Nazad

Aktuelno

Ministar Osmanović posjetio Travnik
04 Sep 2013

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, sa saradnicima, danas je posjetio Travnik, gdje je s načelnikom općine Admirom Hadžiemrićem razgovarao o problemima i prioritetnim potrebama povratničke populacije, te o privrednim, infrastrukturnim i drugim problemima.

- S načelnikom Hadžiemrićem smo razgovarali o projektima koji se tiču infrastrukture, koja je od posebnog interesa za povratničku populaciju, a u kojima bi Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica s općinom Travnik moglo učestvovati - kazao je Osmanović.

Istakao je da je Ministarstvo zainteresirano za realizaciju projekta putne komunikacije naselja Vitovlje - Mudrike.

- S obzirom na to da treba pristupiti asfaltiranju te putne komunikacije, Federalno ministarstvo bi moglo participirati sa 60.000, a općina Travnik s 20.000 KM - kazao je Osmanović.

Također, ministar Osmanović je izrazio interes i za projekt izgradnje vodovoda “Radojčići” u vrijednosti od 140.000 KM, u kojem će Ministarstvo ove godine participirati s 30.000, a općina sa 40.000 KM, što je polovina od potrebnog.

Uslijedit će i realizacija projekta izgradnje kanalizacije Alihodže, u kojem će Ministarstvo participirati s 20.000 KM, a ostalo općina Travnik.

Također je prilikom posjete Travniku dodijeljen i traktor s priključcima Halilu Seferu u vrijednosti od 20.000 KM.

Osmanović i Hadžiemrić su posjetili Srpsku pravoslavnu crkvu “Uspenja Presvete Bogorodice" u Travniku, gdje su razgovarali sa pravoslavnim sveštenikom Goranom Živkovićem koji ih je upoznao o trenutnom stanju u kojem se crkva nalazi.

Živković je istakao dobru saradnju s načelnikom Hadžiemrićem, kao i s kantonalnim vlastima.

Podsjetio je da je travnička  pravoslavna crkva izgrađena davne 1852. godine, proglašena je nacionalnim spomenikom kulture BiH, te joj je neophodna restauracija. Zidovi crkve su oštećeni, a došlo je i do oštećenja freski i ikona.

Osmanović je kazao da treba pristupiti izradi projektne dokumentacije za restauraciju objekta, a prema procjeni Zavoda za zaštitu spomenika za ovo je potrebno 30.000 KM.

- Prihvatili smo da zajedno s Općinom i drugim institucijama iznađemo ta sredstva. Ministarstvo će dati 20.000 KM za projekt, Općina Travnik 5.000, a uključit ćemo i druge institucije - rekao je ministar Osmanović, istaknuvši da je projekt neminovan da bi se ojačali temelji i zidovi crkve.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE