Nazad

Aktuelno

Direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima dogovara provedbu mjera na terenu
21 Sep 2014

Direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH Jasmin Jaganjac u petak se u Tuzli sastao s premijerom Tuzlanskog kantona Bahrijom Umihanićem.

Razgovarano je o dosadašnjim aktivnostima i preduzetim mjerama pomoći od strane Federalnog fonda za pomoć nastradalim područijima Tuzlanskog kantona i žurnoj realizaciji već doznačenih sredstava za saniranje kuća (kroz tripartitne ugovore) koja su već doznačena općinama.

Dogovoreni su operacionalizacija i budući koraci za pomoć maloj privredi, prije svega obrtnicima koji nisu u sustavu PDV-a. Fond je za njih 300 iz općina u Tuzlanskom kantonu pripremio 600.000 konvertibilnih maraka. Uz to, Upravni odbor Fonda odlučio je da dodijeli 1.000.000 KM za izgradnju novih kuća stradalim od klizišta, čime će biti izgrađeno 28 kuća u općinama Tuzlanskog kantona.

Direktor Jaganjac je i s gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, razgovarao o dosadašnjim aktivnostima, a dogovoreni su i naredni koraci. Težište je bilo na izgradnji novih kuća za one kojima su domovi uništeni u klizištima. Naime, u Tuzli su zbog klizišta totalno uništene 93 kuće. U tom pogledu će Općina Tuzla, u skladu sa svojim mogućnostima, udružiti 1.000.000 KM na iznos koji će doznačiti Federalni fond. Već narednih dana krenut će praktična realizacija odluka Upravnog odbora Fonda na terenu.

Direktor Federalnog fonda posjetio je i Posavski kanton, te razgovarao s kantonalnim premijerom Marijanom Oršolićem i načelnicima općina Orašje, Odžak i Domaljevac-Šamac. Na sastanku je, između ostalog, razgovarano o aktivnostima potrebnim za realizaciju odluke Upravnog odbora Fonda o doznačenim sredstvima za saniranje poplavljenih kuća. Razmatrana je i realizacija odluke Upravnog odbora da za sto obrtnika (u Orašju i Odžaku za po 30, a Domaljevac-Šamacu za 40 obrtnika) koji nisu u sustavu PDV-a bude doznačeno 200.000 KM.

U ponedjeljak će direktor Jaganjac posjetiti Unsko-sanski kanton i razgovarati s kantonalnim premijerom Hamdijom Lipovačom o realizaciji pomoći općinama Cazin, Bihać, Sanski Most i Ključ, te budućim efektima doznačene pomoći Federalnog fonda.

Dan kasnije, planirana je posjeta Zeničko-dobojskom kantonu i razgovor s premijerom Munibom Huseinagićem, te gradonačelnikom Zenice Huseinom Smajlovićem i načelnikom Žepča Matom Zovkom.
 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE