Nazad

Aktuelno

Redovni izvještaj o stanju u FBiH za 07/08.9.2014 do 10.00 sati
08 Sep 2014

Izvještaji kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a i FHMZ-a:

POPLAVE-VODOSTAJI (LP - 2)
Posavski kanton
Vodostaj rijeke Save, u protekla 24 sata, u opadanju je duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, iznosila je.
 Bosanski Brod…………………………. 675 (pripremno stanje), jučer 689 cm;
 Bosanski Šamac ……………............. 529 (pripremno stanje), jučer 546 cm, i
 Orašje ……………………………….. 768 (pripremno stanje), jučer 773 cm.

Zeničko-dobojski kanton
Općina Zenica: Na području Kantona rijeke su normalnog vodostaja. Nema novih izlijevanja rijeka i potoka.
- Na području MZ Nemila, probijen je put Nemila - Bistričak – Šerići. Saobraćaj se odvija otežano. Mehanizacija i dalje intezivno radi na pročišćavanju i čišćenju puta.
- Put prema selu Kolići i dalje je neprohodan za saobraćaj.
Općina Žepče: I dalje je prekidu je lokalni put za MZ Željezno polje. Mehanizacija intezivno radi na sanaciji i pročišćavanju istog.

Unsko-sanski kanton
Vodostaji rijeka i riječica su u blagom opadanju.
Općina S. Most: Vodostaj rijeke Sane u opadanju i iznosi 243 cm (jučer 268 cm). Kritična tačka je 380 cm.
Općina Bihać: Vodostaj rijeke Une iznosi 51 cm (jučer 60 cm). Kritična tačka je 100 cm.

Tuzlanski kanton
Vodostaj na brani HA Modrac, jutros u 07.00 sati, iznosio je 199,53 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 07.00 sati, nivo je niži za 10 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 53,2 m3/s.

POŽARI (LP - 3)
Hercegovačko-neretvanski kanton
Grad Mostar: PVJ-a Grada Mostara, imala jednu intervenciju na gašenju starih guma na Fortici.

Unsko-sanski kanton
Općina Bihać: TVJ-a Bihać imala jednu intervenciju, od 12.26 do 12.45 sati, ul. Irfana Ljubijankića (zapaljeno motorno putničko vozilo). Požar su ugasila tri vatrogasca sa jednim vozilom.
Općina Cazin: TVJ-a Cazin imala jednu intervenciju u naselju Šturlić, od 06.30 do 09.40 sati, gdje je došlo do požara na štali i sijenu. Požar su gasila tri vatrogasca sa jednim vozilom. Pričinjena je veća materijalna šteta.

Kanton Sarajevo
U protekla 24 sata, pripadnici PVJ-a Kantona Sarajevo imali su tri manje intervencije.


OBLAST VODOSNABDJEVANJA (LP - 18)
Unsko-sanski kanton
Općina Bihać: I dalje je uslijed obilnih kišnih padavina povećana mutnoća izvorišta za vodosnabdijevanje. Redovno se obavještavaju potrošači u općini Bihać, koji se snabdjevaju sa izvorišta: Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica i Toplica, da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće. Vodosnabdijevanje u ostalim općinama je zadovoljavajuće.

O S T A L O
Kanton 10.
Općina Tomislavgrad: Osoba nestala 05.9.2014.godine, iz staračkog doma u Tomislavgradu (Jakov Papić), pronađena je sinoć (07.9.2014.g.), oko 20.00 sati, na lokaciji Mokronoge (općina Tomislavgrad).
- U dvodnevnoj akciji traženja nestalog, sudjelovali su djelatnici GSS HBŽ, djelatnici MUP-a i lokalno stanovništvo.
- Prema informaciji iz Kantonalnog MUP-a, tokom prošlog vikenda, dvije osobe na području Kantona 10., počinile su samoubistvo.

BIHAMK
- Zbog protesta građana na dionici magistralnog puta M-4 Lukavac-Tuzla saobraćaj se odvija usporeno jednom trakom.
- Zbog izvođenja radova na deminiranju terena kod kasarne u Visokom, u vremenu od 07.30 do 14.30 sati, saobraćaj je na dionici autoputa A1 Visoko-Podlugovi, iz pravca Visokog prema Podlugovima, preusmjeren u preticajnu traku.
- Zbog odrona na dionici magistralnog puta M-16 Jajce-Crna Rijeka (u mjestu Lučina) saobraća se naizmjenično-jednom trakom, kao i na dionici regionalnog puta R-462 Gradačac-Ormanica (u mjestu Donji Lukavac).
- Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Srbljani-Bosanska Krupa, Tuzla-Šićki Brod, Sarajevo-Trnovo, Kiseljak-Busovača, Bosansko Grahovo-Livno i Rostovo-Novi Travnik.
- Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 15 minuta.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD
Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno.
PROGNOZA VREMENA ZA DANAS:
Danas u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Sredinom dana i poslije podne lokalni pljuskovi i grmljavina se očekuju u većem dijelu zemlje. Najmanja vjerovatnost za padavine je u sjevernim područjima Bosne. Vjetar slab do umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 20 i 25 °C, na jugu Hercegovine do 27 °C.
- U Sarajevu pretežno oblačno. Poslije podne se očekuje pljusak kiše. Najviša dnevna temperatura zraka oko 22 °C.
PROGNOZA VREMENA ZA NAREDNE DANE:
- U utorak, 09.9.2014., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. Poslije podne lokalni pljuskovi se očekuju u Hercegovini, zapadnim i centralnim područjima Bosne. Vjetar slab istočnog i sjeveroistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 10 i 15 °C, na jugu Hercegovine od 14 do 19 °C. Najviša dnevna temperatura zraka, uglavnom između 22 i 28 °C.
- U srijedu, 10.9.2014., pretežno oblačno i nestabilno vrijeme. Od sredine dana, pljuskova i grmljavine će biti u većem dijelu zemlje. Očekivana količina padavina je od 7 do 15 litara po metru kvadratnom. Padavine se ne očekuju jedino na jugu Hercegovine. Vjetar slab južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 11 i 16 °C, na jugu Hercegovine od 14 do 19 °C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 21 i 27 °C.
- U četvrtak, 11.9.2014., jače naoblačenje sa zapada usloviće kišu u cijeloj zemlji. Očekivana količina padavina je većinom od 5 do 15 litara po metru kvadratnom. Obilnija kiša se očekuje u Krajini, između 30 i 50 litara, po metru kvadratnom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugoistočnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 12 i 17 °C, na jugu Hercegovine od 15 do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 17 i 22 °C, na jugu do 25 °C.
- U petak, 12.9.2014., u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Očekivana količina padavina je od 10 do 30 litara, po metru kvadratnom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog i jugozapadnog smjera. Najniža jutarnja temperatura zraka između 11 i 16 °C, na jugu Hercegovine od 15 do 20 °C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 19 i 25 °C.

 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE