Nazad

Aktuelno

Federalni ministar Erdal Trhulj u radnoj posjeti Vašingtonu
12 Sep 2014

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj boraviće sljedeće sedmice u SAD, gdje će u ponedjeljak 15. septembra u Vašingtonu prisustvovati prijemu i gala večeri pod nazivom “Mogućnosti poslovne saradnje SAD i BiH” u poznatom Cosmos Clubu, u okviru koje će predstaviti investicione mogućnosti u BiH, pozitivne mjere koje je Vlada Federacije BiH sprovela sa ciljem jačanja investicija, kao i dosadašnju uspješnu saradnju u oblasti namjenske industrije.

Na gala večeri i prezentaciji će prisustvovati novoimenovani direktor Odjela za jugoistočnu i centralnu Evropu pri State Departmentu Tom Yazdgerdi sa saradnicima, predstavnici Vlade SAD-a, kongresmeni George Holding i Robert Aderholt, direktori investicionih fondova iz New Yorka, predstavnici kompanija namjenske industrije iz SAD-a, ambasadori akreditovani u Vašingtonu, direktori think-thank organizacija kao i ambasadorica BiH u SAD Jadranka Negodić.

Inače, federalni ministar Erdal Trhulj biće počasni gost u Cosmos Clubu u Vašingtonu čiji su članovi istaknuti političari SAD kao i veliki umjetnici, nobelovci, dobitnici Pulitzer priznanja kao i zlatne medalje američkog predsjednika.

U sklopu radne posjete Vašingtonu, federalni ministar će imati susrete sa zamjenikom pomoćnika državnog sekretara za energetiku u State Departmentu Robertom Ichordom, te senatorima James Rischom i David Vitterom, kao i predstavnicima vojnog komiteta pri američkom Kongresu.

U okviru projekta biblioteke Kongresa SAD, u kojem učestvuje i BiH, u utorak, 16. septembra u ovoj biblioteci u Vašingtonu bit će održana panel diskusija pod naslovom “Retrospektiva 1914 – 2014: Od Početka Prvog svjetskog rata do danas”. Program će otvoriti direktorica evropskog odjela pri biblioteci Kongresa SAD-a Georgette Dorn i ambasadorica BiH u SAD Jadranka Negodić.

Diskusiju će moderirati viši stručni suradnik Centra za transatlantske odnose SAIS Michael Haltzel, a učesnici panela će biti Gerard Toal, profesor međunarodnih odnosa na Virginia Tech , ambasador Jacques Paul Klein i profesor istorije Paul Miller sa McDaniel univerziteta u Marylandu.

Program “Retrospektiva 1914 – 2014: Od Početka Prvog svjetskog rata do danas“ organizuju Biblioteka Kongresa SAD-a, Centar za transatlantske odnose SAIS i Američko-bosanska fondacija. U Kongresu će biti prikazan promotivni film o BiH kao turističke destinacije. Ovaj projekat je, svojevremeno za vrijeme posjete Vašingtonu, inicirao tadašnji premijer Kantona Sarajevo Suad Zeljković.

Tokom posjete Vašingtonu ministar Trhulj će se susresti i sa rukovodstvom organizacije Nacionalnog molitvenog doručka, koji se tradicionalno održava svakog februara u ovom gradu, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE