Nazad

Aktuelno

Ministar Mašić: Roditelji i djeca samo traže što im po Zakonu pripada
16 Sep 2013

 

Federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić izjavio je danas da je prije deset dana predložio ministru prosvjete i kulture RS-a Goranu Mutabdžiji da se problemi u OŠ „Petar Kočić“ delegiraju na nivo BiH na konferenciji ministara obrazovanja koja će biti održana 24. septembra. 

Mašić je danas, nakon sastanka s roditeljima bošnjačke djece iz Konjević-Polja, najavio da će zajedno s ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Adilom Osmanovićem ponuditi besplatne udžbenike za svu djecu u RS-u koja žele nacionalnu grupu predmeta.

- Ovo je problem koji može, mora i treba riješiti Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a u direktnoj saradnji s lokalnom zajednicom - naglasio je Mašić.

Dodao je da se ovi problemi mogu riješiti uz malo dobre volje.

- Postoje tri zahtjeva koje je trebalo već davno riješiti. Prvi zahtjev se tiče vodosnadbijevanja i sanitarija koje su u katastrofalnom stanju. Taj problem treba da riješi lokalna zajednica, odnosno Općina Bratunac - objasnio je.

Drugi zahtjev je, kazao je Mašić, trebao biti implementiran prije jedanaest godina, a tiče se uvođenje nacionalne grupe predmeta. 

- Nije u redu da bosanski jezik predaje osoba koja priča ekavicom, te da se predaje pomoću udžbenika koji se naziva „Učimo srpski jezik“ na ćirilici - kazao je Mašić.

Treći problem je, dodao je, pozivanje na zakon i zakonske propise koji su važeći u RS-u, a to je da broj članova Odbor škole morao da odgovara nacionalnoj strukturi učenika.

- Ovo je nepoštivanje Zakona i neimplementiranje obaveze koji je RS sama sebi propisala 2002. godine - dodao je.

Naveo je još da nije uredu da u školama koju većinski pohađaju bošnjačka djeca, da od 36 zaposlenih bude samo četiri Bošnjaka, dok su se u međuvremenu vršila nova upošljavanja i nije se balansirala nacionalna struktura uposlenih.

 - Besprizorno je nenasilne roditelje i djecu strašiti policijom pod bilo kojim okolnostima i uslovima. Oni samo traže ono što im pripada Zakonom - objasnio je.

Posjetio je da je privremeni sporazum potpisan pod patronatom Misije OSCE-a, te naglasio da oni ne smiju okretati leđa ovom problemu.

Predsjednik Vijeća roditelja iz Konjević-Polja Muhamed Ahmetović kazao je da djeca neće pohađati školu dok se ovaj problem ne riješi, te najavio da će sljedeće sedmice doći u Sarajevo zajedno s djecom.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE