Nazad

Aktuelno

Ministar Trhulj u SAD-u: Susret sa pomoćnikom državnog sekretara i prezentacija poslovnih mogućnosti za saradnju
16 Sep 2014


U okviru radne posjete Sjedinjenim Američkim Državama federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj razgovarao je u State Departmentu sa dr Robertom Ichordom, zamjenikom pomoćnika državnog sekretara State Departmenta za energiju i njegovim saradnicima.
U dužem i otvorenom razgovoru razmijenjena su mišljenja o globalnim energetskim prilikama u Evropi sa posebnim osvrtom na jugoistočnu Evropu i mogući uticaj koje one mogu imati na Bosnu i Hercegovinu.

Dr Ichord je posebno pozdravio rezultate koji su u prethodne četiri godine postignuti na izradi nedostajuće zakonodavne regulative u oblasti energetskog sektora, procesu otvaranja tržišta električne energije, pripremama za početak istraživanja gasa i nafte i aktivno učešće na iznalaženju rješenja za alternativno snabdijevanje gasom.

Razmatrani su i projekti iz energetskog sektora BiH koji su od zajedničkog interesa za Evropu i SAD.

Ministar Trhulj bio je počasni gost u Cosmos klubu u Washingtonu gdje je prisutnim gostima prezentirao poslovne mogućnosti za saradnju između BiH i SAD-a. Federalni ministar je prisutnim gostima predstavio primjere uspješne saradnje sa firmama iz Sjedinjenih Američkih Država kao i pozitivne mjere koje je Vlada Federacije BiH provela sa ciljem jačanja investicija i unapređenja poslovnog ambijenta.

Na večeri su bili prisutni i Tom Yazdgerdi, novoimenovani direktor Ureda za jugoistočnu Evropu u State Departmentu sa saradnicima, kongresmen Robert Aderholt, članovi Vojnog odbora Senata u Kongresu, predstavnici američkih kompanija i investicionih fondova zainteresovanih za unapređenje poslovne saradnje, direktori think-thank organizacija u Washingtonu, te ambasadori akreditovani u SAD-u, uključujući i ambasadoricu BiH Jadranku Negodić – saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.
 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE