Nazad

Aktuelno

Redovni izvještaj o stanju u FBiH za 15/16.9.2014. do 10.00 sati
16 Sep 2014

Izvještaji kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a i FHMZ-a:


POPLAVE-VODOSTAJI (LP - 2)

Unsko-sanski kanton
Općina Cazin:
Uz rijeku Koranu i Mutnicu, nema poplavljenih objekata ni putnih komunikacija. Poplavljene su poljoprivredne površine uz ove rijeke. Vodostaji su i dalje u opadanju.
- Na magistralnom putu M 4,2, u mjestu Puškari, aktivirano je klizište i na toj dionici saobraćaj se odvija jednom trakom.
- Most u mjestu Rajak, za MZ Mutnik, neprohodan je zbog oštećenja.
- Ekipe higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja, vrše dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju stambenih objekata, a Veterinarska stanica dezinficira pomoćne objekte u kojima se nalaze životinje.
- Vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i uposlenici javnih preduzeća i dalje su u stanju pripravnosti.
- Poslije povlačenja vode iz objekata sada su najpotrebniji aparati za isušivanje vlage.
Općina Ključ: Na području općine vrši se dezinfekcija objekata, gdje je izvršeno mehaničko čišćenje od poplava.

- Kantonalnoj upravi civilne zaštite Bihać, Služba civilne zaštite Bihać nije dostavila izvještaj o poplavama i požarima na području općine Bihać.

Općina Sanski Most: Vodostaji rijeke Sane jutros u 08:00 sati, iznosi 235 cm (kritična tačka je 380 cm). Jučer u 08,00 sati iznosio je 273 cm.
Općina Bihać: Vodostaj rijeke Une jutros u 08:00 sati, iznosi 83 cm (kritična tačka je 100 cm). Jučer u 08,00 sati iznosio je 98 cm. (Info iz FHMZ-a)

Kanton 10
Općina Livno: Na području općine Livno, u protekla 24 sata, na područjima koja su bila zahvaćena vodenim bujicama, stanje se normalizira.
- U jutarnjim satima, magla smanjuje vidljivost, te se vozaćima preporučuje, da vožnju prilagode uvjetima na cesti. Moguća je pojava odrona zemlje u usjecima.

Srednjobosanski kanton
Vodostaj rijeka na prostoru KSB/SBK još uvijek je u porastu.

Posavski kanton
Vodostaj rijeke Save i dalje je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je:

  • Bosanski Brod ………………. 711 cm (pripremno stanje), jučer 703 cm;
  • Bosanski Šamac ……........... 528 cm (pripremno stanje), jučer 522 cm, i
  • Orašje …………………….... 755 cm (pripremno stanje), jučer 748 cm.


Tuzlanski kanton
Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati, iznosio je 198,91 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 07.00 sati, nivo je identičan (198,91 cm). Ispust kroz temeljne otvore iznosi 49,3 m3/s.

POŽARI (LP - 3)

Unsko-sanski kanton
Općina Bosanski Petrovac:
TVJ-a B. Petrovac imala jednu tehničku intervenciju na ispumpavanju vode iz dvorišta.

Zeničko-dobojski kanton
Općina Kakanj: Jedna manja intervencija, na gašenju požara na stambenom objektu (kotlovnica), MZ Plandište. Radi se o manjoj materijalnoj šteti. Povrijeđenih lica nije bilo. Ostale vatrogasne jedinice su obavljale svoje redovne poslove i zadatke.

Kanton Sarajevo
Pripadnici PVJ-a Kantona Sarajevo imali su jednu manju intervenciju.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA - NUS (LP - 19)

Tuzlanski kanton
Općina Gradačac:
TUN tim „A“ civilne zaštite FUCZ/KUCZ, vršio je preuzimanje i uništavanje NUS-a, na području općine Gradačac

Bosansko-podrinjski kanton
Općina Goražde:
TUN tim „A“ FUCZ-e, koji radi na području BPK-a Goražde, juče je po dojavi građana u naselju Desani, pronašao NUS, i to PMA3... 1 kom., koja je preuzeta i uskladištena od strane „A“ TUN tima FUCZ-e.

Kanton Sarajevo
U izvještajnom periodu Kantonalni operativni centar civilne zaštite, primio je tri informacije o pronalasku NUS-a, i to:
- Dana, 15.9.2014. u 11.44 sati, od strane građanina, ul. Azize Šaćirbegovića, općina Novo Sarajevo, prijavljen jedan NUS;
- Dana, 15.9.2014. u 12.15 sati, prijava iz P.S. Novi Grad, da se u prostoriji P.S. Novi Grad, nalazi tri NUS-a (ručne bombe);
- Dana, 15.9.2014. u 15.15 sati, O.C. Hadžići, naselje Košćan, pronađen jedan NUS.
O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES FUCZ, koji su NUS-ove s područja općina Novo Sarajevo i Novi Grad ukloni,i u toku jučerašnjeg dana, dok će NUS iz naselja Košćan, općina Hadžići ukloniti u toku današnjeg dana.

OBLAST VODOSNABDJEVANJA (LP - 18)
Unsko-sanski kanton
Općina Bihać:
I dalje je uslijed obilnih kišnih padavina povećana mutnoća izvorišta za vodosnabdijevanje. Redovno se obavještavaju potrošači u općini Bihać, koji se snabdjevaju sa izvorišta: Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica i Toplica, da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće. Vodosnabdijevanje u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

BIHAMK
- Jutros se u većem dijelu BIH saobraća bez dužih zastoja i vanrednih ograničenja. U jutarnjim satima, na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove, smanjena vidljivost (zbog magle).
- Zbog izvođenja sanacionih radova na mostu na dionici autoputa A-1 Podlugovi-Jošanica, saobraćaj je na dužini od 1,5 km preusmjeren u preticajnu traku.
- Izdvajajaju se neke dionice gdje je, zbog sanacionih radova, izmjenjen režim saobraćanja: Srbljani-Bosanska Krupa, Tuzla-Šićki Brod, Sarajevo-Trnovo, Bosansko Grahovo-Livno, Rostovo-Novi Travnik, kao i radovi na gradskom mostu u Konjicu (M-17).
- Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja pri prelasku granice.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD
Jutros je u Bosni pretežno oblačno vrijeme sa maglom po kotlinama, a u Hercegovini vedro.

PROGNOZA VREMENA ZA DANAS: Danas će u Bosni preovladavati umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Dio prijepodneva po kotlinama sa maglom ili sumaglicom. U Hercegovini pretežno vedro. Poslije podne, ponegdje u Bosni, sa slabom kiša ili kratkotrajnim pljuskom. Vjetar, slab, sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od 16 do 22, na jugu do 27 °C.
- U Sarajevu umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Dnevna temperatura oko 20 °C.

PROGNOZA VREMENA ZA NAREDNE DANE:
- U srijedu, 17.9.2014., u Bosni umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana ponegdje u Bosni je moguća slaba rosulja. Dio prijepodneva, u Bosni po kotlinama, sa maglom ili sumaglicom. U Hercegovini vedro. Jutarnje temperature od 10 do 15, na jugu do 18, a dnevne od 18 do 23, na jugu 26 °C.
- U četvrtak, 18.9.2014., sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dio prijepodneva, u Bosni po kotlinama, sa maglom ili niskim oblacima. Jutarnje temperature od 8 do 14, na jugu do 17, a dnevne od 20 do 27 °C.
- U petak, 19.9.2014., sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. Dio prijepodneva, u Bosni po kotlinama, sa maglom ili niskim oblacima. Jutarnje temperature od 8 do 12, na jugu do 17, a dnevne od 23 do 27 °C.
- U subotu, 20.9.2014., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Tokom poslijepodneva i u večernjim satima u većem dijelu Bosne se očekeju pljuskovi i grmljavina. Intenzivnije padavine u dijelovima istočne i sjeveroistočne Bosne. Jutarnje temperature od 10 do 16, na jugu do 18, a dnevne od 22 do 26 °C.
- U nedjelju, 21.9.2014., pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne se očekuje kiša, lokalni pljuskovi i grmljavina. Jutarnje temperature od 12 do 17, a dnevne od 22 do 26 °C.

 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE