Nazad

Aktuelno

Mašić ozvaničio početak Projekta „Zdravo jedi, zdravo rasti“
15 Sep 2014

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić ozvaničio je danas, u JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ u Tuzli, tačnije u Vrtiću „Poletarac“, početak Programa za unapređenje zdravlja djece, odnosno Projekta „Zdravo jedi, zdravo rasti“.

Ovaj integrirani program za unapređenje zdravlja djece predškolskog i školskog uzrasta rađen je u saradnji federalnih ministarstva obrazovanja i nauke, te zdravstva, kao i Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, a učestvovanje u njegovoj implementaciji potvrdilo je šest kantona, odnosno u svakom po jedna predškolska ustanova, i to: „Dječiji grad“, Sarajevo; Dječiji vrtić „Bihać“; Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje „Zenica“, JU za predškolski odgoj i obrazovanje „Naše dijete“ Tuzla - Vrtić „Poletarac“, Dječiji vrtić „Čapljina“ i Vrtić „Sunce“ iz Goražda.

- Vrtić „Poletarac“ i ostalih pet odabranih da učestvuju u pilot-projektu ćepostati nosioci prestižnog certifikata Svjetske zdravstvene organizacije Predškolska odgojno-obrazovna ustanova - prijatelj zdrave ishrane - kazao je ministar Mašić, dodavši da je, nakon ove faze, naredni korak uključivanje djece osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta na identičan način.
Naša zemlja se, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, nalazi na drugom mjestu po broju osoba sa prekomjernom težinom, stopa smrtnosti od bolesti vezanih uz nepravilnu ishranu dosegla je 53,9 posto u Federaciji BiH, dok je među romskom djecom pothranjenost prisutna u visokim procentima (24 posto). S druge strane, 17 posto djece ispod 5 godina u Federaciji BiH je prekomjerno teško, 16 posto školske djece nikada ne doručkuje, voće konzumira svakodnevno samo 55,8 posto, a povrće 45,8 posto djece.
Imajući u vidu ove podatke, bilo je neophodno uspostaviti snažno integrisano djelovanje u ovoj oblasti, te je prije dvije godine pokrenut ovaj Program, čiji je koordinator Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke. Aktivnosti se realiziraju u saradnji sa UNICEF-om BiH, Fedralnim ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, Udruženjem kuhara BiH, Project Hope BiH, te odgojno-obrazovnim ustanovama iz Federacije BiH, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.
 

 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE