Nazad

Aktuelno

Redovni izvještaj o stanju u FBiH za 22./23.9.2014. do 10.00 sati
23 Sep 2014

Izvještaji kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a i FHMZ-a:

POPLAVE-VODOSTAJI (LP - 2)
Kanton Sarajevo
Općina Ilidža
- Usljed obilnih kišnih padavina došlo je do porasta nivoa vodotoka na području općine Ilidža. Rijeke i potoci su još uvijek u koritima i nije došlo do njihovog izljevanja. Trenutno su najveći problem površinske vode koje se pojavljuju na mjestima gdje nema cjevovoda za odvodnju, kao i radovi na zaobilaznici Sarajevo. Ekipe Službe civilne zaštite općine Ilidža su na terenu i kontinuirano prate situaciju na terenu.

Kanton 10
Zbog kiše koja posljednjih dana pada, praćena grmljavinskim nevremenom, rijeke i potoci na području cijelog kantona su nabujali uslijed čega je došlo do mjestimičnih izlijevanja voda iz korita. Nema dojava o ugroženosti stanovništva. Na brdima, na području cijelog kantona jutros se zabijelio snijeg. Temperatura jutros u 08.00 sati u Livnu je bila 60C, jučer maksimalna 16 0C. U protekla 24 sata, u Livnu je palo kiše 38 l/m2, u Kupresu 62 l/m2.

Unsko-sanski kanton
Općina Bihać
- Vodostaj rijeke Une, izmjeren jutros u 08.00 sati, iznosi 58 cm, jučer u 08.00 sati 55 cm (kritična tačka je 100 cm). Padavine 24,3 l/m2.
Općina Sanski Most - Vodostaj rijeke Sane, izmjeren jutros u 08.00 sati, iznosi 251 cm, jučer u 08.00 sati 186 cm (kritična tačka je 380 cm). Padavine 35 l/m2.

Posavski kanton
Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.
Visina vodostaja izmjerena u 08.00 sati:

  • Bosanski Brod ………………… 745 (pripremno stanje), jučer 735 cm,
  • Bosanski Šamac …….................. 564 (pripremno stanje), jučer 551 cm i
  • Orašje ………………………….. 784 (pripremno stanje), jučer 775 cm.

Hercegovačko-neretvanski kanton
Neretva - Mostar: 301 cm (redovne mjere za obranu od poplava: 850 cm),
Trebižat - Humac: 235 cm (redovne mjere za obranu od poplava: 280 cm),
Krupa - Dračevo: 80 cm (redovne mjere za obranu od poplava: 300 cm) i
Bregava – Stolac: 80 cm (redovne mjere za obranu od poplava: 110 cm).

Tuzlanski kanton
Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati iznosio je 198,63 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer u 07.00 nivo je viši za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 17,5 m3/s.

Zeničko-dobojski kanton
Vodostaj rijeka na području ovog kantona je u porastu. Nema izlijevanja rijeka i potoka iz svojih korita.

Srednjobosanski kanton
Vodostaj rijeka na prostoru KSB/SBK je u blagom porastu. Nema izlijevanja rijeka i potoka iz svojih korita.

POŽARI (LP - 3)
Unsko-sanski kanton
Općina Cazin
- Dana 22.9.2014. godine u periodu od 08.04 do 10.00 sati, TVJ Cazin imala je jednu intervenciju u mjestu Liskovac zbog požara na kući. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.

Hercegovačko-neretvanski kanton
Općina Čapljina
- Dana 22.9.2014. godine pripadnici PVJ Čapljina imali su dvije tehničke intervencije i to: u Gabela polju u periodu od 09.30 do 12.00 sati i u ulici Augusta Šenoe u periodu od 11.00 do 11.30 sati.

Tuzlanski kanton
Općina Tuzla
- U protekla 24 sata, PVJ Tuzla imala je dvije intervencije na gašenju požara i to: požar na privatnom automobilu u naselju Sjenjak i požar na elektro instalacijama u naselju Vrapče. Požari su lokalizovani i ugašeni.

Kanton Sarajevo
U izvještajnom periodu, pripadnici PVJ Kantona Sarajevo imali su jednu manju intervenciju na gašenju zapaljenog dimnjaka. Požar ugašen. Pričinjena manja materijalna šteta.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA - NUS (LP - 19)
Zeničko-dobojski kanton
Općina Maglaj
- Dana 22.9.2014. godine, uposlenici općinske Službe CZ Maglaj su po dojavi o pronalasku NUS-a, na lokalitetu MZ-a Ulišnjak, izašli na lokaciju i tom prilikom uklonuli jednu hemijsku ručnu bombu (suzavac). Navedeni NUS je uskladišten u magacin Službe civilne zaštite Maglaj.

Bosansko-podrinjski kanton
Općina Goražde
- Dana 22.9.2014. godine, Kantonalni operativni centar civilne zaštite BPK-a zaprimio je informaciju o pronalasku NUS-a u selu Kodžaga polje. O prijavljenom pronalasku NUS-a obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ-a, koji je odmah nakon dojave izašao na lice mjesta i tom prilikom preuzeo i uklonio jedan projektil 76 mm.

Hercegovačko-neretvanski kanton
Grad Mostar
- Dana 22.9.2014. godine, Kantonalni operativni centar civilne zaštite HNK-a zaprimio je jednu informaciju o pronalasku NUS-a na području Podveležja. O prijavljenom pronalasku NUS-a obavješten je Tim za uklanjanje NUS-a FUCZ-a.

Kanton Sarajevo
Općina Novo Sarajevo
- U izvještajnom periodu, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je jednu informaciju o pronalsku NUS-a, i to dana 22.9.2014. godine, u 14.10 sati, informacija od općinske Službe CZ Novo Sarajevo da se u ulici Grbavička br. 39 nalazi jedan NUS-a. Informacije o prijavljenom NUS-u proslijeđene su Timu za uklanjanje NUS-a FUCZ koji su poduzeli aktivnosti na uklanjanju NUS-a u skladu sa svojim nadležnostima. Navedeni NUS je uklonjen istog dana.

OŠTEĆENJE ELEKTRIČNE I VODOVODNE MREŽE (LP - 18)
Hercegovačko-neretvanski kanton
Grad Mostar
- Prema informaciji od JP HZ HB i JP EP BiH, zbog kvara na dalekovodu, od noćas, bez napajanja električnom energijom su naselja Bogodol, Ladina, Bile i Podčabulja. Ekipe elektrodistribucije su na terenu i rade na otklanjanu kvarova. Danas, od 08.00 do 16.00 sati najavljeni su radovi u naselju Buna.

Unsko-sanski kanton
Općina Bihać
- I dalje se redovno obavještavaju potrošači, koji se snabdjevaju sa izvorišta: Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica i Toplica, da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće. Vodosnabdijevanje u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

BIHAMK
I pored nestabilne vremenske situacije i kiše koja pada u većem dijelu zemlje, na većini putnih pravaca jutros se saobraća bez dužih zastoja i vanrednih ograničenja. Vozači se upozoravaju na učestale odrone kamenja na kolovozu i savjetuju se na maksimalno opreznu vožnju, prilagođenu trenutnim uslovima i stanju na putevima. U jugozapadnoj Bosni poteškoće vozačima pričinjavaju povremeno jaki udari vjetra, dok je na dionicama uz rijeku Drinu vidljivost smanjena zbog magle.
Do kraćih zastoja dolazi na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi i gdje je izmjenjen režim saobraćanja. Izdvajaju se dionice: Tuzla-Šićki Brod, Sarajevo-Trnovo, Srbljani-Bonsanska Krupa, Bosansko Grahovo-Livno, Rostovo-Novi Travnik i Ljubuški-Čapljina. Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD
Prognoza vremena za danas: Danas će u centralnim i istočnim područjima Bosne, dio prijepodneva, preovladavati pretežno oblačno vrijeme, mjestimično sa slabom kišom ili rosuljom. U ostatku dana postepeno razvedravanje. U ostatku naše zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Vjetar, umjeren do pojačan, sjeverni i sjeverozapadni, a u Hercegovini, umjerena do jaka, bura. Dnevne temperatura od 12 do 18, na jugu zemlje do 22°C.
Prognoza vremena za naredne dane:
U srijedu 24.9.2014. u većem dijelu zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove, u jutranjim satima i dio prijepodneva, sa maglom ili sumaglicom. Jutarnje temperature od 3 do 8, na jugu do 12, a dnevne od 18 do 24 °C.
U četvrtak 25.9.2014. pretežno oblačno vrijeme. Prijepodne kiša se očekuje u zapadnim i sjeverozapadnim područjima, a poslijepodne i u večernjim satima u većem dijeu zemlje. Padavine mjestimično mogu biti i obilnije. Jutarnje temperature od 7 do 12, na jugu do 14, a dnevne od 12 do 17, na jugu do 21 °C.
U petak 26.9.2014. pretežno oblačno vrijeme. U jutarnjim satima i tokom prijepodneva očekuje se kiša u većem dijelu zemlje. Poslijepodne postepeni prestanak padavina. U jutarnjim satima se očekuju obilnije padavine. Jutarnje temperature od 8 do 12, na jugu do 16, a dnevne od 12 do 18, na jugu do 23 °C.
U subotu 27.9.2014. u većem dijelu zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove, u jutranjim satima i dio prijepodneva, sa maglom ili sumaglicom. Jutarnje temperature od 3 do 10, na jugu do 14, a dnevne od 18 do 22, na jugu do 25 °C.
U nedjelju 28.9.2014. u većem dijelu zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove, u jutranjim satima i dio prijepodneva, sa maglom ili sumaglicom. Jutarnje temperature od 3 do 10, na jugu do 14, a dnevne od 19 do 23, na jugu do 26 °C.
 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE