Nazad

Aktuelno

Redovni izvještaj o stanju u FBiH za 23/24.9.2014. do 10.00 sati
24 Sep 2014

Izvještaji iz kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a i FHMZ-a :

POPLAVE-VODOSTAJI (LP - 2)

AGENCIJA ZA VODNO PODRUČJE RIJEKE SAVE
Danas će prema meteorološkoj prognozi u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno sunčano vrijeme. Sa prestankom padavina vodostaji na rijekama na vodnom području rijeke Save u FBiH registruju trend stagnacije i blagog opadanja. Jedino povećanje vodostaja registruje se na rijeci Savi i to u rasponu 1-2 cm/satu u posljednjih 6 sati.
Na području Odžačke Posavine na teritoriji Federacije BiH još su na snazi redovne mjere odbrane od poplava.
Radi pojačane kontrole porasta vodostaja na vodnom području rijeke Save, prema odluci direktora Agencije za vodno područje rijeke Save, na snazi su dežurstva u vodoprivrednom informacionom centru AVP Sava. Dežurni kontakt telefon za informacije tokom 24 sata je 033 726 436 (Vodoprivredni informacioni centar) i mobitel 061 130 063.

Na području Odžačke i Srednje Posavine u Federaciji BiH se i dalje vrši pojačan nadzor na svim vodnim objektima za zaštitu od poplavnih voda. I pored porasta vodostaja rijeke Save situacija je stabilna i pod kontrolom.
Stručne ekipe Agencije nalaze se na terenu gdje koordiniraju aktivnosti na odbrani od poplava.
Crpne stanice i dalje rade prema potrebi kako to zahtjeva situacija na terenu.

Kanton Sarajevo
Općina Ilidža:
Usljed obilnih kišnih padavina došlo je do porasta nivoa vodotoka na području općine Ilidža. Rijeke i potoci su još uvijek u koritima i nije došlo do izljevanja istih. Trenutno najveći problem predstavljaju površinske vode koje se pojavljuju na mjestima gdje nema cjevovoda za odvodnju, kao i problem pouzrokovan radovima na zaobilaznici Sarajevo. Ekipe Sl CZ Ilidža su na terenu i kontinuirano prate situaciju na terenu.

Kanton 10.
Vode koje su se izlile iz riječnih korita se povlače.
U srednjem dijelu toka Bistrice i Sturbe voda je poplavila uži riječni pojas. Nema ugroženih stambenih i gospodarskih objekata.
Vodostaj Buškog jezera je zbog obilnih padalina povišen. U granicama je i ne prijeti okolnim područjima.

Unsko-sanski kanton
Općina Bihać:
Vodostaj rijeke Une, izmjeren jutros u 08.00 sati, iznosi 80 cm, jučer u 08.00 sati 58 cm (kritična tačka je 100 cm).
Općina Sanski Most: Vodostaj rijeke Sane, izmjeren jutros u 08.00 sati, iznosi 295 cm, jučer u 08.00 sati 251 cm (kritična tačka je 380 cm).

 


Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.
Visina vodostaja izmjerena u 08:00 sati:

  • Bosanski Brod………………………… 763 (pripremno stanje), jučer 745 cm,
  • Bosanski Šamac ……………............. 606 (pripremno stanje), jučer 564 cm,
  • Orašje ……………………………….. 810 (pripremno stanje), jučer 784 cm.

Hercegovačko-neretvanski kanton
Neretva - Mostar: 331 cm (redovne mjere za obranu od poplava: 850 cm)
Trebižat - Humac: 249 cm (redovne mjere za obranu od poplava: 280 cm)
Krupa - Dračevo: 102 cm (redovne mjere za obranu od poplava: 300 cm)
Bregava - Stolac 89 cm (redovne mjere za obranu od poplava: 110 cm)

Tuzlanski kanton
Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07.00 sati iznosio je 198,75 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07.00 nivo je viši za 12 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 17,6 m3/s.

Zeničko-dobojski kanton
Vodostaj rijeka na području Kantona je blago porastao, ali je u granicama normalnog, sa tendencijom postepenog opadanja.

Srednjobosanski kanton
Vodostaj rijeka na prostoru KSB/SBK je u porastu.

POŽARI (LP - 3)

Hercegovačko-neretvanski kanton
Grad Mostar:
PVJ imala je dvije intervencije na gašenju otpada na Trgu Ivana Krndelja i na Pasjaku.

Tuzlanski kanton
Općina Tuzla:
Dana 23.9.2014. VJ Tuzla je imala jednu intervenciju na gašenju požara na električnim instalacijama na privatnom stambenom objektu u naselju Čaklovići. Požar je lokaliziran i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton
Općina Kakanj:
Kakanjski vatrogasci trenutno intervenišu na gašenju požara privatne kuće u naselju Papratnica.

Kanton Sarajevo
U izvještajnom periodu pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su jednu veću intervenciju i to dana, 23.9.2014. godine u 14.44 sati, dojava da gori stan u ul. Olovska br. 24., općina Novo Sarajevo. Požar je lokalizovan u 14.52, a likvidiran u 15.02.U gašenju požara je učesvovalo 3 vatrogasna vozila i 10 vatrogasaca. Pričinjena je veća materijalna šteta.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA - NUS (LP - 19)
Zeničko-dobojski kanton
Općina Zenica:
Od strane građanskog lica, a putem PU Zenica, prijavljen je pronalazak NUS-a, jednog tromblona u mjestu Bilivode. NUS-o, bit če uklonjeno od strane TUN tima „A“, FUCZ-e, za područje Kantona.

Bosansko-podrinjski kanton
Općina Goražde
: Dana 23.9.2014. dobili smo dojavu o pronalasku NUS-a u naselju Luka općina Goražde. Odmah nakon dojave A tim je izašao na lice mjesta i tom prilikom su preuzeli jednu ručnu bombu koju su naknadno uskladištili.

Hercegovačko-neretvanski kanton
Općina Stolac:
U izvještajnom periodu pristigla je jedna prijava na postojanje NUS-a. Na lokalitetu Rivina, pronađena ručna bomba. Prijava je uredno predana vođi deminerskog tima gosp. Armanu Skandi.

Kanton 10.
Na području Korićine 23.9.2014. u vremenu od 13-14 h uništavana su prikupljena neeksplodirana minskoeksplozivna sredstva.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE (LP - 18)

Unsko-sanski kanton
Općina Bihać:
I dalje se redovno obavještavaju potrošači, koji se snabdjevaju sa izvorišta: Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica i Toplica, da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće. Vodosnabdijevanje u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

BIHAMK
IZVJEŠTAJ O STANJU NA PUTEVIMA U 08.50 SATI
Prema prikupljenim informacijama, saobraćaj se na većini putnih pravaca u BiH odvija bez dužih zastoja.
Na dionicama koje prolaze kroz usjeke mogući su mjestimični odroni zemlje ili kamenja, pa vozače pozivamo na pojačan oprez.
Zbog radova na asfaltiranju mosta, potpuno je obustavljen saobraćaj na dionici regionalnog puta R-467 Olovo-Ribnica (u Podkamenskom).
Na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, obavezno je poštivanje postavljene saobraćajne signalizacije, a izdvajamo putne pravce: Tuzla-Šićki Brod, Odžak-Svilaj, Sarajevo-Trnovo, Bosansko Grahovo-Livno i Ljubuški-Čapljina.
Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD
PROGNOZA VREMENA ZA DANAS:
Danas će u Bosni i Hercegovini veći dio dana preovladavati pretežno sunčano vrijeme. U Bosni po kotlinama prije podne će biti magle. Poslije podne se očekuje postepeno povećanje oblačnosti. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i jugoistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 15 i 20 °C, na jugu Hercegovine od 20 do 24 °C.
PROGNOZA VREMENA ZA NAREDNE DANE:
U četvrtak, 25.9.2014. u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Prije podne kiša se očekuje u Krajini, a u drugoj polovini dana i u ostalim područjima. Padavine nisu obilne. Vjetar slab do umjerene jačine, prije podne zapadnog i jugozapadnog smjera, poslije podne u skretanju na sjeverni i sjeverozapadni smjer. Najniža jutarnja temperatura zraka između 4 i 10 °C, na jugu Hercegovine od 10 do 14 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 13 i 18 °C, na jugu Hercegovine od 19 do 23 °C.
U petak, 26.9.2014. više sunčanog vremena u Hercegovini. U Bosni umjereno od pretežno oblačno vrijeme, krajem dana sa slabom kišom. Vjetar umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera, u Hercegovini na udare i jaka bura. Najniža jutarnja temperatura zraka između 3 i 8 °C, na jugu Hercegovine od 9 do 14 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 14 i 19 °C, na jugu Hercegovine od 20 do 23 °C.
U subotu, 27.9.2014. pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom u Bosni prije podne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 6 i 11 °C, na jugu Hercegovine od 10 do 14 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 12 i 18 °C, na jugu Hercegovine od 19 do 23 °C.
U nedjelju, 28.9.2014. više oblačnosti prije podne, u Bosni po kotlinama sa maglom. U drugoj polovini dana se očekuje razvedravanje. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 3 i 9 °C, na jugu Hercegovine od 9 do 13 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 16 i 22 °C, na jugu Hercegovine od 20 do 24 °C.
 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE