Nazad

Aktuelno

Ministar Mašić posjetio Posavski kanton
19 Sep 2014

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić i ministar prosvjete, nauke, kulture i sporta Posavskog kantona Ivo Jelušić potpisali su danas u Odžaku Ugovor o sufinansiranju/finansiranju kapitalnih projekata saniranja šteta na odgojno-obrazovnim ustanovama nastalim u poplavama.

Za saniranje šteta na odgojno-obrazovnim ustanovama u Posavskom kantonu Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke je izdvojilo 106.080 KM, a korisnici sredstava u općini Odžak su Područna škola „Vojskova“ sa iznosom od 80.029,82 KM, Područna škola „Novi Grad“ u iznosu od 15.102,36 KM, i Osnovna škola „Fra Ilija Starčević“ iz Tolise u iznosu od 10.947,82 KM.

Ministar Mašić je obišao Područnu školu „Vojskova“, koja je pretrpjela velika oštećenja u poplavama i trenutno je u fazi sanacije.

- Škola se ubrzano obnavlja i vjerujem da će se njeni učenici, koji sada privremeno odlaze na nastavu u Gornju Dubicu, što prije vratiti u svoju školu. Inače, sredstva Ministarstva bit će uložena su treću fazu sanacijskih radova, dok su Područnoj školi „Novi Grad“ dodijeljena sredstva planirana za sanaciju štete na prilazu školi i zamjenu stolarije, a OŠ „Fra Ilija Starčević“ iz Tolise za zamjenu poplavama uništenog parketa u školskoj dvorani - precizirao je Mašić.

Kantonalni ministar Ivo Jelušić zahvalio je Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke i ministru Mašiću na korektnoj i iskrenoj saradnji. Dvojica ministara razgovarala su i o drugim pitanjima od prioritenog značaja za obrazovanje u Federaciji BiH, sa fokusom na ovaj kanton.

U okviru posjete Posavskom kantonu, ministar Mašić boravio je i u Srednjoj školi „Pero Zečević“ Odžak i Osnovnoj školi „Vladimir Nazor“ u Odžaku, koju pohađa veliki broj učenika s poplavljenog područja.

- U kritičnim trenucima Odžačani su pokazali veliko srce i humanost za sve svoje sugrađane koje su zadesile katastrofalne poplave. Raduje me da su u tim humanitarnim akcijama učestvovali i školarci, i osnovci i srednjoškolci, pokazavši razumijevanje jednih za druge te da su spremni pomoći svojim kolegama - kazao je Mašić.

Inače, ugovori o sufinansiranju/finansiranju kapitalnih projekata saniranja šteta na odgojno-obrazovnim ustanovama nastalim prirodnom nesrećom će narednih dana biti potpisani i s Zeničko-dobojskim, Tuzlanskim i Unsko-sanskim kantonom, za što je osigurano 1.000.000 KM iz Budžeta Federacije BiH za 2014. godinu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.
 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE