Nazad

Aktuelno

Zagreb: Susret ministara Mesihovića i Ostojića
06 Sep 2013

Ministar zdravlja Republike Hrvatske Rajko Ostojić primio je danas u Zagrebu federalnog ministra zdravstva Rusmira Mesihovića, s kojim je razgovarao o provedbi Memoranduma o razumijevanju u području zdravstva, potpisanog između dva ministarstava u decembru 2011. godine. Ministri su ocijenili kako je saradnja nakon toga znatno unaprijeđena, te da u narednom razdoblju treba poticati saradnju na nivou zdravstvenih ustanova, strukovnih komora, udruženja i fakulteta.

Federalni ministar je zahvalio hrvatskom kolegi na ponuđenoj i pruženoj pomoći koju je Republika Hrvatska osigurala građanima BiH u Općoj bolnici Karlovac, nakon požara koji je zahvatio bihaćku Kantonalnu bolnicu „Dr. Irfan Ljubijankić“ krajem jula ove godine.

Dvojica ministara razgovarala su i o mogućnostima bržeg i efikasnijeg sanitetskog prijevoza pacijenata preko graničnih prijelaza Neum I - Klek, Neum II - Zaton Doli i Metković - Doljani. Cilj je omogućiti brži prijevoz pacijenata s područja Neuma u Sveučilišnu kliničku bolnicu u Mostaru i hitnih pacijenata iz Neuma u Opću bolnicu Dubrovnik.

Ostojić je izvijestio Mesihovića o namjeri Republike Hrvatske da donira medicinsku opremu za pružanje hitne medicinske pomoći Domu zdravlja Tomislavgrad, na čemu se ministar Mesihović zahvalio. U sklopu te pomoći predviđena je i edukacija iz hitne medicinske pomoći za dvojicu polaznika iz te ustanove tokom jeseni u Hrvatskoj.

Tokom sastanka bilo je govora o iskustvima u informatizaciji zdravstvenog sistema i provedbi informatizacije na području Federacije BiH, te očekivanjima da do kraja godine u pojedinim kantonima budu uvedene i elektronske zdravstvene kartice. Dogovorena je daljnja saradnja dva ministarstava u području zdravstvene legislative, posebno u području usklađivanja propisa s evropskim zakonodavstvom, saopćeno je iz Federalnog ministarstva zdravstva.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE