Nazad

Aktuelno

Redovni izvještaj o stanju u FBiH za 04/05.09.2014. godine, do 10.00 sati.
05 Sep 2014

Izvještaji kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a i FHMZ-a:

POPLAVE-VODOSTAJI (LP - 2)

Unsko-sanski kanton
Općina Sanski Most: Vodostaj rijeke Sane je u blagom opadanju i iznosi 389 cm. Visina vodostaja je od juče od 16.00 sati do jutros do 06.00 sati iznosio 390 cm.Nema poplavljenih objekata.
Općina Ključ: Vodostaji rijeka Sane i Sanice su u .opadanju, nema poplavljenih objekata. Poplavljeno priobalno poljoprivredno zemljište. Vodostaj Sane je 195 cm.
Općina Cazin: Vodostaj i dalje visok. U samom centru Tr.Raštela rijeka Korana se izlila na reg.put R 403 a, saobraća se jednom trakom.U mjestu Tržac na ušću rijeke Mutnice u Koranu, vodostaj je visok nema ugroženih putnih komunikacija, obližnje kuće su u opasnosti od plavljenja ako dođe do rasta vodostaja. Kiša je stala pa se očekuje smanjenje vodostaja. Vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i građani su u pripravnosti.

Zeničko-dobojski kanton
Općina Zenica: Kiša koja je padala ili ponegdje još pada blago je povećala vodostaj rijeka na području Kantona, kao i svih vodenih tokova, trenutno vodostaji su u stagnaciji.
Putna komunikacija Nemila – Bistričak je i dalje je prekidu jer se rijeka Bistrica izlila na putnu komunikaciju i donijela sa sobom nove nanose kamena i zemlje, i neizvjesno je je kad će biti prohodan. Takođe na navedenoj putnoj komunikaciji u prekidu je i putna komunikacija prema Šerićima i Kolićima zbog ponovnog aktiviranja klizišta usljed čega je zemlja sletila na putnu komunikaciju.
Zbog navedenog autobuski saobraćaj se ne odvija, usljed čega djeca ne idu u školu.
Na području Topčić polja nema izlijevanja potoka iz svojih korita,
Podvožnjak u Nemili na putu za Orahovicu je pod vodom, vatrogasci su na licu mjesta i ponovo vrše ispumpavanje vode, ubrzo nakon ispumpavanja komunikacija će biti uspostavljena.
Općina Žepče: U prekidu je lokalni put za MZ Željezno polje na tri mjesta, mehanizacija intezivno radi na sanaciji i pročišćavanju puta.
Općina Zavidovići: Kiša koja i dalje pada još uvijek ne pričinjava neke veće probleme. Vodostaji rijeka su porasli ali su i dalje daleko od kritičnog.
Kiša je stvorila manje probleme na Regionalnom putu R 467 Zavidovići –Olovo gdje je na tri mjesta, naselje Rupin Do, Podvolujak i Stipin Han došlo do manjeg odrona na kolovoznu traku. Saobraćaj se na tom dijelu odvijao otežano, dok mehanizacija nije nanose uklonila. Takođe u mjestu Kazići došlo je do odrona zemlje na lokalni put, koji je prohodan jednom trakom.
Regionalni put R-465 Zavidovići-Žepče: prohodan
Regionalni put Zavidovići-Maglaj: prohodan
Regionalni put R-467: Zavidovići-Olovo: prohodan,
Svi putevi su prohodni.
Opčina Maglaj: Otežano odvijanje saobraćaja za MZ Fojnicu i Bradiće zbog odrona, lokalitet Sedra.
Općina Olovo: Saobraćaj se na području općine Olovo odvija po mokrim kolovozima.
Oštećen je lokalni put Križevići-Meorača-Oćevija-Vareš u dolini rijeke Orlje. U dužini oko 50 metara i teško prohodan. Na ovom lokalnom putu nije se saobraćao autobuski saobraćaj.

Posavski kanton
Vodostaj rijeke Save je u porastu duž cijelog svog toka kroz Županiju Posavsku.
Visina vodostaja izmjerena u 07,oo sati.
 Bosanski Brod………………………….635 ( pripremno stanje)
 Bosanski Šamac ……………............. 497 (normalno stanje)
 Orašje ………………………………...690 ( normalno stanje).

Tuzlanski kanton
Na brani HA Modrac u 07.00 sati iznosio je 199,45 m.n.m., (tačka preljeva je 200 m.n.m.). u odnosu na mjerenje jučer u 07.00 nivo je viši za 42 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 59,7 m3/s.
Općina Srebrenik: Zbog obilnih padavina došlo je do izljevanja rijeke Tinje u naselju Špionica gdje je poplavljeno oko 500 dunuma poljoprivrednog zemljišta.
Nivo rijeke Tinje izmjeren na mjernoj letvi ispod Koprića mosta u 07.00 sati iznosi 1,50 metara i ima intenzitet opadanja.
Općina Čelić: Uslijed intenzivnih kišnih padavina na području općine Čelić rijeke Šibošnica i Gnjica su u porastu. Dodatni problem stvaraju lokalni potoci i rječice koji su se izlili iz svojih korita i plave poljoprivredno zemljište i lokalne puteve i prijete stambenim objektima u naseljima Brnjik, Drijenča, Nahvioci i Šibošnica.
Općina Gračanica: Nivo rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovac iznosi 381 cm (na visini od 300 se preduzimaju mjere odbrane od poplava) Na području općine Gračanica rijeka Spreča se izlila i poplavila oko 80 Ha poljoprivrednog zemljišta.
Općina Doboj-Istok: Rijeka Spreča je poplavila oko 200 ha poljoprivrednog zemljišta u priobalnom dijelu. Promet magistralnim putem M4 Doboj Tuzla se odvija nesmetano uz povremene zastoje u naselju Velika Brijesnica gdje se zbog oštećenja mosta promet odvija jednom saobraćajnom trakom.
Općina Kalesija: Na području općine Kalesija uslijed poplave prekinuta je putna komunikacija Kalesija – Gojčin, alternativni pravac je preko naselja Osmaci.

Hercegovačko-neretvanski kanton
Stanje na hidro-elektranama u 07.00 sati
HE Jablanica; kota: 267,17 m.n.v.(max.270m.), protok: 120 m3/s,
HE Rama ; kota: 588,78 m.n.v. (max. 595,00m), protok : 26 m3/s,
HE Grabovica; kota: 157,51 m.n.v. (max. 159,00 m), protok: 00 m3/s,
HE Salakovac; kota: 12,70 m.n.v. (max.123,10), protok: 00 m3/s,
HE Mostar ; kota: 76,12 m.n.v. (max. 78m.), protok : 120 m3/s,
HE Mostarsko blato ; kota: - 222,35 m.n.v., (max.222,50), protok: 00 m3/s,

Vodostaji rijeka (07.00 sati)
Neretva: Mostar- -/320cm-jučer/, (red.mjere odbrane od poplava-850cm),
Trebižat: Humac- 126 cm, (red.mjere odbrane 280 cm)
Krupa: Dračevo- 46 cm, (red.mjere odbrane 300 cm,
Bregava: Stolac- 43 cm, (red.mjere odbrane110 cm).

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA - NUS (LP - 19)

Hercegovačko-neretvanski kanton
Grad Mostar: U 09.30 sati iz PU Mostar stigla je prijava-spisak prikljupljenih ubojnih sredstava iz Odjela za protiveksplozivnu zaštitu Policijske Uprave Mostar, a koje je preuzeo Tim Mostar „A“. Na spisku se nalaze sljedeća sredstva: ručna bomba-2kom, ručna bomba –hemijska- 1 kom., streljivo raznih kalibara do 12,7mm-574 kom., streljivo za PAT cal.20mm-2kom., eksploziv TNT- 200gr., okviri za AP-10 kom.
Općina Konjic. U 16.00 sati iz CZ Konjic stigla je pisana prijava za avio bombu najvjerovatnije iz II svj. rata ,tešku od oko 50 kg u selu Repovci. O pristigloj prijavi obavješten vođa Tima Mostar “A“.
Tuzlanski kanton
Općina Tuzla i Lukavac: „A“ tim civilne zaštite FUCZ/KUCZ vršio je preuzimanje i uništavanje NUS-a na području općina Tuzla i Lukavac.
Općina Kalesija: „B“ tim civilne zaštite za deminiranje FUCZ/KUCZ Tuzla, potpomognut „B” timom FUCZ Žepče, vršio je deminiranje na zadatku „Kalesija grad – Olanovica“ na području općine Kalesija.
Općine Kalesija, Gradačac i Lukavac. U protekla 24 sata prijavljen je pronalazak NUS-a na području općina Kalesija, Gradačac i Lukavac koji će biti uklonjen od strane TUN tima u narednim danima.

Bosansko-podrinjski kanton
Općina Goražde: Dana 04.9.2014 po dojavi građana u naselju Zupčići općina Goražde pronađen je NUS. Radi se o jednoj ručnoj bombi koja je preuzeta i uskladištena od strane A tima FUCZ-e.

ZEMLJOTRES – RUDARSKA NESREĆA ( LP-1)

Zeničko-dobojski kanton
Na širem području Zenice dana 04.9.2014. u 16.28 sati desio se zemljotres, koji je zabilježio Evropsko-mediteranski seizmološki centar. Zemljotres snage 3,4 stepena zabilježen je 14 kilometara sjeveroistočno od Zenice i 53 kilometra sjeverozapadno od Sarajeva, a desio se na dubini od dva kilometra i uzrokovao je nekoliko minuta kasnije pojavu "gorskog udara" na jednom od radilišta u rudniku , jami Raspotočje Zenica. Zbog tektonskih pomjeranja uzrokovanih zemljotresom, u jami se stvorio veliki pritisak i oštećene su jamske prostorije. Povrijeđena su dva rudara, a prema zvaničnim informacijama pod zemljom su zarobljena 34 komorata. Dvojica povrijeđenih rudara, Muhamed Hećimović i Muris Tinjić, prebačeni su odmah u Kantonalnu bolnicu Zenica, gdje su im ljekari ustanovili povrede glave, leđa i trbuha. Tinjića je odbacila detonacija, dok je Hećimović bio zatrpan i uspio se sam izvući i potražiti pomoć.
Direktor Rudnika mrkog uglja (RMU) Zenica, Esad Čivić oko 00.30 obavjestio je o tačnom broju zatočenih rudara.
Zatočena su 34 rudara. Pravi broj saznali smo tek kada je na površinu izašao smjenski poslovođa koji nas je izvijestio o broju odsječenih rudara - kazao je Čivić. Pored toga, kako smo saznali, odroni do kojih je došlo usljed gorskog udara su veći od 70 metara, tako da će za oslobađanje rudara biti potrebno mnogo više vremena. U međuvremenu je spasilačka ekipa već uveliko pokušavala doći do zarobljenih rudara. Pored rudarske čete za spašavanje zeničkog rudnika, kolege rudari iz Kaknja su prvi pristigli u pomoć i od samog početka radili na otkopavanju i obezbjeđivanju prilaska svojim kolegama. Večeras nešto prije ponoći stigli su i članovi spasilačke ekipe iz Breze, grupa od 15 rudara.
Kako je kazao Mehmed Oruč, predsjednik sindikata RMU Zenica imao je pozive i iz rudnika Đurđevik, Kreka, Ugljevik...
Najbitniji je dotok zraka. Na trasi tog dijela jamskog hodnika postoje cijevi kroz koje je pojačan dotok zraka, tako da je to olakšavajuća okolnost. U ovakvim situacijama ne čiste se cijeli hodnici nego samo koliko je potrebno da se ljudi izvuku - kazao je Oruč. Federalni rudarski inspektor Refik Kurbašić rekao je da od trenutka nesreće funkcionira vanredni štab kojim on rukovodi. Ove godine u jami Raspotočje zabilježena tri veća 'gorska udara', sva tri uzrokovana zemljotresom koji je pogodio šire područje Zenice.
Prvi je bio 31. marta, kada je povrijeđeno 11 rudara, a drugi 12. augusta kada je povrijeđeno pet rudara. Jučerašnji 'gorski udar' je treći ove godine prouzrokovan zemljotresima koji su se dogodili samo koju minutu ranije prije 'gorskih udara'. Bilo je još nekoliko slabijih udara, koji nisu zaprijetili rudarima i koji nisu ostavili veće „ožiljke“ u jamskim prostorijama.
„Gorski udari“ najviše su se osjetili na velikim dubinama na dubinskim kotama preko 700 metara. Tokom ova tri jača „gorska udara“ napravljena je velika materijalna šteta na jamskoj mehanizaciji, grabuljarima, transporterima i transportnim trakama, sistemima podgrada i instalacijama. I dalje traje akcija spašavanja.

BIHAMK
Zbog klizišta na dionici regionalnog puta R-462 Gradačac-Ormanica (u mjestu Donji Lukavac) saobraća se naizmjenično-jednom trakom.
U većem dijelu BIH jutros se saobraća po mokrom i mjestimično klizavom kolovozu. Na dionicama u kotlinama i uz riječne tokove upozoravamo na smanjenu vidljivost (zbog magle), a na dionicama kroz usjeke skrećemo pažnju na učestale odrone kamenja na kolovoz. Tokom dana očekujemo pojačanu frekvenciju vozila, pa apelujemo na vozače da voze maksimalno oprezno i da vožnju prilagode trenutnim uslovima i stanju na putevima.
Izdvajamo dionice gdje je, zbog sanacionih radova, izmjenjen režim saobraćanja: Srbljani-Bosanska Krupa, Čapljina-Stolac, Tuzla-Šićki Brod, Sarajevo-Trnovo, Kiseljak-Busovača, Bosansko Grahovo-Livno i Rostovo-Novi Travnik.
Zbog izvođenja radova na deminiranju terena kod kasarne u Visokom, u vremenu od 07.30 do 14.30 sati, saobraćaj je na dionici autoputa A1 Visoko-Podlugovi preusmjeren u preticajnu traku.
Na graničnim prelazima zadržavanja su, za sada, kratkotrajna.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD
PROGNOZA VREMENA ZA DANAS:
Danas se u našoj zemlji očekuje pretežno oblačno vrijeme, povremeno sa slabom kišom. Poslije podne, na jugu Hercegovine, mogući su pljuskovi i grmljavina. Vjetar, slab, sjeveroistočnog smjera. Najviša dnevna od 18 do 23, na jugu do 28 stupnjeva.
U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Povremeno je moguća slaba kiša. Najviša dnevna oko 20 stupnjeva.
PROGNOZA VREMENA ZA NAREDNE DANE:
U subotu, 06.9.2014., pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom povremeno. Očekivana količina padavina od 2 do 5, na istoku Bosne od 10 do 15 l/m2. Jutarnje temperature od 12 do 17, na jugu do 20, a najviša dnevna od 18 do 25, na jugu do 28 stupnjeva.
U nedjelju, 07.9.2014., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša ili lokalni pljuskovi se očekuju u višim područjima istočne i jugozapadne Bosne. Očekivana količina padavina od 2 do 5 l/m2, lokalno do 10 l/m2. Jutarnje temperature od 12 do 17, na jugu do 20, a najviša dnevna od 19 do 26, na jugu do 30 stupnjeva.
U ponedjeljak, 08.9.2014., umjereno oblačno. U jutarnjim satima, u Bosni po kotlinama, moguća magla ili niska naoblaka. Poslije podne, ponegdje u Bosne, može biti kratkotrajnih lokalnih pljuskova. Jutarnje temperature od 9 do 16, na jugu do 19, a najviša dnevna od 22 do 28, na jugu do 29 stupnjeva.

 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE