Nazad

Aktuelno

Osmanović i Eddahab potpisali Protokol o saradnji vrijedan milion KM
26 Sep 2013

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović i direktor Fonda za povratak izbjeglica BiH - Organizacije islamske kooperacije sa sjedištem u Sarajevu, En-Nur Swar Eddahab, danas su potpisali Protokol o saradnji u realizaciji projekta "Podrška i pomoć ekonomskom jačanju povratnika" dodjelom grant sredstava od milion konvertibilnih maraka.

Osmanović je s 11 ambasadora zemalja članica Organizacije islamske kooperacije koje imaju svoja diplomatska predstavništva u BiH razgovarao o procesu povratka raseljenih osoba i izbjeglica, o njihovoj ekonomskoj situaciji i davanju podrške povratničkoj populaciji.

Cilj potpisanog protokola jest poboljšanje položaja povratnika u nastojanjima da se lakše nose s izazovima u svakodnevnom izdržavanju svojih porodica i borbi za opstanak na svojim imanjima, što utiče na reintegraciju društva, a time i Bosne i Hercegovine u cijelosti.

- Svjedoci smo da je iz godine u godinu sve manje sredstava za proces povratka, te želimo da pokušamo udvostručiti pomoć da bismo povratnicima što više izašli ususret, prije svega u ekonomski održivom povratku - kazao je Osmanović.

Grant sredstava od resornog ministarstva i Fonda te ličnog učešća korisnika namijenjena su za nabavku poljoprivredne mehanizacije, motokultivatora, motokopačica, kosačica, muzilica, štalskih objekata i plastenika.

- Intenzivno radimo na održivom povratku izbjeglica. Naši članovi Organizacije islamske kooperacije učestvuju i individualno i putem Fonda u prikupljanju sredstava. Saudijska Arabija je ove godine dala oko 15 miliona KM za povratak, a očekujemo još sredstava ubuduće - kazao je Eddahab.

Fond se potpisanim Protokolom obavezuje da će osigurati 40 posto sredstava i biti nosilac realizacije projekta, Ministarstvo će osigurati 30 posto sredstava projekta te sufinansirajući iznos sredstava uplatiti na račun Fonda, a korisnici pomoći su se svojom izjavom prilikom aplikacije na javne oglase Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica obavezali da će osigurati 30 posto sredstava od ukupne vrijednosti pomoći.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE