužnim pojedincima i institucijama i ove godine će biti dodijeljene povelje za doprinos očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine. Tako su za ovogodišnje laureate odabrani: Kovačka radnja „Jozeljić“ (Očevije), načelnik Općine Jablanica Salem Dedić, Delegacija Evropske unije u Bosni i Hercegovini, UNESCO kancelarija u Sarajevu i Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa u Bihaću.

Zavod za zaštitu spomenika, koji djeluje pri Federalnom ministarstvu kulture i sporta, također će dati poseban doprinos ovogodišnjoj manifestaciji.

-Zavod će promovirati stručnu publikaciju „Naše starine“, u kojoj je prezentiran naš rad na zaštiti i obnovi kulturnog naslijeđa u poslijeratnom periodu i to kroz vlastite resurse, dokumentaciju i stručni kadar - najavila je direktorica Zavoda za zaštitu spomenika Lidija Mićić, naglasivši kako je ova stručna publikacija prepoznatljiva i izuzetno cijenjena među institucijama i stručnjacima koji se bave zaštitom kulturno-historijskog naslijeđa.

U sklopu manifestacije Dani evropskog naslijeđa, u Jablanici će biti upriličen stručni skup „Kulturno-historijsko naslijeđe i razvoj lokalne zajednice“. Stručnjaci iz oblasti zaštite i revitalizacije kulturno-historijskog naslijeđa, muzeologije, marketinga i menadžmenta razmijenit će mišljenja o utjecaju zaštite i promoviranja kulturno-historijskog naslijeđa na privredni i društveni razvoj, prije svega lokalne zajednice, a zatim i utjecajima koje ovaj razvoj ima na razvoj države u cjelini.

-U okviru stručnog skupa bit će promoviran i promotivno-informativni film o konjičkom drvorezbarstvu koji je Federalno ministarstvo kulture i sporta uradilo za potrebe kandidiranja konjičkog drvorezbarstva na UNESCO listu nematerijalnog kulturnog naslijeđa - najavio je pomoćnik ministra za kulturno-historijsko naslijeđe i kulturu Predrag Mitrović.

U okviru obilježavanja Dana evropskog naslijeđa, tradicionalno se organizuje i program „Mladi i naslijeđe“, u kojem učestvuju osnovne i srednje škole iz Federacije BiH.

Tema ovogodišnjeg programa za mlade je „Dekorativna umjetnost u Bosni i Hercegovini“, a na konkurs je pristiglo više od 400 likovnih, literarnih i dokumentarističkih radova osnovaca i srednjoškolaca.

-Bit će ovo izuzetna prilika da se mladi iz drugih krajeva upoznaju sa kulturnom baštinom Jablanice i okoline te da posjete kulturno-historijske i prirodne znamenitosti ovog kraja - izjavila je šefica kabineta federalnog ministra kulture i sporta Azra Lojo Hajro.

Izložba najuspješnijih učeničkih radova bit će postavljena u prostorijama Omladinskog kluba „Pod istim suncem“ u Jablanici, a bit će dodijeljene i diplome učenicima i priznanja nastavnicima.

Stručni savjetnik za nevladin sektor i mlade Općine Jablanica, Zanin Murvat, iskazao je zadovoljstvo što će Jablanica i Konjic biti domaćini ovogodišnjih Dana evropskog naslijeđa, te pozvao sve zainteresirane da dođu i budu dio bogatog programa.

Dani evropskog naslijeđa su manifestacija koju, od 1991. godine, tradicionalno organiziraju evropske zemlje, a utemeljena je od strane Vijeća Evrope - Poveljom o evropskom graditeljskom naslijeđu – saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE