Nazad

Aktuelno

Povećanje penzija od januara
20 Sep 2013

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić sa saradnicima i direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić ponovo su danas u sjedištu Vlade u Sarajevu razgovarali sa delegacijom Saveza udruženja penzionera FBiH u kojoj su pored predsjednika Omera Omerefendića bili predsjednik Skupštine ovog udruženja Hamdija Mimić i predsjednik Saveza županijskih udruga umirovljenika Ivan Kožul.

Premijer Nikšić ponovio je stavove Federalne vlade kada je riječ o zahtjevu za povećanje penzija od 10 posto, rekavši da to u ovom trenutku nije moguće jer nema realnih finansijskih pokazatelja na osnovu kojih bi se to ostvarilo. Istovremeno je najavio da će realizacijom niza mjera i donošenjem dva seta zakona koji se tiču privrede i borbe protiv kriminala i korupcije biti stvoreni uslovi da se od januara iduće godine penzije povećaju za pet procenata.
 
Uz to najavio je da će daljnje korekcije u toku godine biti moguće ukoliko se u Fondu PIO/MIO stvore uvjeti za to, prije svega u smislu njegovog povećanog punjenja, što će Vlada pratiti zajedno sa predstavnicima Fonda i udruženja penzionera. 
 
Predsjednik Omerefendić je iznio da su penzioneri postavili pet zahtjeva, od kojih Federalna vlada radi na realizaciji dva, a treći je vezan za procenat povećanja, te da su dva zahtjeva usmjerena ka Parlamentu Federacije BiH. Najavio je i da će tražiti prijem delegacije Saveza udruženja penzionera FBiH u Federalnom parlamentu na kojem bi se razgovaralo, prije svega, o strategiji reforme penzionog sistema.
 
Za danas je zakazao sastanak štaba za proteste penzionera koji su najavljeni za 24. septembar, a sutra sjednicu Izvršnog odbora Saveza udruženja penzionera FBiH na kojoj će biti donesena konačna odluka hoće li se protesti održati. 
 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE