Nazad

Aktuelno

Ministar Mašić pozvao resorna kantonalna ministarstva da izmire obaveze prema studentskim centrima
17 Sep 2013

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić pozvao je resorna kantonalna ministarstva da, ukoliko to još nisu obavili, hitno ispoštuju dogovor od 3. jula 2013. godine i uplate zaostale subvencije za smještaj i ishranu studenata u Studentskom centru Univerziteta u Sarajevu. Ovaj poziv za izmirenje obaveza posebno se odnosi na resorna ministarstva i vlade Unsko-sanskog, Srednjobosanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

U pismu kantonalnim ministarstvima podsjeća se da je u sjedištu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, 3. jula 2013. godine održan sastanak Premijera Federacije BiH i federalnog ministra obrazovanja i nauke s kantonalnim ministrima obrazovanja i finansija iz Srednjobosanskog, Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Unsko-sanskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona, koji su imali najveća dugovanja prema Studentskom centru u Sarajevu. Tom sastanku su prisustvovali direktor, predsjednici Upravnog i Nadzornog odbora, samostalnog sindikata i Udruženja studenata Studentskog centra u Sarajevu, a razgovarano je o problemima s kojima se suočava ova ustanova zbog neredovnog plaćanja subvencija od strane kantona.

- Na sastanku je dogovoreno da svi učesnici u subvencioniranju usluga ishrane i smještaja studenata u Studentskom centru Sarajevo svoje trenutne obaveze izmire zaključno s 15. septembrom 2013. godine. Također je usaglašeno da će se te obaveze, počevši od ove školske godine, izmirivati po sistemu „mjesec za mjesec“, kako bi bile izbjegnute posljedice koje kašnjenje subvencija ima na tekuće poslovanje Studentskog centra - navodi se u pozivu ministra Mašića, te podsjeća da Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke uredno izmiruje sve obaveze prema studentskim centrima, preuzete Protokolom o subvencioniranju smještaja i ishrane studenata, saopćeno je iz Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE