Nazad

Aktuelno

Ministar Trhulj: Za razvoj, ali uz očuvanje okoliša
24 Sep 2013

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj prisustvovao je danas u Novom Sadu svečanom otvaranju i plenarnoj sjednici Sedmog međunarodnog foruma o čistim energetskim tehnologijama “Energetika Srbije 2013: Budućnost i perspektive”.

U obraćanju učesnicima Foruma, ministar Trhulj je kazao kako „nema sumnje da je energetski sektor jedan od ključnih resursa koji može da obezbijedi priliv direktnih stranih investicija, ali i da vrijeme, u kome je potrebno stvoriti preduvjete za izgradnju novih velikih infrastrukturnih projekata, bar u Federaciji BiH, polako ističe“.

On je istaknuo opredjeljenje Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije da energetski sektor treba da dobije funkciju infrastrukture koja omogućava i podržava razvoj privrede i utiče na povećanje životnog standarda uopšte. Izgradnja niza infrastrukturnih elektroenergetskih objekata predviđenih planom razvoja energetskog sektora u FBiH, u sinergiji sa investicijama u transportnu infrastrukturu na evropskom koridoru Vc, doprinijet  će ubrzanom ekonomskom razvoju privrede.

Kreiranje i implementiranje održivog energetskog sektora predstavlja ključni element za definiranje i kreiranje održivog društva. Postoji više definicija održivog razvoja, ali se one sve svode na jedno: razvoj koji zadovoljava potrebe današnjice, a bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija da zadovolje svoje vlastite potrebe.

- Sve ovo predstavlja samo niz koraka u dugom putovanju kojim se potiče progresivna ekonomija, koja treba da nastavi omogućavanje visokog životnog standarda, ali u isto vrijeme da pomaže smanjenju zagađenja i gomilanju otpada, kao i drugih vidova uništavanja okoliša - kazao je Trhulj.

Paralelno treba nastaviti raditi na izradi adekvatnih politika koje će omogućiti održivi ekonomski rast koji uključuje, prije svega, socijalne, ekološke i ekonomske perspektive društva, ali uz stalno poboljšanje i tržišnih mehanizama.

- Nadam se da će ovaj Međunarodni forum ponuditi rješenja za neka od ovih pitanja, te vam u svoje i u ime Vlade Federacije Bosne i Hercegovine želim uspješan rad - poručio je ministar Trhulj, saopćilo je Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE