Nazad

Aktuelno

Redovni izvještaj o stanju u FBiH za 14/15.09.2014. do 10.00 sati
15 Sep 2014

Izvještaji kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a i FHMZ-a:

POPLAVE-VODOSTAJI (LP - 2)

Unsko-sanski kanton
Općina Cazin
: U poplavljenim područjima stanje je bolje u odnosu na prethodni dan. Vodostaj je
u stalnom opadanju i u 14.00 sati iznosio je 259 cm, a u 02.00 sati 235 cm.
Iz poplavljenih kuća vlasnici čiste i saniraju štete da bi se dovelo u normalno stanje.
Najveće poteškoće i opasnosti predstavljaju pojava novih klizišta i aktiviranje starih.
Na magistralnom putu M 4,2 u mjestu Puškari aktivirano je klizište i na toj dionici saobraćaj se odvija jednom trakom. Regionalni put R 403 je prohodan za saobraćaj. Most u mjestu Rajak za MZ Mutnik neprohodan je zbog oštećenja.
Ekipe Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja vrše dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju stambenih objekata, a Veterinarska stanica dezinficira pomoćne objekte u kojima se nalaze životinje. Javna preduzeća, prema svojoj nadležnosti, vrše popravke na vodovodnoj i elektro mreži i putevima. Vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i uposlenici javnih preduzeća i dalje su u stanju pripravnosti.
Poslije povlačenja vode iz objekata sada su najpotrebniji aparati za isušivanje vlage.
Općina Bosanska Krupa: Vodostaj rijeke Une u 21.00 sati je iznosio 245 cm, a u 06.00 sati 230 cm. Zbog obilbih kišnih padavina u proteklom periodu došlo je do izlijevanja rijeka Une i Krušnice i potoka Kalender; Svetinja, Bukovska, Baštra,Vodomut i Voloder koji su poplavili putne komunikacije, stambene i pomoćne objekte. Na više lokacija na području općine došlo je do klizanja tla što je uzrokovalo oštećenje vodovoda, ugrožavanje stambenih objekata, putne komunikacije i uništavanje zasada na poljopprivrednom zemljištu.
Općina Ključ: Nivo rijeka Sane i Sanice je u opadanju. U toku vikenda pojavila su se nova klizišta i to. U MZ donja Sanica-Šljivari, naselju Šehići, naselju Reizovići, MZ Velagići-naselje Donji Vojići, Ul.Branilaca BiH,kod stolarske radnje Zukanović. U naselju Velagići u dvije kuće ušla je oborinska voda.
Općina Sanski Most: Vodostaji rijeke Sane jutros u 08.00 sati iznosi 273 cm (kritična tačka je 380 cm). Jučer u 08.00 sati iznosio je 355 cm i u opadanju je.
Općina Bihać: Vodostaj rijeke Une u 08.00 sati iznosi 98 cm, (kritična tačka je 100 cm). Jučer u 08.00 sati iznosio je 114 cm i u opadanju je. Padavine u posljenja 24-sata: 0,5 l/m2.

Kanton 10
Općina Livno:
Na području općine Livno, zbog povoljnijih vremenskih uvjeta u protekla 24 sata, na poplavljenim područjima stanje se normalizira. Voda se povlači u svoje prirodne tokove. U toku je prijava te procjena i saniranje šteta nastalih u poplavi od 12.9.2014. Saniraju se putevi i mjesta ugroženi poplavom ( Livno – Splitska ulica, Centar 2, Guber, Podhum, Suhača, Zastinje).
Općina Tomislavgrad: Dana 13.9.2014.od 08.35-21.30 sati Vatrogasno društvo Tomislavgrad imalo intervenciju u Šujici, gdje je bila poplavljena pilana.

Srednjobosanski kanton
Vodostaj rijeka na prostoru KSB/SBK je u porastu.

Posavski kanton
Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog toka kroz Posavski kanton.
Visina vodostaja izmjerena jutros u 07.00 sati:

  • Bosanski Brod ………………. 703 cm (pripremno stanje), jučer 687 cm;
  • Bosanski Šamac ……........... 522 cm (pripremno stanje), jučer 505 cm, i
  • Orašje …………………….... 748 cm (pripremno stanje), jučer 732 cm.

Tuzlanski kanton
Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati iznosio je 198,91 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07.00 sati nivo je niži za 6 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 49,3 m3/s.
Općina Teočak: Dana 14.9.2014.uslijed jakog nevremena i pljuska kiše lokalni vodotoci su poplavili dva stambena objekta u MZ Bilalići – Uzunovići.

VELIKO NEVRIJEME (LP - 6)

Tuzlanski kanton
Općina Gradačac: 14.9.2014. godine, u kasnim poslijepodnevnim satima, olujno nevrijeme praćeno jakim gradom zahvatilo je dio općine Gradačac (MZ Rajska, Jasenica, Međiđa i Zelinje). Tom prilikom pričinjena je velika materijalna šteta na poljoprivrednim usjevima a oštećen je veći broj plastenika i objekata kao i infrastrukturni objekti (putevi i vodotoci).

KLIZANJE TLA (LP - 4)

Zeničko-dobojski kanton
Stanje na ugroženim područjima općina Zenica i Žepče:
Nastavljaju se radovi na sanaciji puteva i poboljšanju putne komunikacije. Povremeni kraći lokalni pljuskovi ječeg intenziteta stvaraju dodatne probleme na sanaciji putnih komunikacija, usljed čega dolazi do nanosa materijala od nabujalih potoka na očišćene dijelove puteva.
Mehanizacija je stalno na terenu.

Tuzlanski kanton
Općina Teočak: Na području općine Teočak prijavljeno je pokretanje dva nova klizišta u MZ Bilalići – Uzunovići.

Unsko-sanski kanton
Općina Bužim:
U općini Bužim zbog oštećenja kolovoza od klizišta na regionalnom putu Gornji Brigovi-Konjoodor saobraćaj se odvija jednom trakom naizmjenično. Obustavljen je saobraćaj i na lokalnom putu Bužim-Elkasova Rijeka u naselju Hilići.

POŽARI (LP - 3)

Unsko-sanski kanton
Općina Velika Kladuša:
TVJ-a Velika Kladuša na intervenciji je od 05.05 sati u Ul.Ahmeta Fetahagića, gdje je došlo do požara u staroj kući u kojoj se nalaze bale sa sijenom. Požar gasi sedam vatrogasaca sa dva vozila.

Hercegovačko-neretvanski kanton
Grad Mostar. U protekla 24-sata, VJ Grada Mostara imala je dvije intervencije:
Od 17.45 do 18.30 sati gorila trava na Bišća Polju.
Od 19.15 do 20.30 sati gorio otpad na Sretnicama

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA - NUS (LP - 19)

Zeničko-dobojski kanton
Općina Olovo
: U naselju Olovske Luke prijavljeno je neeksplodirano ubojno sredstvo - tromblonska mina, koja će biti uklonjena od strane Tima za uklanjanje NUS-a FUCZ.
Općina Maglaj: Na području općine Maglaj, od strane građana predato je 32 komada municije kalibra 7.62 mm koji su propisno uskladišteni.

OBLAST VODOSNABDJEVANJA (LP - 18)
Unsko-sanski kanton
Općina Bihać:
I dalje je uslijed obilnih kišnih padavina povećana mutnoća izvorišta za vodosnabdijevanje. Redovno se obavještavaju potrošači u općini Bihać, koji se snabdjevaju sa izvorišta: Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica i Toplica, da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće. Vodosnabdijevanje u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

BIHAMK
Prema informacijama kojim raspolaže Informativni centar BiHAMK-a saobraćaj se ovoga jutra odvija po pretežno suhom ili vlažnom kolovozu uz umjeren promet vozila.
Na dionici magistralnog puta M-15 Prijedor-Bosanska Dubica, u mjestu Donji Jelovac došlo je do ulegnuća kolovoza zbog čega se saobraćaj odvija naizmjenično- jednom trakom u dužini od desetak metara. Na dionici magistralnog puta M-14 Bosanska Dubica-Kostajnica u mjestu Vrioci zbog izlijevanja rijeke Une,u dužini od 20 metara saobraćaj se odvija naizmjenično-jednom trakom. Zbog odrona na dionici magistralnog puta M-16 Jajce-Crna Rijeka (u mjestu Lučina) saobraća se naizmjenično-jednom trakom.
Zbog izvođenja sanacionih radova na dionici A-1 Podlugovi-Jošanica na mostu saobraćaj je preusmjeren u preticajnu traku.
Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Srbljani-Bosanska Krupa, Tuzla-Šićki Brod, Sarajevo-Trnovo, Bosansko Grahovo-Livno i Rostovo-Novi Travnik.
Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 15 minuta.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD
Jutros je u Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost. U Bosni je oblačno sa maglom po kotlinama, mjestimično pada i slaba kiša.
PROGNOZA VREMENA ZA DANAS: Danas u Bosni pretežno oblačno vrijeme, mjestimično sa slabom kišom prije podne. Više sunčanog vremena u Hercegovini. U jutarnjim satima po kotlinama u Bosni će biti magle. Poslije podne u većem dijelu zemlje će biti slabih lokalnih pljuskova. Jači pljuskovi se očekuju u istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne gdje je moguća i grmljavina. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22 °C, na jugu Hercegovine od 21 do 25 °C.

PROGNOZA VREMENA ZA NAREDNE DANE:
U utorak, 16.9.2014. u Bosni pretežno oblačno, povremeno sa slabom kišom, uglavnom u sjevernim područjima. U Hercgovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 7 i 13 °C, na jugu Hercegovine od 12 do 16 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22 °C, na jugu Hercegovine od 22 do 26 °C.
U srijedu, 17.9.2014. u Bosni pretežno oblačno, poslije podne smanjenje oblačnosti. U Hercgovini sunčano uz umjerenu oblačnost. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 8 i 14 °C, na jugu Hercegovine od 13 do 17 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22 °C, na jugu Hercegovine od 22 do 26 °C.
U četvrtak, 18.9.2014. će preovladavati sunčano uz umjerenu oblačnost. Prije podne po kotlinama u Bosni će biti magle. Poslije podne će biti slabih lokalnih pljuskova u planinskim područjima centralnog i istočnog dijela zemlje. Vjetar slab do umjerene jačine istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 7 i 12 °C, na jugu Hercegovine od 13 do 17 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24 °C, na jugu Hercegovine od 23 do 27 °C.
U petak, 19.9.2014. sunčano uz umjerenu oblačnost. Po kotlinama u Bosni prije podne će biti magle. Poslije podne u centralnim i istočnim područjima Bosne će biti slabih lokalnih pljuskova. Vjetar slab istočnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 7 i 12 °C, na jugu Hercegovine od 13 do 17 °C. Najviša dnevna temperatura zraka između 21 i 27 °C.
 

 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE