Nazad

Aktuelno

Potpisan ugovor o izgradnji dionice Koridora 5-c Svilaj - Odžak
12 Sep 2013

U Odžaku je danas potpisan ugovor o izgradnji dionice Koridora 5-c Svilaj-Odžak, ukupne dužine 11 kilometara. Ceremoniji potpisivanja Ugovora, uz brojne zvanice, nazočili su i premijer Federacije BiH Nermin Nikšić i ministar komunikacija i prometa u Vijeću ministara BiH Damir Hadžić.

Gradnja je povjerena konzorciju na čijem je čelu austrijska kompanija Strabag, a izvođači radova su  bosanskohercegovačke kompanije Euro-asfalt i ŽGP Sarajevo.

Sukladno ugovoru, kojeg su potpisali direktor JP Autoceste FBiH Ensad Karić, predstavnik Strabaga AG Austrija Josip Kuzmanić, federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić i direktor Euro-Asfalta d.o.o. Sarajevo Hamed Ramić, ukupna vrijednost radova je 61 milijun eura.

Tenderskom procedurom, osim ovih sredstava, 10 milijuna eura je rezervirano za izgradnju suvremenog međunarodnog graničnog prijelaza kod Svilaja, cestovne petlje kod Odžaka i šest kilometara pristupnih cesta.

Tokom potpisivanje Ugovora, direktor JP Autoceste Federacije BiH  Ensad Karić je rekao da su ispoštovane sve zakonske norme, da postoji suglasnost Parlamenta BiH i da će kilometar autoceste koštati nešto manje od pet milijuna eura.

Radovi na sjevernoj dionici autoceste koridora 5-c od Svilaja do Odžaka trebali bi započeti 23. ovoga mjeseca i biti završeni u narednih 14 mjeseci.

- Potpisivanjem današnjeg ugovora, ugovorena vrijednost radova na autocesti u Federaciji BiH u protekle dvije i pol godine dostiže iznos od 1,1 milijardu konvertibilnih maraka i to je najveća poslijeratna investicija u FBiH - rekao je premijer Nikšić.

Istaknuo je kako mu posebno zadovoljstvo pričinjavaju aktivna gradilišta na jugu Hercegovine, u Bosni oko Sarajeva i Zenice, te otvaranje novog gradilišta na sjeveru u Bosanskoj Posavini.

- Ovim ćemo se dodatno približiti ostvarenju vizije, a to je povezivanje juga i sjevera naše zemlje modernim autocestama koje će biti dio međunarodne mreže autocesta - kazao je premijer Nikšić.

Dodao je kako će završetkom radova u Posavini biti završen i moderan granični prijelaz s Republikom Hrvatskom.

- Potpisivanjem današnjeg ugovora, mi definitivno ispunjavamo dato obećanje da ćemo u tri godine mandata početi graditi i završiti više kilometara autoceste, nego je izgrađeno u proteklih 13 godina - istaknuo je Nikšić.

 Po njegovim riječima, ovo je ujedno i odgovor na postojeću ekonomsku krizu s kojom se BiH suočava.

 - Pedeset kilometara autoceste u izgradnji, tisuće radnika i građevinskih strojeva od Ljubuškog, Međugorja, Tarčina, Hadžića, Sarajeva, Zenice i sada Odžaka i Posavine, naš su odgovor na kritike da ne poduzimamo dovoljno u borbi za gospodarski rast i napredak - naglasio je Nikšić, dodavši kako jedni Vladu kritikuju kako ne radi, a drugi je kritikuju što radi.

- Vrlo često su to isti ljudi koji kritikuju i što radiš i što ne radiš. Naš odgovor je njima da ćemo mi nastaviti da radimo i gradimo - zaključio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

 

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE