Nazad

Aktuelno

Redovni izvještaj o stanju u FBiH za 21./22.9.2014. do 10.00 sati
22 Sep 2014

Izvještaji kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a i FHMZ-a:

POPLAVE-VODOSTAJI (LP - 2)
Posavski kanton

Vodostaj rijeke Save je u laganom porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.
Visina vodostaja izmjerena u 08.00 sati:

  • Bosanski Brod …………………… 735 (pripremno stanje), jučer 733 cm,
  • Bosanski Šamac …………............. 551 (pripremno stanje), jučer 543 cm i
  • Orašje ………………………..….. 775 (pripremno stanje), jučer 771 cm.

Tuzlanski kanton
Vodostaj na brani HA Modrac u 07.00 sati iznosio je 198,59 m.n.m. (tačka preljeva je 200 m.n.m.). U odnosu na mjerenje jučer u 07.00 nivo je niži za 4 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 17,5 m3/s.

Unsko-sanski kanton
Općina Bihać
- Vodostaj rijeke Une, izmjeren jutros u 08.00 sati, iznosi 55 cm, jučer u 08.00 sati 53 cm (kritična tačka je 100 cm).
Općina Sanski Most - Vodostaj rijeke Sane iznosi 186 cm, (kritična tačka je 380 cm).

Hercegovačko-neretvanski kanton
Neretva - Mostar: 311 cm (redovne mjere za obranu od poplava: 850 cm),
Trebižat - Humac: 208 cm (redovne mjere za obranu od poplava: 280 cm),
Krupa - Dračevo: 119 cm (redovne mjere za obranu od poplava: 300 cm) i
Bregava – Stolac: 57 cm (redovne mjere za obranu od poplava: 110 cm).

Zeničko-dobojski kanton
Vodostaj rijeka na području ovog kantona je normalan.

Srednjobosanski kanton
Vodostaj rijeka na prostoru KSB/SBK je u blagom porastu.

VELIKO NEVRIJEME (LP - 6)
Unsko-sanski kanton
Općina Cazin
- U toku protekle noći, od 02.30 do 03.00 sata, jako nevrijeme praćeno kišom, gradom, jakim vjetrom i grmljavinom zahvatilo je područje općine. Vatrogasci su imali tri tehničke intervencije na ispumpavanju vode: u mjestu Polje – ispumpavanje vode iz objekta, u mjestu Slatina - ispumpavanje vode iz dvorišta, voda prijetila objektu i u ulici Generala Izeta Nanića - ispumpavanje vode iz dvorišta Druge srednje škole, voda prijetila objektu.

POŽARI (LP - 3)
Unsko-sanski kanton
Općina Bosanski Petrovac
- TVJ B.Petrovac je, jutros od 05.45 sati, na intervenciji u mjestu Ploče, gdje gori porodična kuća. U požaru je jedno lice smrtno stradalo, a gašenje požara je još u toku. Požar gasi 5 vatrogasaca sa 2 vozila.

Hercegovačko-neretvanski kanton
Grad Mostar
- Profesionalna vatrogasna jedinica grada Mostara imala je intervenciju na Bišću polju, gdje su gorjele stare gume.

Tuzlanski kanton
Općina Banovići
- VJ Banovići je imala intervenciju gašenja požara na automobilu u ul. 119.mbbr. u Banovićima. Požar je lokalizovan i ugašen.
Općina Srebrenik - PVJ Srebrenik je imala intervenciju gašenja požara na privatnom stambenom objektu u naselju Neum u Srebreniku. Požar je lokalizovan i ugašen.

Zeničko-dobojski kanton
Općina Zenica
- Zenički vatrogasci ugasili su manji požar na štednjaku u stanu u ulici Adolfa Goldbergera, te jedan požar kontejnera sa otpadnim materijalom.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA - NUS (LP - 19)
Zeničko-dobojski kanton
Općina Olovo
- Na području općine Olovo pronađeno je tenkovsko zrno, koje će biti uklonjeno od strane Tima za uklanjanje NUS-a FUCZ, koji radi na području ovog kantona.

Bosansko-podrinjski kanton
Općina Goražde
- Dana 19.9.2014. godine prijavljen je pronalazak NUS-a u naselju Bare. Odmah nakon dojave A tim za uklanjanje NUS-a je izašao na lice mjesta i preuzeo jednu ručnu bombu, koju su naknadno uskladištili.

OBLAST VODOSNABDJEVANJA (LP - 18)
Unsko-sanski kanton
Općina Bihać
- I dalje se redovno obavještavaju potrošači, koji se snabdjevaju sa izvorišta: Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica i Toplica, da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće. Vodosnabdijevanje u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

BIHAMK
Pretežno mokar kolovoz i povećana opasnost od odrona karakterišu ovoga jutra saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH. Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, upozoravamo na moguće mjestimične odrone kamenja na kolovozu. Vozači se savjetuju da, bez obzira na vremenske i saobraćajne uslove, voze maksimalno oprezno i da obavezno drže odstojanje između vozila.
Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu na dionici autoceste A-1 Podlugovi-Jošanica, saobraćaj je preusmjeren u preticajnu traku.
Na ostalim dionicama gdje se izvode sanacioni radovi, obavezno je poštivanje postavljene saobraćajne signalizacije, a izdvajamo putne pravce: Jajce-Banja Luka, Tuzla-Šićki Brod, Sarajevo-Trnovo, Bosansko Grahovo-Livno i Rostovo-Novi Travnik.
Na graničnim prelazima, zadržavanja nisu duža od 15 minuta.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD
Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Kiša pada u zapadnim, centralnim i istočnim područjima Bosne.
PROGNOZA VREMENA ZA DANAS: Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, lokalnim pljuskovima i grmljavinom. Padavine mjestimično mogu biti i obilnije, praćene jakim udarima vjetra. Vjetar, slab do umjeren, na momente jak, sjeverni i sjeverozapadni. Dnevne temperature od 17 do 23, na jugu zemlje do 26 °C.
PROGNOZA VREMENA ZA NAREDNE DANE:
U utorak, 23.9.2014., u centralnim i istočnim područjima Bosne preteženo oblačno sa slabom kišom ili rosuljom tokom prijepodneva. U ostatku dana djelimično smanjenje oblačnosti. U ostalim područjima sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Jutarnje temperature od 4 do 10, na jugu do 14, a dnevne od 12 do 18, na jugu do 22 °C.
U srijedu 24.9.2014., u većem dijelu zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove, u jutranjim satima i dio prijepodneva, sa maglom ili sumaglicom. Jutarnje temperature od 2 do 8, na jugu do 12, a dnevne od 15 do 22 °C.
U četvrtak, 25.9.2014., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Prijepodne kiša se očekuje u zapadnim i sjeverozapadnim područjima, a poslijepodne i dijelovima centralne i istočne Bosne. Jutarnje temperature od 5 do 9, na jugu do 12, a dnevne od 15 do 22 °C.
U petak 26.9.2014., u većem dijelu zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove, u jutranjim satima i dio prijepodneva, sa maglom ili sumaglicom. Jutarnje temperature od 4 do 10, na jugu do 13, a dnevne od 16 do 23 °C.
U subotu 27.9.2014., u većem dijelu zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove, u jutranjim satima i dio prijepodneva, sa maglom ili sumaglicom. Jutarnje temperature od 6 do 10, na jugu do 14, a dnevne od 18 do 23 °C.
U nedjelju 28.9.2014., u većem dijelu zemlje sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni po kotlinama i uz riječne tokove, u jutranjim satima i dio prijepodneva, sa maglom ili sumaglicom. Jutarnje temperature od 5 do 12, na jugu do 15, a dnevne od 19 do 25 °C.
 

 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE