Nazad

Aktuelno

Vanredni izvještaj o stanju na području USK za 03.9.2014. do 11.30 sati
03 Sep 2014

Izvještaj Operativnog centara civilne zaštite Unsko-sanskog kantona:

POPLAVE-VODOSTAJI (LP - 2)
Unsko-sanski kanton
Vodostaji rijeka i potoka na području Kantona su i dalje u porastu.

Općina Ključ: Vodsostaji rijeka Sane i Sanice su u porastu. Rijeka Sanica se izlila iz korita i poplavila priobalno poljoprivredno zemljište, dok je rijeka Sana i dalje u svom koritu i na granici je izlijevanja. Trenutno nema ugroženih objekata.

Općina Sanski Most: Na podrucju općine vodostaj rijeka i rječica je u porastu. Vodostaj rijeke Sane iznosi 370 cm. Rijeka Bliha se izlila iz korita i ugrožava stambene objekte u naseljima Fajtovci i Donji Kamengrad, dok je u naselju Alagića polje poplavila oko 20 stambenih objekata i prilazne lokalne puteve tim kućama.

Općina Bosanska Krupa: Vodostaji rijeka Une i Krušnice u proteklom periodu su u znatnom porastu. Na mjernom mjestu u Bos.Krupi vodostaj rijeke Une izmjeren jutros u 10.00 sati iznosio je 194cm i u stalnom je porastu. Rijeka Krušnica plavi širi priobalni pojas sa obje strane toka. Poplavljene su bare i poljoprivredno zemljište. Potok u naselju Svetinja plavi u gornjem toku poljoprivredno zemljište. Potok u naselju Voloder plavi poljoprivredno zemljište i lokalnu putnu komunikaciju. Zbog obilnih kišnih padavina došlo do klizanja tla čime je prouzrokovan prekid lokalnog puta Crkvina-Bukovska u dužini od oko deset metara. U MZ Jezerski u naselju Kosa došlo do pojave klizišta.

Općina Cazin: Na podrucju općine vodostaji su u porastu. Most preko Čajina potoka za naselje Kapići je prohodan. Stanje je kritično na podrjučju naselja Pjanići gdje je voda ušla u nekoliko kuća i popratnih objekta (štala, garaža i sl.). Regionalni put R 403 kroz Pjaniće je poplavljen, saobraćaj se odvija otežano i na vlastitu odgovornost vozača. Plavni val je zahvatio i naselje Tržac gdje je poplavljen manji dio regionalnog puta R 403b. U naselju Tržac i Tržačka Raštela, ima poplavljenih stambenih objekata. Vatrogasci, pripadnici civilne zaštite i građani ispumpavaju vodu iz poplavljenih objekta. Vrećama sa pijeskom pokušava se spriječiti dalje plavljenje stambenih objekta. Prijavljeno je oko 15 kuća u koje je ušla voda.

Općina Velika Kladuša: Na području općine, duž riječnih korita rijeke Kladušnice i Glinice, došlo je do izlijevanja vode i plavljena šireg riječnog pojasa koji prijeti da ugrozi i nekoliko stambenih objekata u naseljima: Marjanovac (zaseok Ćejvanovići, 15 objekata), Trnovi, gdje je voda već ušla u jedan stambeni objekat, Drmeljevo, lokalitet Fišića most (Ul. Fišića put, gdje je također plavnim valom ugrožen nekoliko stambenih objekata). Duž korita rijeke Glinice, u naseljima: Grošića most, Mekanovići i Crvarevac, voda se iz rječnog korita izlila u širokom pojasu, trenutno nema poplavljenih objekata Obilne kišne padavine prouzrokovale su aktiviranje klizišta na tri lokaliteta, od kojih je lokalitet u mjesnoj zajednici Šumatac (zaseok Đogići) u najvećoj opasnosti, jer je odronjavanjem zemlje na putnu komunikaciji ostalo odsječeno 10 stambenih jedinica. Kretanje tla u širem pojasu na ovom terenu u minulih sat vremena (09.00 sati) prouzrokovalo je približavanje odrona zemlje neposredno blizu stambenim jedinicama, na svega nekoliko metara, dok je jedan stambeni objekat u neposrednoj opasnost od zasipanja zemljom.

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE