Nazad

Aktuelno

Redovni izvještaj o stanju u FBiH za 24./25.9.2014. do 10.00 sati
25 Sep 2014

Izvještaji kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a i FHMZ-a:

POPLAVE-VODOSTAJI (LP - 2)
Unsko-sanski kanton
Općina Bihać
- Vodostaj rijeke Une, izmjeren jutros u 08.00 sati, iznosi 75 cm (kritična tačka je 100 cm).
Općina Sanski Most - Vodostaj rijeke Sane, izmjeren jutros u 08.00 sati, iznosi 248 cm (kritična tačka je 380 cm).

Posavski kanton
Vodostaj rijeke Save je u laganom porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.
Visina vodostaja izmjerena u 08.00 sati:

  • Bosanski Brod …………………… 773 (pripremno stanje),
  • Bosanski Šamac …………............. 620 (pripremno stanje) i
  • Orašje …......……………………... 841 (pripremno stanje).

Hercegovačko-neretvanski kanton
Neretva - Mostar:
294 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 850 cm),
Trebižat - Humac: 236 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 280 cm),
Krupa - Dračevo: 92 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 300 cm) i
Bregava - Stolac: 88 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 110 cm).

Tuzlanski kanton
Vodostaj na brani HA Modrac u 07.00 sati iznosio je 198,81 m.n.m. (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer u 07.00 nivo je viši za 6 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 17,7 m3/s.

Zeničko-dobojski kanton
Vodostaj rijeka na području ovog kantona je u blagom padu u odnosu na protekli period.

Kanton 10
Rijeke koje su se bile izlile iz svojih korita: Bisrtica, Žabljak i Sturba, su se povukle i ne predstavljaju opasnost za ljude i objekte.

POŽARI (LP - 3)
Tuzlanski kanton
Općina Srebrenik -
PVJ Srebrenik je u protekla 24 sata imala intervenciju na gašenju požara u podrumskm prostorijama privatne kuće u ul. Bosanskih branilaca. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton
Općina Tešanj
- Vatrogasna jedinica intervenisala je sinoć u 22.30 sati u stambenom naselju Simetrale kojom prilikom je gorio kontajner za otpad čije je zapaljenje ugrožavalo trafo stanicu. Intervenisala su dva vatrogasca uz prisustvo pripadnika policije. Prouzrokovana je materijalna šteta na kontajneru.

Kanton Sarajevo
Profesionalna vatrogasna jedinica Kantona Sarajevo: U izvještajnom periodu pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su pet intervencija od čega četiri manje i jednu veću, dana 24.9.2014. u 21.26 sati došlo je do požara u silosu preduzeća „Klas“ u Paromlinskoj ulici bb. U intervenciji je učestvovalo pet vatrogasaca s jednim vatrogasnim vozilom. Požar je uspješno ugašen, povrijeđenih nije bilo dok je pričinjena znatna materijalna šteta.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA - NUS (LP - 19)
Bosansko-podrinjski kanton
Općina Goražde -
Dana 24.9.2014. godine dobili smo dojavu o pronalasku NUS-a u mjestu Vina općina Goražde. Odmah nakon dojave A tim je izašao na lice mjesta i tom prilikom su preuzeli jednu ručnu bombu koju su naknadno uskladištili.

Tuzlanski kanton
Općina Teočak - „B“ tim civilne zaštite za deminiranje FUCZ/KUCZ Tuzla, potpomognut „B” timom FUCZ Žepče i Goražde, vršio je deminiranje na zadatku MSP (minsko sumnjiva površina – ciljano tehničko izviđanje) Tursunovo brdo na području općine Teočak.

BIHAMK
Jutros se u većem dijelu BiH saobraća po mokrom ili vlažnom kolovozu, bez vanrednih ograničenja. Skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja na kolovoz. Vozače savjetujemo da na svim putnim pravcima voze oprezno i da drže odstojanje između vozila.
Zbog radova na asfaltiranju mosta, potpuno je obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta R-467 Olovo-Ribnica (u Podkamenskom).
U toku su sanacioni radovi na dionici M-14.1 Odžak-Svilaj (u blizini mjesta Novi Grad). Saobraća se naizmjenično jednom trakom.
Do kraćih zastoja dolazi i na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je izmijenjen režim saobraćanja. Izdvajamo dionice: Tuzla-Šićki Brod, Sarajevo-Trnovo, Srbljani-Bosanska Krupa, Bosansko Grahovo-Livno i Ljubuški-Čapljina.
Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD
Prognoza vremena za danas:
Danas će jače naoblačenje sa zapada u Bosni i Hercegovini usloviti kišu i pljuskove. U Hercegovini je moguća i grmljavina poslijepodne. Prijepodne padavine se očekuju u Krajini, a u drugoj polovini dana u cijeloj zemlji. Očekivana količina padavina je od 5 do 15 litara po metru kvadaratnom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera, poslijepodne u skretanju na sjeverni i sjeverozapadni smjer. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 20 °C, na jugu Hercegovine do 23 °C.
Prognoza vremena za naredne dane:
U petak
26.9.2014. će preovladavati pretežno oblačno vrijeme. Više sunčanog vremena na jugu Hercegovine. U jutarnjim satima kiša će padati u istočnim područjima. Poslijepodne pljuskovi se očekuju u Bosni, u sjevernim područjima je moguća i grmljavina. Vjetar u Bosni slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera, u Herecegovini umjerena i jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka između 5 i 10 °C, na jugu Hercegovine od 10 do 15 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 11 i 17 °C, na jugu Hercegovine od 18 do 22 °C.
U subotu 27.9.2014. veći dio dana pretežno oblačno vrijeme. U Bosni prijepodne sa slabom kišom. Poslijepodne se očekuje smanjenje oblačnosti u Hercegovini, zapadnim područjima Bosne i u Krajini. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 6 i 11 °C, na jugu Hercegovine od 9 do 14 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18 °C, na jugu Hercegovine od 18 do 22 °C.
U nedjelju 28.9.2014. u Hercegovini sunčano. U Bosni prijepodne po kotlinama će biti magle i niske oblačnosti. U drugom dijelu dana razvedravanje. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 2 i 7 °C, na jugu Hercegovine od 8 do 13 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 15 i 20 °C, na jugu Hercegovine od 20 do 24 °C.
 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE