Nazad

Aktuelno

Premijer Nikšić primio ambasadora Köcka
17 Sep 2013

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić primio je danas u sjedištu Vlade u Sarajevu u oproštajnu posjetu ambasadora Austrije u Bosni i Hercegovini Donatusa Köcka koji nakon četiri godine završava svoj mandat u našoj zemlji.

Austrijski ambasador je naglasio nastojanja zemlje iz koje dolazi da se kroz angažmane na političkom i ekonomskom planu, gdje je Austrija najveći strani investitor, uspostavi puna saradnja sa našom zemljom, a posebno pruži podrška na putu Bosne i Hercegovine ka euroatlatskim integracijama.

U fokusu razmjene mišljenja našli su se provođenje presude „Sejdić – Finci“, funkcioniranje mehanizma koordinacije između entiteta, te inicijativa za reformu Ustava Federacije BiH, u čemu je ambasador Köck predočio iskustva iz Austrije, posebno iz pokrajine Štajerske.

Zahvalivši ambasadoru Köcku na dosadašnjoj podršci našoj zemlji, premijer Nikšić je naglasio da se u reformu Ustava Federacije mora ući hrabro, pri tome vodeći računa da ne bi došlo do preglasavanja bilo kojeg naroda.

- Treba postići širok politički konsenzus da bi se došlo do konačnog cilja, no to, nažalost, trenutno nije naša politička realnost – rekao je premijer Nikšić, potcrtavši da je provođenje presude u slučaju „Sejdić – Finci“ ključni uslov za nastavak evropskih integracija.

Premijer Nikšić je istakao zamah na planu investicionih radova, posebno u oblasti cestogradnje, elektroenergije i namjenske industrije, što je donijelo otvaranje novih radnih mjesta i početak ekonomskog oporavka. Posebno je naglasio da treba nastaviti sa stvaranjem pretpostavki za daljnje privlačenje stranih ulaganja.

Na kraju razgovora ambasador Köck je zahvalio Nikšiću na dosadašnjoj uspješnoj saradnji poželjevši mu uspjeh u radu u budućnosti, a premijer mu je uručio skromni poklon u znak sjećanja na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, izrazivši želje za plodan nastavak diplomatske karijere.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE