Nazad

Aktuelno

Ministar Osmanović u Zvorniku: Konkretna podrška povratnicima
20 Sep 2013

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanovićm sa saradnicimam posjetio je danas Općinu Zvornik i s načelnikom Zoranom Stevanovićem i njegovim saradnicima razgovarao o prioritetnim problemima i potrebama povratničke populacije na tom području.

U okviru posjete potpisani su i ugovori s korisnicima u projektu održivosti povratka u vidu podrške u poljoprivrednoj mehanizaciji, stajskim objektima, plastenicima, naknade za angažiranje volontera/pripravnika, zatim dodjele građevinskog materijala za obnovu kuća i otvaranje asfaltiranih puteva.

Ukupna vrijednost projekta na području općine Zvornik iznosi 606.707,99 konvertibilnih maraka, od čega je učešće korisnika 23.339,28 KM.

- U Zvorniku smo danas s načelnikom Općine i njegovim saradnicima razgovarali o trenutnoj političkoj, sigurnosnoj, ekonomskoj situaciji na prostoru općine Zvornik - kazao je nakon sastanka ministar Osmanović, naglasivši da Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ima jako dobru saradnju s načelnikom Općine Zvornik.

- Prilikom svake posjete nastojimo da damo i ohrabrujuće poruke u pogledu suživota i jednakosti svih građana pred zakonom i mogućnosti svih građana da učestvuju u institucijama na prostoru općine Zvornik - kaže Osmanović.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica implementirati će, što je i najavljeno tokom današnje posjete, donacije u iznosu od oko 630.000 KM. Ta sredstava su usmjerena u asfaltirajne puteva u mjesnim zajednicama Kučić - Kula, Jusići, Glumina, Klisa i Kozluk u vrijednosti od 223.000 KM.

- Dodijelili smo donacije u poljoprivrednoj mehanizaciji i plastenicima u građevinskom materijalu za stajske objekte u vrijednosti od oko 120.000 KM. Petnaest korisnika će dobiti građevinski materijal za rekonstrukciju i obnovu stambenih objekata, a jedan korisnik je dobio donaciju u vidu 16.000 KM po sistemu ključ u ruke - izjavio je ministar Osmanović.

Dogovoreno je i da dva studenta, koji su završili fakultete, obave pripravnički staž u javnim institucijama na području Općine Zvornik, a Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će za taj staž izvršiti uplatu godinu dana.

Načelnik Stevanović je zahvalio ministru Osmanoviću i Federralnom ministarstvu na svemu što su uradili u ovoj i prethodnih godina za povratničku populaciju na prostoru općine Zvornik.

Planirano je da ministar Osmanović, nakon Zvornika, danas posjeti i Bijeljinu i s gradonačelnikom Mićom Mićićem i njihovim saradnicima također razgovara o prioritetnim problemima i potrebama povratničke populacije.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE