Nazad

Aktuelno

Redovni izvještaj o stanju u FBiH za 10/11.9.2014. do 10.00 sati
11 Sep 2014

Izvještaji kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a i FHMZ-a:

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD
Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje na obilne padavine za dane 11 /12.9.2014.godine.
Lokacija za koju se izdaje upozorenje je područje Hercegovine. Napomena: Očekivana količina padavina od 60 do 100 litara po m2.
POPLAVE-VODOSTAJI (LP - 2)

Unsko-sanski kanton
Općina Sanski Most: Vodostaj rijeke Sane iznosi 198 cm (juče 204 cm). Kritična tačka je 380 cm. Općina Bihać: Vodostaj rijeke Une iznosi 45 cm (juče isto). Kritična tačka je 100 cm.
Posavski kanton
Vodostaj rijeke Save i dalje je u opadanju duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena u 07,00 sati, iznosio je:
■ Bosanski Brod 625 cm (pripremno stanje), jučer 634 cm;
■ Bosanski Samac 464 cm (pripremno stanje), jučer 480 cm, i
■ Orašje 709 cm (pripremno stanje), jučer 725 cm.

Tuzlanski kanton

Vodostaj na brani HA Modrac u 07.00 sati, iznosio je 198,96 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 07.00 sati, nivo je niži za 20 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 52,0 m3/s.
POŽARI (LP - 3) Kanton Sarajevo
U protekla 24 sata, pripadnici PVJ-a Kantona Sarajevo imali su dvije manje intervencije.

Zeničko-dobojski kanton

Općina Kakanj: Vatrogasna jedinica vršila ispumpavanje vode iz podrumskih prostorija stambenih objekata. Uzrok plavljenja podruma je pucanje vodovodnih cijevi. Općina Maglaj. VJ-a imala je intervenciju na ispumpavanju vode na lokalitetima Stari Grad i Liješnica, kao i više intervencija u samom gradu.

Hercegovačko-neretvanski kanton

Grad Mostar: Na području Bišće polja, u periodu od 22,00 do 23,00 sati, gorio otpad. Požar ugašen. w
Općina Čapljina: Na području Dračeva, gorjela je trava i nisko rastinje, u periodu od 10,45 do 13,00 sati. Isti je ugašen.
- Na području Sjekosama, gorjela je trava i nisko rastinje, u periodu od 14,20 do 15,55 sati. Požar ugašen.
KLIZANJE TLA (LP - 4) Tuzlanski kanton
Općina Srebrenik: Na području općine Srebrenik, u protekla 24 sata, prijavljeno jedno novo klizište.
Zeničko-dobojski kanton

Općina Zenica: Mehanizacija i dalje intezivno radi na čišćenju prohodnosti puteva, lokalni put za selo Kolići i dalje je neprohodan za putnički saobraćaj.
Općina Žepče: I dalje je prekidu je lokalni put za MZ Željezno polje. Mehanizacija intezivno radi na sanaciji i pročišćavanju puta. Prioeritet je uređenje i produbljivanje korita lokalnog potoka.
NUS(LP-19)

Tuzlanski kanton

Općina Kladanj: TUN ,,A" tim FUCZ vršio je preuzimanje i uništavanje NUS-a, na području ove općine.
Općina Teočak: TUN ,,B" tim FUCZ/Tuzla, potpomognut ,,B" timom FUCZ/Žepče i Goražde vršili su deminiranje na zadatku tehničkog izviđanja minsko sumnjive površine, na lokalitetuTursunovo brdo, područje općene Teočak.

Bosansko-podrinjski kanton

Općina Goražde: Dana 10.9.2014. godine, po dojavi građana, u naselju Grabovik, pronađen je NUS. Radi se o dvije ručne bombe i 17 komada metaka kalibra 7,62 mm, koji je preuzet i uskladišten od strane deminerskog „A" TUN tima FUCZ-e.

Kanton Sarajevo

U protekla 24 sata, po dojavi građana u ul. Trg djece Dobrinje, pronađena 2 NUS-a.
O primljenim informacijama obaviješteni su pripadnici Tima za UES FUCZ-e, koji su poduzeli
aktivnosti na uklanjanju pomenutog NUS-a.

OBLAST VODOSNABDJEVANJA (LP - 18)

Unsko-sanski kanton

Općina Bihać: I dalje je uslijed obilnih kišnih padavina povećana mutnoća izvorišta za vodosnabdijevanje. Redovno se obavještavaju potrošači u općini Bihać, koji se snabdjevaju sa izvorišta: Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica i Toplica, da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće. Vodosnabdijevanje u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

BIHAMK

- Zbog izvođenja radova na deminiranju terena kod kasarne u Visokom, u vremenu od 07.30 do 14.30 sati, saobraćaj je na dionici autoputa A1 Visoko-Podlugovi preusmjeren u preticajnu traku. Isti režim saobraćaja (preusmjeravanje u preticajnu traku) aktuelan je i na dionici A-1 Podlugovt-Jošanica, gdje su u toku sanacioni radovi na mostu (na dužini od 1,5 km).
- Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD

Danas će u Bosni i Hercegovini biti pretežno oblačno i nestabilno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, U većem dijelu zemlje obilne padavine. Očekuje se između 30 i 60 l/m2. U Krajini, zapadnim i centralnim područjima Bosne lokalno i do 80 l/m2, a u Hercegovini i do 100 l/m2. Najmanje padavine u Istočnim područjima Bosne, od 5 do 15 l/m2.Vjetar slab do umjerene jačine većinom južnog i jugoistočnog smjera, u sjevernim područjima sjevero-zapadnog smjera. Najviša dnevna temperature zraka uglavnom između 16 i 22 °C, na jugu Hercegovine do 25 °C.

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE