Nazad

Aktuelno

Održan sastanak o koordinaciji aktivnosti i raspodjeli sredstava Federalnog fonda za pomoć
04 Sep 2014

 

U sjedištu Vlade Federacije BiH u Sarajevu održan je zajednički sastanak Upravnog odbora i Savjeta Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, kojem su prisustvali predstavnici Federalne uprave civilne zaštite, Federalnog zavoda za geologiju, Agencije za vodno područje rijeke Save, te načelnici općina koje su pretrpjele najveće štete od poplava i klizišta - Zenice, Tuzle, Domaljevca-Šamaca, Gračanice, Gradačca, Srebrenika, Lukavca, Žepča, Maglaja, Zavidovića, Kalesije, Orašja, Odžaka, Sapne i Banovića.

 

Cilj sastanka, kojem su prisustvali i delegacija UNDP-a u BiH, na čelu s rezidentnim predstavnikom u BiH Yurijem Afanasievim, te šef kooperacija u Delegaciji Evropske unije u BiH Melvin Asin, bio je dogovor o koordinaciji i saradnji u obnovi stambenog fonda. To je, prema uvodnim riječima premijera Federacije BiH i predsjednika Upravnog odbora Fonda Nermina Nikšića, prioritetni zadatak, pri čemu ne treba zanemariti i druge štete pričinjene ovogodišnjim vremenskim nepogodama.

Premijer Nikšić je prisutne upoznao s aktivnostima Vlade FBiH na saniranju šteta. Riječ je o donošenju seta zakona koji regulišu načine prikupljanja i distribuiranja pomoći, te uspostavljaju neophodan institucionalni okvir kako bi sredstva bila sakupljena i utrošena na potpuno transparentan način.

Premijer je, također, istakao da je Federalna vlada, kroz dva rebalansa ovogodišnjeg Budžeta FBiH, izdvajanjima iz “Tekuće rezerve Vlade Federacije”, te kroz druge odluke, već obezbijedila i ugroženim područjima uputila pomoć vrijednu 100.000.000 konvertibilnih maraka.

Na početku današnjeg sastanka predstavnici Federalnog zavoda za geologiju i Agencije za vodno područje rijeke Save učesnike su upoznali s dosadašnjim i planiranim aktivnostima, te prijedlogom mjera koje treba poduzeti u cilju saniranja šteta i uspostavljanja sistemske zaštite od poplava.

Nakon ovog, održan je i sastanak članova Upravnog fonda i Savjeta Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH, na kojem su precizirani kriteriji za dodjelu pomoći, te utvrđene visine iznosa sredstava koje će, od ukupno dosad prikupljenih 9,6 miliona konvertibilnih maraka, s računa Fonda biti prebačene ugroženim općinama. Pri raspodjeli su korišteni standardi koje je utvrdilo Vijeće ministara BiH.

Od ukupnog iznosa, 6.000.000 KM namijenjeno je obnovi stambenog fonda, 2.000.000 KM kao pomoć privredi koja je pretrpjela štete od prirodne nesreće, a 1.000.000 KM za obnovu infrastrukturnih objekata. Preostalih 600.000 KM predstavljaju sredstva rezerve u slučaju potrebe za interventnim djelovanjem.

 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE