Nazad

Aktuelno

Održivi razvoj energetskog sektora u funkciji očuvanja životne sredine
23 Sep 2013

„Kao posljedica rapidnog tehnološkog napretka javljaju se ozbiljni i nezanemarivi ekološki problemi koji ugrožavaju i čovjeka i prirodu. Nakupljanje ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih gasova dovodi do globalnog zagrijavanja s nepredvidljivim, ali potencijalno katastrofalnim posljedicama“, kazao je danas federalni ministar energije, rudarstva i industrije Erdal Trhulj u Čapljini na  seminaru  „Primjena sustava kvalitete i promocije u Parku prirode Hutovo blato“.

Kako je dodao, prisutna i rastuća zabrinutost o socijalnoj i ekološkoj održivosti doveli su do povećanja interesa za planiranje razvoja energetskog sektora zbog velikih zahtjeva za resursima i ispuštanja štetnih gasova. Kreiranje i implementiranje održivog energetskog sektora predstavlja ključni element za definiranje i kreiranje održivog društva.

- Kod razvoja energetskog sektora se pitanje strateškog planiranja i njegove održivosti sukobljava s događajima u kraćim vremenskim razdobljima, povezanih s zahtjevima konkurentnog i liberiziranog tržišta energije. Postoji više definicija održivog razvoja, ali se one sve svode na jedno: razvoj koji zadovoljava potrebe današnjice, a bez ugrožavanja sposobnosti budućih generacija da zadovolje vlastite potrebe - kazao je ministar Trhulj.

Prema riječima federalnog ministra, ovo je samo niz koraka u dugom putovanju kojim se potiče progresivna ekonomija koja treba da nastavi omogućavati visok životni standard.

- U isto vrijeme, takva ekonomija treba da pomaže smanjenju zagađenja i gomilanju otpada i drugih vidova uništavanja okoliša. Paralelno s tim, treba izrgrađivati adekvatne politike koje će omogućiti održivi ekonomski rast FBiH, koji uključuje socijalne, ekološke i ekonomske perspektive društva, ali uz stalno poboljšanje i tržišnih mehanizama - kazao je, obraćajući se učesnicima Seminara, ministar Erdal Trhulj, saopćeno je iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE