Nazad

Aktuelno

Redovni izvještaj o stanju u FBiH za 03/04.9.2014. do 10.00 sati
04 Sep 2014

Izvještaji kantonalnih operativnih centara civilne zaštite, MUP-a, BiHAMK-a i FHMZ-a :

POPLAVE-VODOSTAJI (LP - 2)
Unsko-sanski kanton
Općina Bihać: Vodostaj rijeke Une iznosi 62 cm (kritična tačka je 100 cm). Padavine 16 l/m².
Općina Sanski Most: Vodostaj rijeke Sane iznosi 335 cm, (kritična tačka je 380 cm). Padavine 14 l/m².

Općina Cazin: Vodostaj i dalje visok. Nema poplavljenih puteva, a iz poplavljenih kuća voda se izbacuje pumpama ili na neki drugi način. Vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i građani su u pripravnosti. Kiša se jutros pojačava pa se očekuje porast vodostaja.
Općina Bos. Krupa: Vodostaj rijeke Une jutros u 06.00 sati, iznosi 176 cm, dok je juče u 06.00 sati, iznosio 194 cm, i dalje je u opadanju.
Općina Sanski Most: Vodostaj rijeke Sane je i dalje u opadanju, jutros u 08.00 sati, je iznosio 335 cm, a juče u 14.00 sati, iznosio je 368 cm. Vodostaji ostalih rijeka i rječica su takođe u znatnom opadanju.
Općina Ključ: Rijeka Sanica je poplavila priobalno poljeprivredno zemljište, vodostaj rijeke Sane u 07.30 sati, iznosi 205 cm, i u blagom je porastu.
Općina Velika Kladuša: Rijeka Kladušnica je u mjestu Marjanovac poplavila priobalno poljeprivredno zemljište. Vodostaj je i dalje u opadanju.

Služba CZ općine Bihać nije dostavila redovni i vanredni izvještaj.

Zeničko-dobojski kanton
Vodostaj rijeka na području Kantona je u blagom porastu u granicama normalnog vodostaja..
Općina Zenica: Kiša koja je padala ili ponegdje još uvijek pada, blago je povečala vodostaj rijeka na području Kantona, kao i svih vodenih tokova.
- Putna komunikacija Nemila – Bistričak je u prekidu, jer se rijeka Bistrica izlila na putnu komunikaciju i donijela sa sobom nove nanose kamena i zemlje.
- Radna mašina je na terenu i tokom dana radit če na uspostavi putne komunikacije.
- Zbog navedenog ne saobraćaju autobusi, usljed čega djeca ne idu u školu.
- U prekidu je putna komunikacija prema Šerićima i Kolićim, zbog ponovnog aktiviranja klizišta, usljed čega je zemlja sletila na putnu komunikaciju.
- Na području Topčić polja, za sada nema izlijevanja potoka iz svojih korita,
- Starinski potok, na području Topčić polja, je dosta nabujao i sa sobom nosi materijal koji bi mogao ako se nastave kišne padavine ponovo stvoriti probleme izlijevanjem iz svog korita.
- Podvožnjak u Nemili na putu za Orahovicu je pod vodom, ali su vatrogasci na licu mjesta i vrše ispumpavanje vode.
Općina Žepče: Nove kišne padavine stvorile su ponovo iste probleme na putnoj komunikaciji Donja Golubinja – Željezno polje, jer se rijeka Željeznica izlila i prekinula putnu komunikaciju usljed čega su ponovo odsječena sela koja gravitiraju na području MZ Željezno polje.
Bujične vode koje se slijevaju u rijeku Željeznicu sa sobom nose zemljani materijal i kamenje uljed čega bi moglo doči do začepljenja propusta.
- Zbog poplavljenog kolovoza potpuno je obustavljen saobraćaj na ulazu u Žepče (kod podvožnjaka).
Opčina Maglaj: Zatvoren je put za Fojnicu i Bradiće, zbog odrona, na lokalitetu Sedra.
Općina Olovo: Na snazi je „stanje prirodne i druge nesreće“.
Rijeka Orlja prijeti da se izlije iz svoog korita, u naselju Križevići (nedostaje još pola metra), iz razloga što je i u majskim i augustovskim kišama, nanesena velika količina materijala na dno riječnog korita. Traži se da se što hitnije izvršenje produbljivanja istog.

Posavski kanton
Vodostaj rijeke Save je i dalje u porastu duž cijelog svog toka kroz Posavski kanton. Visina vodostaja izmjerena jutros u 07:00 sati, na vodomjernim stanicama, izosila je:
 Bosanski Brod……………………….. 496 cm (normalno stanje), jučer 325 cm;
 Bosanski Šamac ……………........ 312 cm (normalno stanje), jučer 137 cm, i
 Orašje …………………………….... 497 cm (normalno stanje), jučer 319 cm.

Tuzlanski kanton
Vodostaj na brani HA Modrac u 07.00 sati, iznosio je 199,03 m.n.m.. Tačka preljeva je 200 m.n.m.. U odnosu na mjerenje jučer u 07.00 sati, nivo je viši za 17 cm. Ispust kroz temeljne otvore iznosi 44,0 m³/s.
Općina Gračanica. Uslijed obilnih padavina proteklih dana, došlo je do izlijevanja rijeke Spreče i plavljanje oko 30 ha poljoprivrednog zemljišta, na području MZ Orahovica i Stjepan Polje. Vodostaj rijeke Spreče na mjernom mjestu Karanovački most, jutros u 07.00 iznosio je 340 cm.

KLIZANJE TLA (LP - 4)
Tuzlanski kanton
Općina Kalesija: Na području općine Kalesija prijavljeno je 6 novih klizišta, i to: u MZ Hrasno, MZ Kikači i MZ Tojšići. Prijavljeno je jedno iseljavanje četvoročlane porodice iz Kikača, koja se morala iseliti zbog klizišta.
Općina Sapna: Na lokalnom putu Sapna – Baljkovica, došlo je do pokretanja starog klizišta koje je uzrokovalo prekid saobraćaja. Ekipa OSCZ Sapna izašla je na teren, i u toku dana će pokušati ospobiti put za normalno saobraćanje.

POŽARI (LP - 3)
Unsko-sanski kanton
Općina Bosanski Petrovac: TVJ-a Bos. Petrovac imala jednu manju intervenciju u Skenderovom naselju, gdje je zbog zapaljenja dimnjaka došlo do manjeg požara na krovnoj konstrukciji. Pričinjena je manja materijalna šteta. Požar su ugasila tri vatrogasca sa jednim vozilom, od 13.30-14.35 sati.

Kanton Sarajevo
U izvještajnom periodu pripadnici PVJ-a Kantona Sarajevo imali su jednu manju intervenciju.

OBLAST VODOSNABDJEVANJA (LP - 18)
Unsko-sanski kanton
Općina Bihać: Ponovno je usljed obilnih kišnih padavina došlo je do povećanja vodostaja izvorišta pitke vode i mutnoće pitke vode. Obavještavaju se potrošači u općini Bihać, a koji se snabdjevaju sa izvorišta: Klokot, Privilica, Trebljenik, Ostrovica i Toplica da prokuhavaju vodu prije upotrebe za piće.

NEEKSPLODIRANA UBOJNA SREDSTVA - NUS (LP - 19)
Posavski kanton
Dana.03.9.2014. tim „A“ izašao na teren i preuzeo municiju i ručne bombe po prijavi građanina. Isto je uskladišteno u magacin NUS-a, do uništenja, i to: ručna bomba ratne proizvodnje...4 kom.; metak 7,9mm…5 kom, i metak sa teškim zrnom 7,62M30j….95kom.

Tuzlanski kanton
Općina Tuzla i Kalesija: TUN tim „A“ civilne zaštite FUCZ/KUCZ vršio je preuzimanje i uništavanje NUS-a na području općina Tuzla i Kalesija.
Općina Kalesija: TUN tim „B“ civilne zaštite za deminiranje FUCZ/KUCZ Tuzla, potpomognut „B” timom FUCZ Žepče, vršio je deminiranje na zadatku „Kalesija grad – Olanovica“, na području općine Kalesija.
Općina Gračanica: U protekla 24 sata, prijavljen je pronalazak NUS-a na području općina Gračanica. Isti će biti uklonjen od strane TUN tima u narednim danima.

Zeničko-dobojski kanton
Zbog izvođenja radova na deminiranju terena, kod kasarne u Visokom, u vremenu od 07:30 do 14:30 sati, saobraćaj je na dionici autoputa A1 Visoko-Podlugovi preusmjeren, u preticajnu traku.

Bosansko-podrinjski kanton
Općina Goražde: 3.9.2014., po dojavi građana, u naselju Laleta, pronađen je NUS. Radi se o jednoj ručnoj bombi koja je preuzeta i uskladištena od strane „A“ tima FUCZ-e.

Kanton Sarajevo
Dana 3.9.2014.godine, u 09.28 sati, KOC CZ primio je informaciju od građanina o pronalasku dva NUS-a, u ul. Posavska br. 121., Općina Novo Sarajevo.
O primljenoj informaciji obaviješteni su pripadnici Tima za UES Federalne uprave civilne zaštite, koji će navedeni NUS ukloniti u toku današnjeg dana.

BIHAMK
- Na regionalnom putu R-462 Gradačac -Ormanica u mjestu Donji Lukavac zbog klizišta saobraćaj se odvija otežano, jednom trakom.
- Pretežno mokar kolovoz i povećana opasnost od odrona karakterišu saobraćajnu situaciju u većem dijelu BiH.
- Na dionicama gdje se izvode sanacioni radovi obavezno je poštivanje postavljene saobraćajne signalizacije. Izdvajamo putne pravce: Čapljina-Stolac, Srbljani-Bosanska Krupa, Tuzla-Šićki Brod, Sarajevo-Trnovo, Kiseljak-Busovača, Bosansko Grahovo-Livno i Rostovo-Novi Travnik.
- Zbog izvođenja radova na deminiranju terena kod kasarne u Visokom, u vremenu od 07.30 do 14.30 sati, saobraćaj je na dionici autoputa A1 Visoko-Podlugovi iz pravca Visokog prema Podlugovima, preusmjeren u preticajnu traku.
- Na graničnim prelazima zadržavanja nisu duža od 15 minuta.

FEDERALNI HIDROMETEOROLOŠKI ZAVOD
Jutros je u Bosni i Hercegovini pretežno oblačno vrijeme. U većem dijelu Bosne pada kiša.
PROGNOZA VREMENA ZA DANAS: Danas će u našoj zemlji preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, lokalnim pljuskovima ponegdje praćenih grmljavinom. Više padavina se očekuje u sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne. Očekivana količina padavina u toku 24h: od 2 do 10, na sjeveru i sjeveroistoku Bosne od 10 do 20, loklano i iznad 25 l/m2. Vjetar, uglavnom slab, sjeverni i sjeveroistočni. Dnevne temperature od 17 do 23, na jugu do 28 °C.
- U Sarajevu oblačno vrijeme sa kišom povremeno. Više padavina poslije podne, kad je moguća i grmljavina. Dnevna temperatura oko 20 °C.
PROGNOZA VREMENA ZA NAREDNE DANE:
- U petak, 05.9.2014., pretežno oblačno vrijeme sa kišom povremeno. Na jugu Hercegovini su tokom poslijepodneva mogući pljuskovi i grmljavina. Padavine, uglavnom, slabog intenziteta. Očekivana količina padavina od 2 do 5, na jugu od 10 do 15 l/m2. Jutarnje temperature od 12 do 17, na jugu do 20, a dnevne od 18 do 23, na jugu do 28 °C.
- U subotu, 06.9.2014., pretežno oblačno vrijeme sa slabom kišom povremeno. Očekivana količina padavina od 2 do 5, na istoku Bosne od 10 do 15 l/m2. Jutarnje temperature od 13 do 17, na jugu do 20, a dnevne od 18 do 24, na jugu do 28 °C.
- U nedjelju, 07.9.2014., umjereno do pretežno oblačno vrijeme. Slaba kiša ili lokalni pljuskovi se očekuju u višim područjima istočne i jugozapadne Bosne. Očekivana količina padavina od 2 do 5 l/m2, lokalno do 10 l/m2. Jutarnje temperature od 12 do 17, na jugu do 20, a dnevne od 19 do 26, na jugu do 30 °C.
- U ponedjeljak, 08.9.2014., umjereno oblačno. U jutarnjim satima, u Bosni po kotlinama, moguća magla ili niska naoblaka. Poslije podne, ponegdje u Bosne, može biti kratkotrajnih lokalnih pljuskova. Jutarnje temperature od 10 do 16, na jugu do 19, a dnevne od 22 do 28, na jugu do 30 °C.
- U utorak, 09.9.2014., umjereno oblačno. U jutarnjim satima, u Bosni po kotlinama, moguća magla ili niska naoblaka. Poslije podne, ponegdje u Bosne, može biti kratkotrajnih lokalnih pljuskova. Jutarnje temperature od 10 do 15, na jugu do 19, a dnevne od 23 do 30 °C.

 

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE