Nazad

Aktuelno

Mašić posjetio muzej na Humcu
02 Sep 2014

Federalni ministar obrazovanja i znanosti Damir Mašić posjetio je danas Muzej Franjevačkog samostana sv. Ante Padovanskog na Humcu, u općini Ljubuški.

Tom prigodom ministar Mašić se susreo s gvardijanom Franjevačkog samostana fra. Velimirom Mandićem, kustosom Muzeja fra. Milanom Jukićem i zamjenikom Istraživačkog i znanstvenog projekta revizijskih istraživanja oratorija u Borasima.

Mašić je, nakon obilaska Muzeja, razgovarao s domaćinima o skorašnjem početku revizijskih istraživanja na arheološkom lokalitetu u Borasima kod Vitine. Sam projekt na tom lokalitetu, čiji je nositelj Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, započeo je prošle godine u suradnji s Franjevačkim samostanom na Humcu i Općinom Ljubuški.

- Smatrajući da je projekt od velikog značaja za promociju, kao i zaštitu našeg kulturno-povijesnog naslijeđa, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti podržalo je njegovu realizaciju, otvarajući put znanosti i struci da pokušaju doći do odgovora na mnoštvo pitanja koja za sada imaju uporište samo na teorijama - kazao je ministar Mašić.

Naglasio je kako će u projektu, uz mostarske profesore i arheologe sa Zadarskog sveučilišta, sudjelovati i studenti s Odjela za arheologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru. Inače, Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti je izdvojilo za projekt u Borasima kod Vitine 12.600 konvertibilnih maraka.

Ministar Mašić je istaknuo kako je Ministarstvo izdvojilo značajna sredstva i za projekte u oblasti arheologije i arheoloških istraživanja u Federaciji BiH.

Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti je publiciralo i “Arheološki vodič Hercegovine”, autora Snježane Vasilj, Nine Čuljak i Ante Paponje.

 
Utorak,
20. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE