Nazad

Aktuelno

Ministrica Đurić: Neiskorišteni turistički potencijali u Goraždu
05 Sep 2013

Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić danas je tokom posjete Bosanskopodrinjskom kantonu Goražde održala sastanak s ministrima i premijerom BPK-a Emirom Fraštom.

Povod današnjeg sastanka su zajedničke aktivnosti Federacije BiH i Bosanskopodrinjskog kantona, kojima će se unaprijediti stanje u oblasti okoliša i turizma na području ovog kantona.

- Kao i dosad, Federalno ministarstvo okoliša i turizma, ali i Fond za zaštitu okoliša FBiH, stoji na raspolaganju ovom kantonu, kako bismo zajedničkim snagama i saradnjom poboljšali stanje iz oblasti okoliša i turizma, čiji potencijali još nisu dovoljno iskorišteni i nude mogućnost zapošljavanja i boljeg života u ovom kantonu - kazala je ministrica Đurić.

Đurić je informirala premijera Fraštu o poduzetim aktivnostima Federacije BiH na poboljšanju stanja u oblasti okoliša i turizma na području Goražda kroz sufinansiranje projekata Ministarstva i Fonda za zaštitu okoliša, posebno u dijelu izgradnje pročistača otpadnih voda u industrijskoj zoni ”Pobjeda”, vodosnabdijevanja i uređenja vodotokova u općini Goražde, Ustikolina i Prača, te izgradnje turističke infrastrukture na području Rude Glave.

Na sastanku je također razgovarano o mogućnostima saradnje na izradi kantonalne strategije razvoja turizma koja bi trebala biti usklađena sa Strategijom razvoja turizma FBiH.

Đurić je iskazala podršku Federalnog ministarstva u oblasti unapređenja javne turističke infrastrukture na rijeci Drini.

Osim toga, na ovom sastanku je bilo riječi o uređenju Podhranjenskog potoka i poboljšanju infrastrukture u starom jezgru grada Goražda, te infrastrukture koja bi podržala razvoj zimskog i seoskog turizma, koji može biti razvijan na ovim prostorima.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE