Nazad

Aktuelno

Održana javna rasprava o Regionalnoj strategiji za inovacije
04 Sep 2013

Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, u suradnji sa Svjetskom bankom i Regionalnim vijećem za suradnju, te Ministarstvom civilnih poslova BiH, organiziralo je danas u Mostaru javnu raspravu o Regionalnoj istraživačko-razvojnoj strategiji za inovacije zemalja zapadnog Balkana.

Skup je otvorio federalni ministar obrazovanja i nauke Damir Mašić, koji je tom prigodom istaknuo kako je prilikom analize stanja u oblasti znanosti, istraživanja i inovacija u zemljama zapadnog Balkana uočen veliki odliv mladih obrazovanih kadrova i veoma slab interes za dolazak stranih istraživača i onih iz bh. naučne dijaspore.

Ministar je istaknuo kako očekuje da će implementacija zajedničke Regionalne strategije donijeti pozitivne promjene i na tom planu, te kako ga posebno raduje što njegovo ministarstvu aktivno sudjeluje i daje doprinos reformi istraživačko-razvojnog i inovacijskog sektora prema novim zahtjevima vremena.

- Kvalitetnim istraživanjem i razvojem znanosti, ustvari, težimo razvoju i značajnijem participiranju u europskom području znanosti i istraživanja, a time i afirmiranju BiH kao naučne i tehnološki opredijeljene države na međunarodnom planu - rekao je federalni ministar.

Stavovi i preporuke s javne rasprave će doprinijeti izradi konačne verzije Regionalne istraživačko-razvojne strategije za inovacije zemalja zapadnog Balkana, a njena implementacija će omogućiti platformu za razmjenu iskustava i jačanje partnerstva zemalja jugoistočne Europe, zaključio je ministar Mašić.

Donato de Rosa iz Svjetske banke iz Vašingtona kazao je kako se trenutno radi na tome da se pronađu zajednički elementi te strategije u regiji, te da se još razgovara o načinu njenog finansiranja i pronalasku veza unutar regije, te veza regije s Europom i ostatkom svijeta.

Dokument o Regionalnoj istraživačko-razvojnoj strategiji još su prezentirali predstavnici Svjetske banke Danica Ramljak i Dušan Vujović.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE