Nazad

Aktuelno

Braniteljski savezi i udruge podržavaju Zakon i reviziju
26 Sep 2013

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, federalni ministar za pitanje branilaca i invalida obrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez i predstavnici saveza i udruga koje okupljaju braniteljsku populaciju razgovarali su danas u Sarajevu o podršci primjeni Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca obrambenooslobodilačkog rata.

Federalni ministar Helez kazao je na pres konferenciji u zgradi Vlade FBiH da su tom sastanku prisustvovali predstavnici udruženja koji su sve vrijeme sudjelovali u izradi tog zakona, a okupljaju više od 98 posto boračke populacije.

- Taj zakon nije ni ministra Heleza, niti premijera Nikšića, ni Vlade FBiH, nego je namijenjen tim ljudima koji će uživati prava predviđena tim zakonom - kazao je Helez.

On je naglasio i to da je revizija, koja se provodi, jedini način da se uštede sredstva i omogući određena naknada za demobilisane borce za vrijeme dok su na evidenciji za zapošljavanje.

Predstavnici pomenutih boračkih udruženja od početka su bili uključeni u izradu tog zakona, a danas su u susretu s novinarima ponovno podržali Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju i proces revizije.

Prema njihovim riječima, u početku su imali veće zahtjeve, ali su iskazali razumijevanje za stanje u FBiH i druge okolnosti i pristali na ono što im je ponuđeno. Mišljenja su da taj zakon „nije najsretnije rješenje, ali se tim zakonom pokušava napraviti red u boračkoj populaciji“.

- Iz rata nas je izišlo oko 250.000, a sad ima oko 500.000 boraca. Podržavamo reviziju i tražimo da se provodi što većim intenzitetom da konačno pravi borci mogu ostvariti svoje pravo - poručeno je danas.

Izraženo je i žaljenje da postoje ljudi koji se protive takvom zakonskom rješenju, ne pokazujući pri tom ni minimum solidarnosti s borcima koji su na prvoj borbenoj liniji izgubili dijelove tijela i obiteljima čiji su bližnji dali živote žrtvujući se u odbrani BiH.

Zakon o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata usvojen je ranije ove godine. U njegovoj pripremi sudjelovali su predstavnici temeljnih boračkih udruženja, a u te aktivnosti, uz ministra Heleza, bio je uključen i federalni premijer Nermin Nikšić.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE