Nazad

Aktuelno

Otvoren 29. međunarodni sajam „Ifatex – Sarajevo 2013.“
25 Sep 2013

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj danas je svečano otvorio 29. međunarodni sajam mode, odjeće, tekstila, kože, obuće i prateće opreme „Ifatex – Sarajevo 2013.“

Trhulj je tom prilikom istakao činjenicu da je ova grana industrije kod nas doživjela brojne uspone, ali i padove, posebno tijekom ratnih zbivanja u našoj zemlji. Upravo u periodu od 1992. do 1995. godine većina proizvodnih pogona je devastirana, a izgubljeni su i radna snaga i tržišta.

Imajući u vidu to da se industrija tekstila, odjeće, kože i obuće ubraja u tradicionalne grane prerađivačke industrije, ali i da je socijalni aspekt ove industrijske grane izuzetno značajan, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije odlučilo je da u planskom periodu za ovaj mandat izrada strategije razvoja ove industrijske grane bude jedan od prioriteta koji treba doprinijeti njenom ponovnom razvoju i pozicioniranju u industrijskom sektoru.

U dokumentu “Strategija razvoja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće Federacije BiH za period 2013-2023. godina”, je jasno naglašeno da je cilj istaći opće karakteristike i probleme sa kojima se suočava industrija tekstila, odjeće, kože i obuće u FBiH danas, a izrada je zasnovana na analizi stanja industrije tekstila, odjeće, kože i obuće u kojoj su date snage, slabost, prilike i prijetnje vezane za ovu industrijsku granu.

Ministar Trhulj naglasio je kako su veliki svjetski lideri u ovoj oblasti prepoznali FBiH kao prostor gdje se tradicija, stručnost i iskustvo u ovim poslovima mogu staviti u funkciju obnove bazne proizvodnje tako da će Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije vrlo brzo Vladi FBiH ponuditi modele ulaganja u pokretanje bazne proizvodnje kao preduvjeta za novi razvoj ove industrijske grane.

Ministar Trhulj je poželio izlagačima uspješne dane sajma, te istakao da im FMERI i Vlada FBiH stoje na raspolaganju kao i prethodne dvije i po godine, da sa svoje strane urade sve na stvaranju boljeg i povoljnijeg ambijenta za njihovo poslovanje uz želju da i u narednom periodu dosadašnja dobra saradnja bude nastavljena – saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE