Nazad

Aktuelno

Predstavnici industrijskih sindikata u Vladi FBiH
01 Sep 2014

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić primio je danas, u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, delegaciju Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine na čelu s predsjednikom Ismetom Bajramovićem, a u kojoj su bili predstavnici industrijskih sindikata i to rudarstva, građevinarstva, hemije, metala, tekstila i šumarstva i drvne industrije.

Obzirom na tematiku koja je bila na dnevnom redu, sastanku su prisustvovali i federalni ministri finansija Ante Krajina i prometa i komunikacija Enver Bijedić, direktor Poreske uprave Federacije BiH Midhat Arifović, te pomoćnici federalnog ministra rada i socijalne politike Džana Kadribegović i direktora Federalnog zavoda za PIO/MIO Sulejman Garib.

Predstavnici Sindikata iznijeli su zahtjeve koji se tiču usklađivanja najniže neto i bruto satnice rada s porastom troškova života, uvezivanja radnog staža radnika, ovjere zdravstvenih knjižica, o sigurnosti i zdravlju na radu i o izmjenama i dopunama Zakona o stečajnom postupku, te pomoći privrednim subjektima u područjima koja su stradala u majskim poplavama.

Kada je riječ o zakonima koji su već duže u proceduri, konstatirano je da je Federalna vlada učinila sve da oni budu doneseni, te da je problem u tome što se Sindikat i poslodavci, kao socijalni partneri, o njihovom donošenju ne mogu dogovoriti, pa je naglašeno da se treba naći kompromis kako bi se došlo do rješenja koja su obostrano prihvatljiva.

Što se tiče uvezivanja radnog staža, premijer Nikšić je naglasio da je Vlada već učinila velike pomake na rješavanju ovog pitanja u dijelu kompanija kako bi radnici koji su stekli uslove za penzionisanje to pravo mogli i ostvariti.

Tokom sastanka istaknuta je i činjenica da je, i pored prirodne katastrofe koja je pogodila našu zemlju, u Federaciji u junu bilo zaposleno 443.752 radnika, što je gotovo 10.000 zaposlenih više u odnosu na prošlu godinu.

Kad je riječ o ovjerama zdravstvenih knjižica, federalni premijer je podsjetio da je Vlada FBiH bila inicijator sastanka s direktorima kantonalnih uprava zdravstvenog osiguranja kako bi bili pronađeni načini i putevi da se radnicima, i pored neizmirenih ranijih dugova, omogući pravo na liječenje i zdravstvenu zaštitu.

Nikšić je informirao predstavnike Sindikata o tome šta je do sada učinjeno da se pomogne preduzećima koja su pretrpjela štete u katastrofalnim poplavama, istakavši da je aktivnostima Federalne vlade za pomoć u sanaciji posljedica prirodne nesreće u posljednja tri mjeseca izdvojeno više od stotinu miliona konvertibilnih maraka.

Zaključeno je da kontakti između Vlade i Sindikata budu nastavljeni i da se u narednih trideset dana, u okviru svačije nadležnosti, budu intenzivirane aktivnosti kako bi pitanja koja su se danas našla na dnevnom redu što prije bila riješena.

 
Četvrtak,
22. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE