Nazad

Aktuelno

Razgovor sa izvršnim direktorom MMF-a: Uspostavljeni partnerski odnosi
11 Sep 2014

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i federalni ministar financija Ante Krajina danas su razgovarali sa izvršnim direktorom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Mennom Snelom, zaduženim i za Bosnu i Hercegovinu.

Tijekom razgovora u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, obostrano je istaknuta dobra suradnja i da su uspostavljeni, zaista, partnerski odnosi.

- Bez tih i takvih partnerskih odnosa, ne bismo vam ni mogli pružiti pomoć - kazao je Menn Snel, dodavši kako je MMF prepoznao reformska opredjeljenja i napore Vlade FBiH.

Premijer Nikšić zahvalio je na angažmanu MMF-a i njegovih stručnjaka, a posebno na veoma brzoj reakciji kada je Bosni i Hercegovini trebalo pružiti pomoć nakon ovogodišnjih katastrofalnih poplava.

Izvršnom direktoru MMF-a prezentitrani su rezultati na jačanju fiskalne discipline i očuvanju fiskalne stabilnosti u Federaciji BiH, što je potkrijepljeno i pokazateljem da je Vlada FBiH javnu potrošnju svela na razinu na kojoj je bila 2008. godine.

Jedan od rezultata tih aktivnosti je da je u šestom mjesecu ove godine u Federaciji BiH, prvi put poslije rata, premašen broj od 440.000 registriranih zaposlenih, što je jedini zabilježen porast zaposlenosti u regionu.

- Ubrzali smo investicije u infrastrukturu i ponosimo se što će, na kraju mandata ove Vlade FBiH, biti izgrađeno od 102 do 105 kilometara autoceste, za razliku od 37 kilometara, koliko smo zatekli na početku mandata - kazao je Nikšić, dodavši da je pri kraju procedura za omogućavanje investiranja više od jedne milijarde eura u energetski sektor.

Nikšić je kazao i da je tijekom mandata aktualne Federalne vlade u rudnike u Federaciji BiH investirano deset puta vše nego za mandata svih prethodnih vlada zajedno.
 

 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE