Nazad

Aktuelno

Premijer Nikšić: Višestruko smo povećali nivo javnih investicija
28 Sep 2012

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić danas se u Sarajevu sastao s Radnom grupom za region zapadnog Balkana (COWEB). Članovi ove radne grupe, koju je 1999. godine osnovalo Vijeće Evropske unije, u BiH borave kako bi, kroz direktne susrete s domaćim vlastima, stekli bolji uvid u poteze koje naša zemlja poduzima u procesu evropskih integracija.

U svom izlaganju na ovom sastanku, kojem je prisustvovao i specijalni predstavnik Evropske unije u Bosni i Hercegovini Peter Sorensen, premijer Nikšić se osvrnuo na trenutno stanje u Federaciji BiH, ali i Bosni i Hercegovini, te prezentovao prioritete u radu i aktivnosti koje poduzima Federalna vlada u ovom mandatnom periodu.

Osvrćući se na trenutnu političku situaciju, Nermin Nikšić je naglasio da razvoj demokratske svijesti jeste dug i zahtjevan proces.

- Nadam da ćemo svi uskoro naučiti da se volja parlametarnih većina mora poštovati, da su kovertirane i bjanko ostavke svojstvene totalitarnim režimima, te da se pojedine stranke unutar jedne parlamentarne većine ne mogu ponašati kao opzicija - rekao je premijer.

- Političke turbulencije nisu saveznik reformama. Ipak, moram reći da smo i u ovakvnim okolnostima uspjeli napraviti značajan pomak vezan za rad Federalne vlade u proteklih godinu i po dana. Uspjeli smo povećati efikasnost rada federalnih institucija izvršne vlasti, na šta ukazuju izvještaji niza organizacija civilnog društva, gdje broj i kvalitet donesenih odluka višestruko nadmašuje vlade u proteklim mandatima - istakao je Nikšić.

Upoznavajući članove COWEB-a s prioritetima u radu Vlade FBiH, posebno onim koji se odnose na ekonomske politike, premijer FBiH je naglasio da je intenziviranje investicionih aktivnosti, u kombinaciji sa odgovornom i restriktivnom fiskalnom politikom, najbolji mogući odgovor na krizu.

- Višestruko smo povećali nivo javnih investicija u sektorima transporta i energetike. Vlada FBiH će do kraja ovog mandata izgraditi više kilometara autoceste nego što su sve prethodne izgradile do sada. Posebno me raduje što će Hercegovina i Posavina dobiti prve dionice autoputa. Naš cilj je da do kraja 2014. godine autoputem povežemo Tarčin i Zenicu. Federacija je danas solidno gradilište, jer u izgradnji imamo šest dionica autoputa. Ovo ne bi bilo moguće bez kvalitetne podrške koju dobijamo od EIB-a i EBRD-a - rekao je premijer Nikšić.

Kada je riječ o novom aranžmanu s MMF-om, Nikšić je kazao da ta sredstva pomažu Vladi Federacije BiH u osiguranju srednjoročne fiskalne stabilnosti. Budući da su za ovaj aranžman vezana sredstva makroekonomske pomoći Evropske komisije, izrazio je nadu da će ona biti operativna u decembru ove godine.

Nikšić je kazao da je strateški prioritet naše zemlje brže i kvalitetnije napredovanje u procesu evropskih integracija, te bi brzo ispunjenje obaveza iz Mape puta Bosni i Hercegovini otvorilo vrata ka aplikaciji za članstvo u Evropskoj uniji.

- Svjesni smo činjenice da se kapaciteti federalnih institucija moraju dodatno ojačati za brže i efikasnije ispunjenje obaveza na tom putu. To nije proces koji se dešava preko noći, a intenzivno radimo na tome - kazao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u današnjem obraćanju članovima COWEB-a, koji su izrazili zadovoljstvo pozitivnim pomacima koje je učinila Vlada FBiH u stabilizaciji prilika u Federaciji BiH.

 
Petak,
30. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE