Nazad

Aktuelno

Protokol Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i “Islamic Relief Worldwide”: Pomoć za 84 povratničke porodice
18 Sep 2014

Danas je u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu potpisan Protokol o saradnji između Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Humanitarne organizacije “Islamic Relief Worldwide“ Sarajevo.

Protokol, na kojeg su potpise stavili federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović i direktor “Islamic Relief Worldwide“ Sarajevo Velija - Semir Kukuruzović, omogućava pružanje podrške povratnicima koji su nastradali od prirodne nesreće (poplave, klizišta) uzrokovane obilnim kišnim padavinama na području Bosne i Hercegovine u maju i augustu 2014 godine.

Konkretno, riječ je o pomoći u sanaciji manjih šteta (podovi, zidovi, stolarija, elektro i sanitarni materijal i dr.) na stambenim objektima u vidu zajedničkog učešća u realizaciji projekta “Podrška i pomoć za 84 povratničke porodice na području općine Doboj - Republika Srpska za sanaciju manjih šteta na stambenim objektima“, kroz dodjelu građevinskog materijala.

Ukupna vrijednost projekta, koji treba biti realiziran do 30.11.2014. godine, iznosi 193.046,40 konvertibilnih maraka, od čega će Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica obezbijediti 71,51 posto sredstava ili 138.047,48 KM i biti nosilac realizacije projekta., a “Islamic Relief Worldwide“ učestvuje s 28,49 posto, odnosno s 54.998,92 KM.

Ministar Osmanović zahvalio je “Islamic Relief Worldwide“ na pomoći u saniranju posljedice poplava.

Federalni ministar goste je upoznao s aktivnostima Ministarstva, koje je, nakon ovogodišnjih vremenskih nepogoda, svoj program prilagodilo novonastaloj situaciji, te izdvojilo 6,8 miliona KM za saniranje stambenog fonda i infrastrukturnih objekata.

- Dobro je da sredstva iz što više izvora budu objedinjena, kako je to proteklih dana učinjeno sa značajnim sredstvima koje je dala Islamska zajednica u BiH. Doprinos tome je, potpisivanjem Protokola, danas dao i “Islamic Relief Worldwide“ - kazao je Osmanović.

Potpisivanje Protokola i realizacija projekta stvaraju uslove da povratnička populacija može nesmetano nastaviti korištenje oštećenog stambenog prostora i opstati na svojim imanjima, što utiče na njihovu reintegraciju u društvo, uz saznanje da ih društvena zajednica i nevladin sektor nisu zaboravili.

Regionalni koordinator “Islamic Relief Worldwide“ za jugoistočnu Evropu Haney Masood, koji je prisistvovao potpisivanju Protokola, kazao je da će ova humantarna organizacija nastaviti pomagati stanovništvu Bosne i Hercegovine.

 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE