Nazad

Aktuelno

Ministar Helez sa delegacijom MMF-a
10 Sep 2013

Federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Zukan Helez sa saradnicima danas je u zgradi Vlade Federacije BiH u Sarajevu održao sastanak sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda.

Na sastanku je razgovarano o procesu revizije korisnika boračko-invalidskih naknada, izvršenju budžeta za drugi kvartal 2013. godine, kao i o provođenju Zakona o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata..

Ministar Helez je ovom prilikom posebno ukazao na opstrukcije na koje ovo ministarstvo nailazi u postupku revizije, ističući pokušaje pojedinih ministara u Federalnoj i kantonalnim  vladama da u potpunosti spriječe reviziju korisnika boračkih naknada.

Šef misije MMF-a u BiH Ron van Rooden izrazio je zadovoljstvo zbog istrajnosti i hrabrosti ministra Heleza da, bez obzira na poteškoće s kojima se suočava, nastavlja s postupkom revizije. Naglasio je da je nesmetano provođenje revizije veoma važno za održavanje postojećeg aranžmana MMF-a i BiH.

U razgovoru o Zakonu o prijevremenom povoljnijem penzionisanju branilaca odbrambeno-oslobodilačkog rata zaključeno je da bi Uredba koja omogućava da se uz prisustvo dva svjedoka izda uvjerenje o pripadnosti Oružanim snagama, a koju je Vladi Federacije BiH predložilo Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, proizvela veliki broj novih korisnika i brojne finansijske probleme.

Članovi delegacije MMF-a na sastanku su također konstatovali da Ustavni sud Federacije BiH do sada nije naložio da se obustavi revizija, te da taj proces mora biti nastavljen – kaže se u saopćenju Federalnog ministarstva za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE