Nazad

Aktuelno

Redovni izvještaj o stanju u FBiH za 11/12.09.2014.do 10.00 sati
12 Sep 2014

Izvještaji kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a i FHMZ-a:

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD
Hidrološki izvještaj
Stanje vodostaja na rijekama u Federaciji BiH:
U toku protekla 24 sata, vodostaj rijeke Sane u Sanskom Mostu porastao je sa 198 cm na 356 cm i iznad je kote kada se kontinuirano obavještava stanovništvo i CZ.
Vodostaj na rijeci Uni , na vodomjernoj stanici Bihać, porastao je za 55 cm u protekla 24 sata, i iznad je kote kada se kontinuirano obavještava stanovništvo i CZ.
Stanje vodostaja na ostalim stanicama, koje su u nadležnosti FHMZ-a, su u stagnaciji i blagom opadanju.

 
RIJEKA
STANICA
 
VODOSTAJ (cm)

PROMJENA VODOSTAJA  (cm)

TENDENCIJA VODOSTAJA (cm)

Vodostaj ranog upozorenja FHMZ-a

Vodostaj kontinuiranog obavještavanja stanovništva i CZ

 

12.09.2014. u 8 h

1
Bosna
Reljevo
134
-3
opada
280
300
2
Bosna
Zenica
-
-
 
200
 
3
Miljacka
Sarajevo
97
0
stagnacija
180
 
4
Jala
Tuzla
56
-21
opada
90
100
5
Una
Bihać
102
+57
raste
90
100
6
Sana
Sanski Most
356
+158
raste
240
250

 

POPLAVE-VODOSTAJI (LP - 2)
Unsko-sanski kanton
Općina Sanski Most: Vodostaj rijeke Sane iznosi 198 cm (juče 198 cm). Kritična tačka je 380 cm. Padavine: 9 l/m2.
Općina Bihać: Vodostaj rijeke Une iznosi 102 cm (juče 45 cm). Kritična tačka je 100 cm. Padavine: 49 l/m2.
Općina Cazin: Na podrucju općine, voda je poplavila na destine kuća. Voda je poplavila kuće koje do sada nikad nisu bile plavljene. Voda je plavila objekte koji nisu uz potoke ili rijeke. Do plavljenja je došlo uslijed oborinskih voda sa brda. Stanje je alarmantno i trenutno je najteže na području Tržca i Tr. Raštela.
- Magistralni put M 4,2 u mjestu Ostrožac strane, u prekidu je zbog odrona veće količine materijala. Saobraćaj je preusmjeren preko Prošića i Brekovice. U mjestu Huremagići, na istom magistralnom putu otežano je odvijanje sobraćaja zbog nanosa pijeska sa okolnih puteva.
- Regionalni put R 403 Ćoralići-Ćehići u mjestu Pjanići je poplavljen. Niža vozila idu na vlastitu odgovornost. U mjestu Tržac na reg. putu R 403 b saobraćaj samo za viša vozila. Na reg.putu R 403-a u centru Tržačkih Raštela moguće da prođu viša vozila i niža prelaskom na jednom dijelu na trotoar.
- Most za Kovačeviće kod Razvoja prohodan je za saobraćaj i most na rijeci Mutnici u Rajaku.
U naselju Čizimići voda je sa okolnih brda ušla u štale i kuće kao i u naselju Muranovići u MZ Mutnik. U prekidu je lokalni put u mjestu Klisa strane, kod vrela Salkanovac, zbog odrona na put. U naseljima Pjanići, Tržac i Tržačka Raštela, ima poplavljenih stambenih objekata. Vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i građani ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekta. Vrećama sa pijeskom pokušava se spriječiti dalje plavljenje stambenih objekta. U desetine kuća je ušla voda u prateće objekte i prizemlja. Apeluje se na građane da bez razloga ne kreću na putovanja prema ovim komunikacijama i preko navedenih mostva, kako bi izbjegli neželjene posljedice i neželjene nesreće. TVJ Cazin imala je 6 tehničkih intervencija na ispumpavanju vode iz stambenih i pomoćnih objekata.
Općina Bosanska Krupa: Zbog obilnih kišnih padavina došlo je do izlijevanja potoka Voloder, Svetinja, Bukovska, Baštra, Vodomut, koji su poplavili putne komunikacije i nekoliko stambenih objekata. TVJ B. Krupa imala je 6 tehničkih intervencija na ispumpavanju vode iz stambenih i pomoćnih objekata.
Općina Ključ: Nivo rijeke Sane i Sanice je u porastu, rijeka Sana je pri izlijevanju, nivo vode rijeke Sane u 07.30 sati je iznosio 173 cm. Sanica se izlila, poplavljeno je priobalno poljoprivredno zemljište.
Općina Bihać: TVJ Bihać imala je 20 tehničkih intervencija na ispumpavanju vode iz dvorišta, stambenih i pomoćnih objekata.

Zeničko-dobojski kanton
Općina Žepče: Zahvaljujuči stalnom angažmanu ljudstva i teških mašina uspostavljena je putna kumunkacija prema Željeznom polju, a samim tim i selima koja gravitiraju na pomenutom području. Put je usljed stalnih kišnih padavina u lošem stanju. Saobraća se usporeno i otežano. I dalje se nastavljaju radovi na sanaciji puteva i poboljšanju putne komunikacije.
Općina Zenica: I dalje se radi na čišćenju prohodnosti puteva. Lokalni put za selo Kolići i dalje neprohodan za putnički saobraćaj.

Hercegovačko-neretvanski kanton
Nivo upozorenja u hercegovačkoj regiji je NARANĐŽASTO – obilne padavine očekuju se i danas (12.9.2014) godine. Očekivana količina padavina većinom od 30 do 60 l/m2.
Vodostaji rijeka na podrucju HNK-a (07.00 sati)
Neretva - Mostar: 330 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 850 cm)
Trebižat - Humac: 228 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 280 cm)
Krupa - Dračevo: 51 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 300 cm)
Bregava - Stolac: 39 cm (redovite mjere za obranu od poplava: 110 cm)

Posavski kanton
Vodostaj rijeke Save je u stagnaciji duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton.
Visina vodostaja izmjerena jutros u 07.00 sati, iznosio je:
 Bosanski Brod………………………….627 cm (pripremno stanje), jučer 625 cm;
 Bosanski Šamac …………….............467 cm (pripremno stanje), jučer 464 cm, i
 Orašje ………………………………...709 cm (pripremno stanje), jučer 709 cm.

Tuzlanski kanton
Vodostaj na brani HA Modrac jutros u 07.00 sati iznosio je 198,84 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07.00 nivo je niži za 12 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 51,7 m3/s.

POŽARI (LP - 3)
Zeničko-dobojski kanton
Općina Zenica: Tokom jučerašnjeg dana, VJ Zenica je u jutarnjim satima, intervenisala u ulici Pišće gdje je vršeno gašenje požara u napuštenoj kući. Nije bilo povrijeđenih osoba. Pričinjena manja materijalna šteta.
Kanton Sarajevo
U protekla 24 sata, pripadnici PVJ-a Kantona Sarajevo imali su četiri manje intervencije.

NUS (LP - 19)
Kanton Sarajevo
Općina Hadžići: U izvještajnom periodu, Kantonalni operativni centar civilne zaštite primio je jednu informaciju o pronalasku NUS-a i to dana, 11.9.2014. godine u 08.42 sati, od CZ Hadžići, u naselju Pazarić pronađen je jedan NUS. O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji su navedeni NUS uklonili u toku jučerašnjeg dana.

Bosansko-podrinjski kanton
Općina Goražde: Dana, 11.9.2014. po dojavi građana, u naselju Lug prijavljen je pronalazak NUS-a. Radilo se o jednoj ručnoj bombi koja je preuzeta i uskladištena od strane Tima za uklanjanje NUS-a FUCZ.

OBLAST VODOSNABDJEVANJA (LP - 18)
Unsko-sanski kanton

Općina Bihać: I dalje je uslijed obilnih kišnih padavina povećana mutnoća izvorišta za vodosnabdijevanje. Redovno se obavještavaju potrošači u općini Bihać, koji se snabdjevaju sa izvorišta: Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica i Toplica, da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće. Vodosnabdijevanje u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

BIHAMK
Zbog klizišta, obustavljen je saobraćaj na dionici magistralnog puta M-4.2 Ostrožac-Cazin. Vozila se preusmjeravaju preko Brekovica. Zbog podzemnih voda, otežano je saobraćanje i na putevima na širem području Bihaća. Na većini putnih pravaca u BIH jutros se saobraća po mokrom kolovozu, ali bez vanrednih ograničenja. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove magla smanjuje vidljivost, a na dionicama kroz usjeke skreće se pažnja na učestale odrone kamenja na kolovoz. Vozači se savjetuju da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima. Zbog izvođenja radova na deminiranju terena kod kasarne u Visokom, u vremenu od 07.30 do 14.30 sati, saobraćaj je na dionici autoputa A1 Visoko-Podlugovi preusmjeren u preticajnu traku. Isti režim saobraćaja (preusmjeravanje u preticajnu traku) aktuelan je i na dionici A-1 Podlugovi-Jošanica, gdje su u toku sanacioni radovi na mostu (na dužini od 1,5 km). Izdvajaju se i ostale dionice gdje je, zbog sanacionih radova, izmjenjen režim saobraćanja: Srbljani-Bosanska Krupa, Tuzla-Šićki Brod, Sarajevo-Trnovo, Bosansko Grahovo-Livno, Rostovo-Novi Travnik, kao i radovi na gradskom mostu u Konjicu (M-17). Na graničnim prelazima zadržavanja su kratkotrajna.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD
PROGNOZA VREMENA ZA DANAS: Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa slabom kišom i lokalnim pljuskom. U većem dijelu zemlje bez obilne kiše. Obilnije padavine krajem dana u Krajini. Očekuje se između 30 i 60 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab do umjerene jačine, većinom južnog i jugoistočnog smjera, u sjevernim područjima sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 24 °C, na jugu Hercegovine do 26 °C.
PROGNOZA VREMENA ZA NAREDNE DANE:
U subotu, 13.9.2014. u Bosni i Hercegovini umjereno do pretežno oblačno vrijeme, lokalno uz pljusak kiše. Padavine nisu obilne, većinom od 5 do 10 litara po metru kvadratnom. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 10 i 16 °C, na jugu Hercegovine od 14 do 19 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23 °C, na jugu Hercegovine od 21 do 25 °C.
U nedjelju, 14.9.2014. u Bosni pretežno oblačno. U drugoj polovini dana sa kišom i pljuskovima. Očekivana količina padavina je od 5 do 10 litara po metru kvadratnom. U Hercegovini više sunčanog vremena i bez padavina. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 8 i 13 °C, na jugu Hercegovine od 13 do 17 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 23 °C, na jugu Hercegovine od 22 do 26 °C.
U ponedjeljak, 15.9.2014. pretežno oblačno. U drugoj polovini dana sa slabom kišom i lokalnim pljuskovima. Padavine nisu obilne. Vjetar slab sjevernog i sjeverozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 9 i 14 °C, na jugu Hercegovine od 12 do 16 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 17 i 22 °C, na jugu Hercegovine od 20 do 24 °C.
U utorak, 16.9.2014. pretežno oblačno vrijeme. Vjetar slab sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 10 i 16 °C, na jugu Hercegovine od 13 do 17 °C. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 18 i 23 °C, na jugu Hercegovine od 22 do 26 °C.

 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE