Nazad

Aktuelno

Ministar Mašić o prioritetima u odgojno-obrazovnim ustanovama u Hadžićima i Pazariću
22 Sep 2014

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić danas je posjetio odgojno-obrazovne ustanove na području općina Hadžići i Pazarić.

Tokom posjete Hadžićima, Mašić je obišao Osnovnu školu „6. mart“ i Srednjoškolski centar, gdje je razgovarao s direktorima ovih ustanova.

- Cilj današnje posjete je obilazak odgojno-obrazovnih objekata u kojima je ovo ministarstvo proteklih godina imalo bilo koju vrstu ulaganja, a i da se sagledaju prioriteti u smislu nastavka saradnje - kazao je ministar Mašić.

Naglasio je da je budžet ministarstva ove godine bio limitiran zbog poplava, te da je najveći dio sredstava od oko 1.700.000 KM dato za rekonstrukciju objekata i nabavku besplatnih udžbenika za djecu u stanju socijalne potrebe.

- Ono što smo preskočili ove godine moramo imati u vidu sada, prilikom planiranja budžeta za 2015. godinu. To je razlog zbog kojeg sam danas u posjeti odgojno-obrazovnim ustanovama na području općina Hadžići i Pazarić - kazao je Mašić.

Nakon sastanka s direktoricom OŠ „6. mart“ Dženanom Alispahić Mašić je ocijenio da je jedan od najvećih prioriteta u ovoj školi zamjena dotrajale i neadekvatne krovne konstrukcije, koja ni po kojim standardima ne odgovara današnjim uvjetima i prilikama.

Dogovoreno je da će Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke izdvojiti jedan dio sredstava za rekonstrukciju i zamjenu krova, a drugi u saradnji s Fondom za okoliš, koji može izdvojiti značajnija sredstva u odnosu na ovo ministarstvo.

- Među prioritetima škole u prvi plan stavljamo krov, jer je dotrajao. Iskreno se nadam da će krov biti saniran kako bismo mogli krenuti i u druge važne segmente u ovoj školi - kazala je direktorica Alispahić.

U Srednjoškolskom centru u Hadžićima Mašić je održao sastanak s direktorom Misimom Gegićem, na kojem je zaključeno da je neophodna izgradnja fiskulturne sale.

Naime, u ovom centru uopće ne postoji sala za tjelesni odgoj, zbog čega iznajmljuju prostor u susjednoj sportskoj dvorani.

- Koliko smo dosad dali na kiriju mogli smo izgraditi novu salu, za što je potrebno oko 400.000 KM - kazao je Gegić.

S obzirom da toliki iznos niko neće moći finansirati sam, Mašić je predložio finansiranje iz tri dijela tako da se pored Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, u izgradnju fiskulturne sale uključe i Federalno ministarstvo kulture i sporta i lokalna zajednica.

Tako bi se, kaže Mašić, moglo početi s prvom fazom izgradnje sale, koja bi koštala oko 150.000 KM.

Za renoviranje mokrog čvora u Srednjoškolskom centru ministarstvo je izdvojilo 33.000 KM, a sufinansiralo je i izgradnju lifta za invalide, što bi trebalo biti završeno do kraja godine.

Ministar Mašić danas je posjetio Osnovnu školu „9. maj“ u Pazariću, gdje je s uposlenicima škole razgovarao o prioritetima u poboljšanju uvjeta rada i unapređenja nastavnog procesa.
 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE