Nazad

Aktuelno

O ovogodišnjoj manifestaciji „Dani evropskog naslijeđa“
25 Sep 2012

Povodom održavanja kulturne manifestacije „Dani evropskog naslijeđa“, danas je u prostorijama Federalnog ministarstva kulture i sporta u Sarajevu, održana press konferencija na kojoj su federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan, pomoćnik ministra za kulturno-historijsko naslijeđe i kulturu  Predrag Mitrović i načelnica Centra za mlade Azra Lojo Hajro predstavili ciljeve i značaj manifestacije, te ovogodišnji program.

Grad domaćin ove, 16-e po redu, manifestacije je Sarajevo, a održaće se 27. i 28. septembra 2012. godine u Umjetničkoj galeriji BiH i Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, o temi „Stvaralačka kultura i vrijeme: zaštita pokretnog kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine“.

Cilj Federalnog ministarstva kulture i sporta je da ovogodišnjom manifestacijom skrene pažnju na bogatstvo, značaj, stanje, zaštitu i čuvanje bh. pokretnih dobara kulturno-historijskog naslijeđa, kao važnog faktora identiteta i kontinuiteta naroda u BiH. Projekti zaštite pokretnog kulturno-historijskog naslijeđa promoviraju prepoznatljivi bh. identitet u regiji i svijetu, te spadaju među projekte od najveće vrijednosti za Bosnu i Hercegovinu,  a samim time i Federaciju Bosne i Hercegovine.

Ministar Kaplan obznanio je ovom prilikom imena dobitnika Povelja  za doprinos u očuvanju kulturno - historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine, koje Federalno ministarstvo kulture i sporta tradicionalno dodjeljuje zaslužnim pojedincima i institucijama. Za doprinos u očuvanju, konzervaciji i direktnoj prezentaciji pokretnog bh. kulturno-historijskog naslijeđa, ovogodišnji dobitnici  ovog priznanja su Umjetnička galerija BiH, Historijski muzej BiH, Gazi Husrev-begova biblioteka, Orijentalni institut u Sarajevu i Josip Pejaković.

Manifestacija „Dani evropskog naslijeđa“ je utemeljena od strane Vijeća Evrope u Strazburu 1991. godine, a održava se u 50 evropskih zemalja. Cilj manifestacije je upoznavanje najširih slojeva društva sa značajem očuvanja, zaštite, prezentacije i promocije kulturno-historijskog naslijeđa, uz edukaciju o tome da su nacionalna kulturna naslijeđa evropskih zemalja dio i zajedničkog kulturnog naslijeđa.

 
Utorak,
27. listopad 2020.
Nacrt pravila za izradu zakona i drugih propisa FBiH
VIŠE