Nazad

Aktuelno

Predstavnici koalicije „1. mart“ kod ministra Osmanovića
06 Sep 2013

Ministar za raseljene osobe i izbjeglice u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Adil Osmanović primio je danas u Sarajevu predstavnike koalicije „1. mart“ na čelu sa Emirom Suljagićem.

Cilj ove posjete je bilo informiranje federalnog ministra sa aktivnostima koje trenutno provodi ova organizacija civilnog društva, a tiču se položaja i prava povratnika u Republiku Srpsku. Posebno je naglašena važnost donošenja zakona o pravima povratnika u prijeratno mjesto prebivališta u Republici Srpskoj i Brčko Distriktu BiH koji je radna grupa izradila u formi prednacrta, a upućen je vladama svih deset kantona, te nekolicini povratničkih udruženja, kako bi mogli dostaviti svoje sugestije, mišljenja i primjedbe. Nakon što ga usvoji Vlada Federacije BiH on bi se trebao naći u parlamentarnoj proceduri.

Ovim zakonom se regulišu uslovi, način i postupak za ostvarivanje prava i korištenje stečenih prava iz oblasti socijalne zaštite i zaštite porodice sa djecom, branilačko-invalidske zaštite, zdravstvene zaštite, prava iz oblasti poreza na dohodak povratnika u entitet RS i Brčko Distrikt BiH.

Koordinator „1. marta“ Suljagić je tom prilikom izrazio zahvalnost Federalnoj vladi, a posebno premijeru Nerminu Nikšiću i ministru Osmanoviću na iskazanoj spremnosti da ovako važan zakon za položaj i prava povratnika bude donesen.

- Najvažnije je da je postojala politička volja kojom je prepoznat opći, državni i svaki drugi interes za donošenje ovog zakona – rekao je ministar Osmanović najavivši i druge konkretne korake koji imaju za cilj poboljšanje položaja povratnika u Republiku Srpsku i Brčko Distrikt BiH.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE