Nazad

Aktuelno

U Federaciji BiH organizirana nastava iz nacionalne grupe predmeta
04 Sep 2014

Povodom, u posljednje vrijeme, sve učestalijih iznošenja neistina i neprovjerenih informacija o tome da je u Federaciji Bosne i Hercegovine potpuna nepoznanica izučavanje nacionalne grupe predmeta za učenike srpske nacionalnosti, Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke ovim putem želi informirati javnost da se nacionalna grupa predmeta za učenike srpske nacionalnosti i dalje izučava u školama u Federaciji BiH, u onim područjima i mjestima gdje je iskazan interes učenika i roditelja za takav vid nastave.

Tako je, primjerice, u prošloj školskoj godini u Unsko-sanskom kantonu 167 učenika slušalo nacionalnu grupu predmeta po Nastavnom planu i programu RS, i/ili 305 učenika pravoslavnu vjeronauku, i to u 11 škola na području Bosanskog Petrovca, Bosanske Otoke, Bosanske Krupe, Ključa i Sanskog Mosta.

U Hercegovačko-neretvanskom kantonu nastava iz nacionalne grupe predmeta izvodila se i za deset učenika srpske nacionalnosti u Osnovnoj školi Ravno-Područnom odjelu u Ivanjici, prema Nastavnom planu i programu RS. Također, ovaj vid nastave organiziran je i u Tuzlanskom kantonu, u općini Lukavac, Osnovnoj školi Turija – Područnoj školi Panjik. Na području Zeničko-dobojskog kantona organizirana je nastava pravoslavne vjeronauke u tri osnovne škole, u kojima su se učenici izjasnili da su pravoslavne vjeroispovijesti, a resorno kantonalno ministarstvo radi na izradi Nastavnog plana i programa za nacionalnu grupu predmeta za učenike srpske nacionalnosti. Nastava iz nacionalne grupe predmeta za učenike povratnike organizirana je i u Kantonu 10, u Drvaru u osnovnoj i srednjoj školi te u Bosanskom Grahovu u osnovnoj školi za učenike srpske nacionalnosti, prema Nastavnom planu i programu RS.

Pokretanje mehanizma vitalnog nacionalnog interesa Kluba Srba u Kantonu 10 pred Ustavnim sudom FBiH, o čemu se u posljednje vrijeme piše u medijima, odnosi se samo na Zakon o udžbenicima ovog kantona, a zahtjev je da se udžbenici, za sve predmete iz Nastavnog plana i programa Kantona 10, štampaju i na srpskom jeziku. Dakle, nije tačno da se ne izučava nacionalna grupa predmeta, jer se ona i dalje organizira u Drvaru i Glamoču, po Nastavnom planu i programu RS.

Dotle, za bošnjačku djecu iz Konjević-Polja, ali i djecu iz Vrbanjaca, ni ove školske godine nije uvedena nacionalna grupa predmeta, iako je to privremenom mjerom naložio Osnovni sud u Srebrenici. Umjesto toga, izloženi su stalnim pritiscima i ucjenama, a najnoviji je poziv za roditelje iz Vrbanjaca da se jave u Sud u Kotor-Varoši, i to u svojstvu okrivljenih.

Ovom prilikom podsjećamo i na Izvještaj specijalnog izvjestitelja UN-a za obrazovanje iz 2007. godine, u kojem se ukazuje na nedostatak odgovarajućih vidova obrazovanja za djecu koja ne pripadaju većinskom stanovništvu, uz naglasak da je ovaj problem posebno izražen u Republici Srpskoj. Stoga je jedan od zaključaka ovog Izvještaja sadržan u potrebi stvaranja prihvatljivog i prilagodljivog obrazovanja za sve učenike, bez obzira na etničko porijeklo, što se odnosi i na osiguranje nastave iz nacionalne grupe predmeta.

S obzirom na to da vlasti u Republici Srpskoj evidentno ne žele riješiti ovaj problem, krajnje je vrijeme da reagiraju oni koji imaju mandat za to, a to su OHR i Vijeće za implementaciju mira, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE